1. Avaleht
  2. Sport
  3. Spordifestival „Kevad Battles“ toob kokku sportlaseid enam kui kümnest erinevast riigist
Spordifestival „Kevad Battles“ toob kokku sportlaseid enam kui kümnest erinevast riigist

Spordifestival „Kevad Battles“ toob kokku sportlaseid enam kui kümnest erinevast riigist

23. maist kuni 27. maini toimub Pärnus spordifestival „Kevad Battles“, mis annab avapaugu Pärnu suvehooajale. Üheksandat korda toimuv sündmus koondab viiele päevale kolmsada spordihinge ning toob kokku sportlaseid enam kui kümnest erinevast riigist.

Foto: Eriks Biters

„Kevad Battles`i“ näol on tegemist on 9. aastat toimuva spordisündmusega, mis koondab erinevad spordialad, mis ei kuulu täna Olümpiamängude repertuaari. Festival toimub Pärnu linna erinevais paigus, kaasates kogu elukaart, pakub pinget linnarahvale ning Eesti peavoolumeediale. Sündmus edendab tugevasti sporditurismi, kutsub kokku sadu sportlaseid tavapäraselt 12 riigist ning edendab kohalikku ettevõtlust.

Foto: Eriks Biters

„Kevad Battles`i“ korraldaja, Eesti Kalisteenika ja Tänavaspordi Liidu president ja spordiklubi Striidikool asutaja Erik Naissaar selgitas, et festivali suurem mõju on mõõdetav välijõusaalide ja kergliiklusteede infraga, kus inimesed liiguvad ja kasutavad üha rohkem teede äärde paigaldatud seadmeid. „Välijõusaalide arv Eestis on täna üle 300 ning suur maht on ka Pärnu linnas. Korraldatud sündmused on suurendanud silmaringi meie KOV töötajatel, teistel alaliitudel, harrastussportlastel ja spordiklubidel, kui on andnud ka põhjuse luua mitmeid värskeid spordiorganisatsioone, Pärnus näiteks spordiklubi Striidikool, kes võttis ette kalisteenikaspordi ja käesurumisspordi organiseeritud tegevuse ning millest tulenes järgmine spordiorganisatsioon Pärnu Armwrestling Club, kes viib läbi organiseeritud käesurumissporti,“ lausus ta.

Festivali suurem mõju on mõõdetav välijõusaalide ja kergliiklusteede infraga, kus inimesed liiguvad ja kasutavad üha rohkem teede äärde paigaldatud seadmeid.

Foto: Eriks Biters

Naissaar tõi välja, et alguse sai võistlus sellest, kui ta hakkas ise võistlemas käima ning nägi probleemseid punkte. “Õnneks on tänavasport aastate jooksul ka kõvasti arenenud – kui alguses oli see sotsiaalne spordiala, siis nüüd on tõsiseltvõetav ja rahvusvaheline sport. „Kevad Battles“ koondab vaatemängulised spordialad, kus on omad kommuunid, mis ei kuulu Olümpiarepertuaari. Spordifestival on mõeldud nii sportlastele kui ka publikule, mis tähendab, et tegemist on võistlustega, kus on tagatud heaolu nii fännil, lastega peredel kui ka sportlastel endil,“ rääkis ta.

Spordifestival on mõeldud nii sportlastele kui ka publikule, mis tähendab, et tegemist on võistlustega, kus on tagatud heaolu nii fännil, lastega peredel kui ka sportlastel endil.

Foto: Eriks Biters

Naissaar lisas, et võistlus nimega “Pärnu Kevad Battles” sai alguse 2016. aasta mais kergliiklustee välijõusaalis, keskendudes ainult ühele kalisteenika distsipliinile ning alustas koheselt rahvusvaheliselt. Edasiselt toimus sündmus Martensi väljakul aastani 2019. „Pandeemia ajal sai sündmust läbi viia Nooruse Maja aias, kus 70% sportlastest viibis oma riigis võisteldes veebi teel. Kogu sündmus jõudis kokku otseülekandena Eesti peavoolumeediasse,“ sõnas ta ja lisas, et aastast 2022 lisandus sündmusele ka teisi distsipliine, nii kalisteenikaspordi jõualad, kui trikitõukeratas ja käesurumissport.

