1. Avaleht
  2. Sport
  3. Rait Ratasepa suvine suurkatsumus toimub maailma kuumimas kõrbeorus
Rait Ratasepa suvine suurkatsumus toimub maailma kuumimas kõrbeorus

Rait Ratasepa suvine suurkatsumus toimub maailma kuumimas kõrbeorus

Ultrasportlane Rait Ratasepp avaldas täna oma lähiaja katsumuste plaanid. Sel laupäeval on Ratasepp Kohtla-Nõmmel 24 tunni jooksu stardis ning juuni teises pooles sõidab mees Ameerikasse, et läbida ultrajooks Death Valley kõrbeorus, kus mõõdetud ka planeedi kuumarekord.

Ida-Virumaal Kohtla-Nõmmel toimuv 24 tunni jooks saab stardi 27. mail kell 12. Sportlaste eesmärk on läbida ööpäevaga võimalikult palju ringe 308 meetri pikkusel tartaankattega staadionirajal. Möödunud aastal püstitas Ratasepp sama võistluse raames 12 ja 24 tunni jooksu Eesti rekordid. Siis läbis Ratasepp 12 tunniga 143,528 km ja 24. tunniks jooksis ta välja 245,168 kilomeetrit.

24 tunni jooksu võtab Ratasepp kui viimast olulist ettevalmistust juuni lõpus toimuvale ultrajooksule. 25. juuni varahommikul stardib Ratasepp Ameerikas California osariigis ultrajooksule läbi maailma kuumima kõrbeoru Death Valley, kus juunikuu keskmine temperatuur on 43,3 °C. Samas kohas on mõõdetud ka planeedi kuumarekord 56,7 °C.

Nagu mehele hingelähedane, korraldab ta selle katsumuse vaid iseendale. Ratasepa jooksu start algab 86 meetrit alla merepinda, samast, kus tavapäraselt juuli alguses saab stardi ka 217 km pikkune Badwater ultramaraton. Ratasepa jooks kulgeb mööda Badwater ultramaratoni rada, ent ei lõppe tavapärases finišis, vaid Mandri-Ameerika kõrgeimas, 4421 meetri kõrgusel asuvas Mount Whitney tipus.

Jooksu distantsi kogupikkus saab olema 224-235 km, sõltudes sellest, kas Ratasepp valmib tippu jõudmiseks väga järsu 7 km raja või veidi inimlikuma kaldenurgaga 18 km pikkuse mägiraja. Tõusumeetreid tuleb distantsi jooksul võtta 6400 ja langusmeetreid 1960.

Niivõrd äärmuslikes kliimatingimustes sportimine on Ratasepa jaoks esmakordne. Seepärast ei taha mees ennustada ka katsumuse võimalikku finišiaega. Ainuke ajaorientiir on sama distantsi kiireim aeg: 33 tundi ja 32 minutit.

  • Death Valley ultrajooksul kuulub Ratasepa saatetiimi kolm inimest. Sündmuse teevad võimalikuks hooaja suurtoetajad Kat-Metal ning Ferroline Grupp.
Head Uudised GoodNews