1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. HEA NÕUANNE! Kuidas hooldada golfi- ja kodumuru?
HEA NÕUANNE! Kuidas hooldada golfi- ja kodumuru?

HEA NÕUANNE! Kuidas hooldada golfi- ja kodumuru?

Kuidas hooldaga golfi- ja kodumuruEstonian Golf  & Country Clubi golfiväljaku haldur Paul Marley õpetab, kuidas hooldada golfiväljakut ja kuidas teha ilusaks ka oma kodumuru ning teeb seda puhtas eesti keeles video kaudu, mida saad vaadata SIIT!

Halduri sõnul on Jõelähtme golfialal umbes sada hektarit, neist 1,5 hektarit on griini- ja teist samapalju tiialad, 20 hektarit on fairway’d ja ülejäänud raffialad. Iga ala jaoks on erinev niiduk ja niidetakse neid eri kõrgustelt.

Kuidas hooldaga golfi- ja kodumuru2Niitmissageduste kohta ütleb Paul Marley: “Mõnda ala niidame iga päev, mõnda kord, mõnda kaks korda nädalas, aga kogu ala vähemalt korra nädalas.” Ta tutvustab ka kahte sobivat niidukit – ühel neist käivad terad ringi, teine on trummelniiduk, mis Marley sõnul niidab nagu kääridega. Ta rõhutab, et pidevalt tuleks jälgida, et terad oleks niitmisel piisavalt teravad.

Rääkides hooldusnippidest, siis soovitab haldur niita muru vähemalt korra nädalas ja mitte rohkem kui kolmandiku jagu murutaime kasvust. Sobiv aeg niitmiseks on enne vihmasadu, mitte aga pärast. Muru tuleks tema sõnul õhutada kevadel ja sügisel, väetada aga kolmel korral: kevadel enne muru kasvama hakkamist, keset suve ja sügisel enne seda, kui muru kasvamise lõpetab. Hästi sobib graanulväetis, mida saab külvata käsitsi või kärukülvikuga.

“Kui tahate saada hooldatud muru, siis ei juhtu see niisama, peate sellesse aega panustama,” lõpetab Paul Marley.

VAATA VIDEOT!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews