1. Avaleht
  2. Sport
  3. Võitlussport
  4. Taipoksitreener Mac Ojasmaa: kui sa teed millegi nimel rasket tööd, viib see lõpuks sind ka eesmärgini
Taipoksitreener Mac Ojasmaa: kui sa teed millegi nimel rasket tööd, viib see lõpuks sind ka eesmärgini

Taipoksitreener Mac Ojasmaa: kui sa teed millegi nimel rasket tööd, viib see lõpuks sind ka eesmärgini

Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemias on üheks taipoksitreeneriks Mac Ojasmaa, kes on tegelenud võitlusspordiga alates 17. eluaastast ja treenib hetkel noori. Oma karjääri alustas ta mitmete tänaseks tuntud taipoksijatega võideldes ja mõnda neist ta ka võitis.

Mac, kuidas teie spordikarjäär algas ja kuidas poksini jõudsite?

Alustasin kergejõustikuga, kuna minu kergejõustiku treener oli samuti minu kehalise kasvatuse õpetaja ja sel hetkel ei osanudki mingit muud spordiala valida. Iseenesest see meeldis mulle, kuid lõpuks muutus niisama jooksmine ja kõik muu kergejõustikutegevus liiga üksluiseks ja ma otsustasin, et otsin midagi muud. Vaatasin ringi, mida mulle teha meeldiks, käisin jõusaalides, proovisin korvpalli ja jalgpalli ning ühel hetkel sõbraga rääkides leidsime, et taipoks võiks äge olla ja juba järgmisel nädalal alustasime treeningutega. Olin selleks ajaks 17-aastane. Juba kolme kuu pärast võitlesin oma esimesel taipoksivõistlusel, mille ma võitsin. Nädala aja pärast läksin Tartusse oma teisele võistlusele ja võitsin ka selle. Kaks kuud hiljem tegin juba oma esimese profimatši, mille võitsin esimeses roundis nokaudiga. Edasine spordikarjäär kulges nii, et minu elu neljandal võistlusel oli minu vastaseks Markko Moisar, kes pandi mulle takistuseks ette, et vaadata kuidas ma sellest välja tulen. Temale ma kaotasin, proovisin vastu pidada lõpuni, aga kolmandas raundis see lõpetati.

Juba kolme kuu pärast peale treeningute algust võitlesin oma esimesel taipoksivõistlusel, mille ma võitsin

Kas mäletate oma esimese võistluse emotsioone, kui läksite ringi ja alistasite vastase?

Ühel laupäeva hommikul kell 9 treener helistas mulle, et tule ja pane end proovile. Loomulikult ei tahtnud ma kohe ei öelda ja jooksin kohale. Toimus kaalumistseremoonia ja mulle näidati ette vastane, kellega ringis võistlen. Kohapeal kuulsin, et ta on juba 5 korda võistelnud ja kõik varasemad ka võitnud, see tekitas minus veel rohkem pinget ja ärevust. Sellegipoolest ma ei lasknud sel end häirida, sest mis mul ikka kaotada oli. Läksin ringi ja tegin kõike, mida oskasin ja olin õppinud. Matši ajal läks mul hästi, võitsin kõik raundid, vastane pidas samuti lõpuni vastu ja ma sain esimese võidu. Pärast seda otsiti Tartusse ühele üritusele avamatši osalejat ja vastane oli täpselt minu kaalus, ma ei saanud keelduda ja otsustasin sellegi vastu võtta. Kohale minnes sain teada, et peamatšiks on Edvin-Erik Kibuse tiitlikaitsmine ja publik on suurem, see tekitas jällegi veel rohkem ärevust. Matš oli väga tasavägine ja raske, kuid kohtunike ühehäälse otsusega võitsin sellegi 3-0.

Kui sulle miski meeldib, sa pühendad oma aega sellesse, teed selle nimel rasket tööd, viib see lõpuks sind ka eesmärgini

Poksikarjääris käivad võidud ja kaotused käsikäes — kuidas tulite välja oma esimesest kaotusvalust?

Eks neid tuleb ette ja järelikult see siis pidigi nii minema, aga kogemus oli olemas ja tuli nüüd jätkata, kuna see oli kindlasti minu ala, olin seda endale kinnitanud. Peale oma neljandat võistlust ja esimest kaotust kogenuna, oli hooaja lõpp, kuu aega puhkasin ja siis läksin kohe suvelaagrisse, kus tutvusin veel selle ala huvilistega. Tol ajal tekkis enda peas hasart ja konkurents, et muutuda aina paremaks ja osavamaks. Hakkasin käima Keilas Team Moisar klubis, kus oli palju treeningpartnereid ja väga hea oli nendega koos edasi treenida.

