1. Avaleht
  2. Sport
  3. Rait Ratasepp püstitas uue rekordi
Rait Ratasepp püstitas uue rekordi

Rait Ratasepp püstitas uue rekordi

Eile lõpetas ultratriatleet Rait Ratasepp oma hooaja suurkatsumuse, 20-kordse ultratriatloni kaheksanda päeva. Sellega on ta esimene inimene maailmas, kes Kanaari saarte raskel rajaprofiilil ja kuumades tingimustes on läbinud rohkem täispikke triatloneid järjest kui keegi teine.

Varasem rekord kuulus Patricio Doucet’ile, kes läbis 2015. aastal Kanaari saartel 7 päevaga 7 täispikka triatlonit. “Nüüd on iga uus läbitud päev ka uus rekord,” ütles Ratasepp, “on inimesi, kes on läbinud 30-päevaga 30 ja 50 päevaga 50 täispikka triatlonit, kuid siinsed tingimused on täiesti erinevad ja seepärast ei saa neid ka võrrelda. Nende lauge maastik Kanaari saarte tõusude vastu on nagu öö ja päev. Seepärast ongi korrektne kõrvutada omavahel just Kanaari saartel tehtut, sest need on läbitud sarnastel tingimustel.”

Katsumuse tänaseks hetkeks on Ratasepp ujunud kokku 30.4 km, sõitnud ratast 1440 km ja jooksnud 337.6 km. Lisaks on rattarajal võetud 18 304 tõusumeetrit ehk ületatud enam kui kaks Mount Everesti. Jooksurajal on tõusumeetreid kogutud 3472.

Füüsiliselt nõudlike päevade juures on Ratasepa enesetunne väga hea, mis peegeldub ka tema finišiaegades. Kõik päevad on ultrasportlane finišijoone ületanud ajaga alla 12-tunni. Kõige kiiremini läbis ta täispika triatloni esimesel päeval, mil keha oli suurest pingutusest koormamata. Seda ajaga 11:32:14. Kõige kauem oli ultratriatleet rajal aga kolmandal päeval, kui finišisse jõudmine võttis talt aega 11 tundi, 58 minutit ja 42 sekundit.

Ujumise ja rattadistantsi kõrval näitab raudmees ka stabiilselt tugevaid maratoniaegu. Kõik lõpetatud maratonid jäävad oma brutoajaga kuue minuti sisse. Kiireima maratoni jooksis Ratasepp 5. päeval, mil aeg tuli 3:44:45. Ajaliselt pikim maraton tuli tal läbida katsumuse esimesel päeval, mil jooksudistantsi läbimise ajaks fikseeriti 3:50:19.

Ratasepa eesmärk on jõuda 20-kordse ultratriatloniga finišisse 12. oktoobril. Selleks ajaks peab tal olema läbitud 76 km vees, 3600 km rattal ning 844 km joostes.

Head Uudised GoodNews