Foto: Eriks Biters

„Suuresti oli laiendus tingitud kohaliku spordiklubi Striidikooli kiirest kasvust. 2023 toimus sündmus kõlapinda pakkuval Düünil veidi enne selle avamispäeva. Lisandus koheselt ka Kulturismi ja Fitnessi Liidu värske niššiala “Fitness Challenge” ning osa soovisid saada ka rammusportlased ja rannajalgpalli liit. 2024. aastal toimub festivalil 9 distsipliini, sest lisandunud on ka tänavatants. Ühtlasi toimuvad festivali raames podcastid, pressikonverentsid ja haridusasutustele inspiratsioonipäevad,“ selgitas Naissaar.

2024. aastal toimub festivalil 9 distsipliini, sest lisandunud on ka tänavatants.

Naissaare sõnul on selliseid sündmusi korraldada oluline seetõttu, et nii sportlastel kui ka fännidel peab olema väljund. Samamoodi edeneb ka majandus sündmuskorraldajate käe läbi.

Foto: Mattias Must

Kui rääkida sellest, kuidas on ala populaarsus tänaseks tõusnud võrreldes esimese korralduse aastaga, siis Naissaar tõdes, et täna on jõutud sinnani, kus iga KOV arengukavas on välja toodud välijõusaalid. „Täna ei küsi inimesed enam, mida seal tehakse või kellele neid vaja. Väljakuid Eestis on üle 300, seda kinnitavad ettevõtjad. Ka Eesti sportlaste arv on kasvanud.”

Täna on jõutud sinnani, kus iga kohaliku omavalitsuse arengukavas on välja toodud välijõusaalid.

Kui algusaastatel oli Naissaare sõnul eesmärgiks anda hoogu pärnakatele liikumaks terviseradadel külastamaks välijõusaale, siis täna viiakse läbi suuremahulist sporditurismi, pikendatakse suve ning pakutakse vaatemängulistele spordialadele kvaliteetset korraldust eksklusiivsetes lokatsioonides ja suuresti kõlapinda peavoolumeedias. “Tõstes iga aasta korralduslikku kvaliteeti, tõuseb kvaliteet ka teiste riikide korraldajate seas ning on võimalus olla suunanäitaja ka kalisteenikaspordi rahvusvahelises alaliidus. Sündmuse edukus põhineb alaliitudega koostöös, kus iga distsipliini eest vastutab vastav alaliit ning meie töö on koordineerida kogu tegevust,” nentis ta.

Erik Naissaar. Foto: Eriks Biters

Kevad Battles võistlused, tegevused ja kava

Eesti suvepealinnas Pärnus toimuval 5-päevasel spordifestivalil saab näha muljetavaldavat sporti, loenguid, podcaste, kauneid päikeseloojanguid, unustamatuid pidustusi ja toite.

23.05

  • 17:00 Pressikonverents Huubi innovatsioonikeskuses

24.05

  • 11:00 Inspiratsioonipäev Martensi väljakul kõigile Pärnu koolidele (esineja: Ott Kiivikas)
  • 16:00 Pärnumaa meistrivõistlused tõukerattas kesklinna skatepargis
  • 17:00 Briifing kalisteenika
  • 19:00 Kalisteenika võistlusareen on testimiseks valmis

25.05 Pärnu Rannaareen

  • 09:00 Avatakse akrediteerimine
  • 10:00 Avatseremoonia
  • 10:15 Algab kalisteenika võistlus (vabakavad ja jõuvastupidavus)
  • 10:30 Laste hommik
  • 10:30 Maadlejate kaalumine
  • 11:00 Briifing Fitness Challenge sportlastele, tänavatantsule registreerimine
  • 12:00 Akrediteerimine suletakse
  • 12:00 Algab Fitness Challenge, tänavatants ja maadlemine
  • 13:00 Kalisteenika U10, U14, U18 tseremoonia
  • 17:00 Fitness Challenge, kalisteenika, tänavatantsu ja maadlemise tseremooniad

Äftekas

  • 22:00 Shotbar Koobas

26.05 Pärnu Rannaareen

  • 10:00 Avatakse akrediteerimine
  • 11:00 Avatseremoonia
  • 11:15 Algab käesurumine ja rammumees
  • 11:30 Algab rannajalgpall
  • 12:00 Game of scoot
  • 14:00 SESH kalisteenika sportlastele
  • 15:00 Käesurumise ja rammumehe tseremoonia

27.05

  • 17:00 Podcast võitjatega Huubi innovatsioonikeskuses
Head Uudised GoodNews