1. Avaleht
  2. Sport
  3. Selle suve väljakutse – kolme kuuga IRONMANi vormi?
Selle suve väljakutse – kolme kuuga IRONMANi vormi?

Selle suve väljakutse – kolme kuuga IRONMANi vormi?

Kui IRONMAN on maailmas tuntust kogunud kui üks enim proovilepanevaid spordisündmusi, mille lõpetajaid kutsutakse täieõiguslikeks “raudmeesteks”, siis spordihuvilistele on grupina läbimiseks ka IRONMAN 70.3. Eksperdid räägivad, kuidas tiimina IRONMANiks valmistuda ning millised on eeldused osalemiseks.

IRONMAN Eesti projektijuht Aire Veskimäe sõnul annab võistkonnana IRONMAN 70.3 distantsil osalemine võimaluse IRONMANi triatlonifestivali atmosfääri kogeda ka neil, kes ennast kolmel alal väga kindlalt ei tunne või kes näiteks mõne vigastuse tõttu ei saa kõiki kolme ala ise teha. Samuti on see hea võimalus näiteks töökollektiivis meeskonnavaimu loomiseks.

“Kui aga küsida, kas minna üksi või tiimiga, siis siin mingit reeglit pole. Üksi IRONMANi läbimine on teisest puust saavutus ja eneseületus, mida kroonib kommentaatori kauaoodatud lause: “You are an IRONMAN!” Need neli sõna on see, mille pärast enamik IRONMANi teekonna ette võtavad. IRONMANi kui erilise saavutuse esile tõstmiseks on IRONMAN Group võtnud suuna, et meeskonnaga enam täispikal IRONMANi distantsil osaleda ei saa,” selgitas Veskimäe spordisündmuse tagamaid.

Südametervis peab võistlejal korras olema

Ta rääkis, et nii nagu ka teiste spordialade harrastajad, peaks ka IRONMANil osaleda soovija enne treeningutele alustamist spordiarsti juures käima, et südamerahuga treeningutega alustada. “Korra aastas võiks iga harrastaja spordiarsti juures koormustesti tegemas käia, et näha, kuidas treeningud on kehale mõjunud ja kas ollakse õigel teel,” lausus IRONMAN Eesti projektijuht.

Ta selgitas, et triatlonis toimub ujumine avavees, kus põhi ei paista ning vesi pole selge. “Seega peaks kindlasti enda jaoks läbi mõtlema, kas ollakse valmis avavees ujuma või sellega sõbraks saama. Rattatreeningute puhul rõhutaks üle kiivri tähtsuse nii trennis kui ka igapäevaselt linnas rattaga sõites,” ütles Veskimäe. Ta toonitas, et kui rattakingad, -riided ja ratta enda hinnatase on eelistuste ja võimaluste küsimus, siis kiiver peab olemas olema ja korralik.

Osalemiseks ei pea olema tippsportlane

IRONMAN 70.3 distantsist võtab grupina osa ka Citycon Eesti tiim. Kristiine ja Rocca al Mare keskuste turundus- ja kommunikatsioonijuht Helina Leif, kes triatlonil jookseb, on jooksmisega tegelenud pea kümme aastat ning ta teeb jooksutrenni 2-3 korda nädalas. “Mul puudub varasem kogemus võtta osa niivõrd suurest spordisündmusest, kuid soovin saada IRONMANil osalemisel maitse suhu, sest kes teab, ehk saan sellest hoo sisse ning võtan plaani osaleda ka individuaalselt täispikal võistlusel,” selgitas Leif. Ta lisas, et IRONMANil osalemise soov on tal kuskil mõtetes alat mõlkunud: “See on ju ideaalne start selle eesmärgi poole püüelda samm-sammu haaval!”

Triatlonil võtab ujumise enda kanda arendusjuht Kristo Sepp, kes on siiani ujumiseks treeninud ca kaks korda nädalas. “Mulle meeldivad väljakutsed, sest need panevad pingutama. Eelnevatel aastatel olen võistelnud näiteks kardisõidus, kus meeskondlikult läbitakse maksimaalne distants 24h jooksul. Ujumine on minu jaoks olnud hea viis hommikul enne tööpäeva oma mõtete selekteerimiseks ning päevaplaani paika loksutamiseks,” selgitas Sepp IRONMANil osalemist.

Kristiine ja Rocca al Mare keskuste juht Kristjan Maaroos võtab triatlonil ette rattasõidu. Erinevate treeningutega tegeleb ta 3-4 korda nädalas ning senini on pikim rattasõidu distants olnud Tartu Rattamaratoni 63km pikkune distants. “Loodetavasti hoiab IRONMANil osalemise plaan kontrolli all ka suvised grilliõhtud ja muud koosviibimised, kus on alati oht söögi ja joogiga üle pingutada. Seega on minu jaoks tegemist ennekõike motivatsiooni hoidmise projektiga, kuid ootan väga ka sellise suure spordisündmusega kaasnevat positiivset emotsiooni ja eneseületamise tunnet,” lausus Maaroos.

IRONMAN 70.3 distantsi vormi jõuab kolme kuuga

IRONMAN Eesti projektijuhi soovitusel saab tiimina IRONMANiks valmistumisel iga tiimiliige hoolitseda selle eest, et tal oleks trennid tehtud ning keha ja vaim võistluspäevaks valmis. “Vaimu valmispanekule aitab kaasa võistlusjuhendiga tutvumine, et teada, mida, millal ja kuidas on vaja teha ning millised on võistlusreeglid. Samuti tasub omavahel paika panna ka plaan võistlusnädalaks – võistlusmaterjalide äratoomiseks ja muuks logistikaks ning kas soovitakse üheskoos finišijoont ületada,” kirjeldas Veskimäe. Ta lisas, et kui omavahel on plaan paika pandud, siis sujub ka võistluspäeval suurema tõenäosusega kõik ladusamalt.

“Kui võtta IRONMAN 70.3, siis selle puhul ei ole läbimisel eelduseks, et võistleja peab üle kümne tunni nädalas spetsiifilist triatlonitrenni tegema, vaid ennekõike on oluline harjumus regulaarselt liikuda – ujuda, joosta, ratast sõita, suusatada, matkata jne. Terve inimene võiks minimaalselt kolme kuuga jõuda sellisesse vormi, et IRONMAN 70.3 distsantsi läbimine on jõukohane,” nentis Veskimäe. Samas rõhutas ta, et täispika IRONMANi puhul tuleks vähemalt pool aastat, kuid parem aasta ettevalmistuseks arvestada.

Head Uudised GoodNews