Viibisite ise Tais kahe kuulises taipoksi treeninglaagris, mida ise enda jaoks sealt õppisite?

Viibisin Taimaal 2016. aasta juunikuust kuni juuli lõpuni, kus nägin, kuidas siis tegeletakse selle alaga sellel maal, kus see kõik alguse on saanud. Taipoksijaid on seal kõikjal, erinevaid klubisid ei saanud ka märkamata jätta. Mõned olid rajatud lausa mõnisada meetrit eemale ühest, kõikides neis on mitu treenerit, kes on oma ala profid ja oskavad seda stiili väga hästi õpetada. Seal võis kuulda treenerite matšide numbreid, mis algasid sajast ja osadel oli seal 500 kuni 800 matši peetud. Mina treenisin seal sellises kohas nagu Phuket Top Teap (PTT), üks trennikord kestis 2 tundi ja korraga oli saalis 10-14 treenerit, kes hoidsid trennil tempo üleval, selle aja jooksul lõid mitu raundi kotti, treener hoidis lapasid ja lõpetuseks oli sparring ning klinch ehk püstimaadlus. Lapa peal jälgis treener alati liikumist ja tehnikat, üritas lõpuks sinust viimasegi välja pigistada ning alati lisas õpetussõnu, kuidas ühte või teist löögitehnikat kiiremaks-paremaks muuta. Kahe kuu jooksul võis selles treeninglaagris kohata palju erinevaid inimesi erinevatest maailma paikadest, ja ka proffe, kes tulid enne mingit tähtsamat võistlust oma pagasit lihvima. Näiteks kõige tuntum inimene, keda kohtasime, oli UFC keskkaalu tšempion Michael Bisping.

Tais võis kuulda treenerite matšide numbreid, mis algasid sajast ja osadel oli seal 500 kuni 800 matši peetud

Kes täna teie treener on?

Täna on minu treeneriks Mirkko Moisar.

Tänaseks päevaks olete ka ise endale treeneri ameti valinud?

Olen tõesti valinud treeneriameti. Seda seetõttu, et olen ise sellega igapäevaselt seotud ning võistlussport on aina kasvav trend ja muutub järjest populaarsemaks. Samuti on see väga mitmekülgselt arenev ala ja just sellepärast meeldib mulle, et minu hobist on saanud minu töö. Treeneri amet sobib minu elustiiliga. Loodan, et tulevikus satub minu juurde ka õpilane, kes on võitlusjanuline, et saaksin teda suunata ja käia temaga erinevatel treeninglaagrites väljamaal ning lõpuks jõuda välja ka suurtele võitlusareenidele.

Mis on need põhiväärtused mis te treenerina oma õpilastele tahate edasi õpetada ?

Minu põhimõte on, et kõik saalis omandatud jääb kas saali või võistluareenidele

Minu põhimõte on, et kõik saalis omandatud jääb kas saali või võistluareenidele. Üritan noorte käitumisest ja eneseväljendusest välja lugeda, kas treenitakse huvist taipoksi vastu ja hea füüsilise vormi saavutamiseks või pigem selleks, et kellelegi koolis või tänaval koht kätte näidata. Kindlasti rõhutan ja kannan endaga kaasas põhimõtet, et väljaspool treeningsaali keegi oma oskusi ei kuritarvitaks ning õpetan oma emotsioone kontrollima ja probleeme pigem sõnadega lahendama. Usun, et distsipliini hoidmine trennis toob ka paremad tulemused ja treeningust on rohkem kasu.

Tegelete palju noortega, mida jugleksite neile soovitada?

Kõik noored võiksid julgemalt katsetada elus erinevaid asju. Kindlasti tasub lahtiste silmadega ringi vaadata, käia erinevates treeningutes, reisida

Kõik noored võiksid julgemalt katsetada elus erinevaid asju. Kindlasti tasub lahtiste silmadega ringi vaadata, käia erinevates treeningutes, reisida. Leida just see meelepärane tegevus, mis elus päriselt ka õnnelikuks teeb. Jälgida edukate inimeste teekonda, ning kui tundub, et keegi nendest võiks olla sinu iidoliks, siis järgida tema tegevusi. Üks mis on kindel – neid kõiki on edukuseni viinud raske töö ja pühendumine. Kui sulle miski meeldib, sa pühendad oma aega sellesse, teed selle nimel rasket tööd, viib see lõpuks sind ka eesmärgini.

Head Uudised GoodNews