1. Avaleht
  2. Sport
  3. POKS ÕPETAB TÄNULIKKUST I Poksija Astrid Johanna Grents: tai poks õpetab olema tänulik end ümbritsevatele inimestele
POKS ÕPETAB TÄNULIKKUST I Poksija Astrid Johanna Grents: tai poks õpetab olema tänulik end ümbritsevatele inimestele

POKS ÕPETAB TÄNULIKKUST I Poksija Astrid Johanna Grents: tai poks õpetab olema tänulik end ümbritsevatele inimestele

Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemia treener ja poksija Astrid Johanna Grents sõnab, et poks ja ja üleüldse võitlussport õpetab eelkõige austust teiste inimeste vastu. “Kui võtta näiteks tai poks, millega mina ka tegelen, siis selles kohtab väga palju austust oma treeneri, trennikaaslaste ja võistlustel vastaste vastu. Enne matši viiakse läbi Wai Kru, mis on austuseavalduse rituaal oma õpetajale ja treenerile, klubile, perele. Tänu neile jõuab sportlane üldse ringi, seega õpetab tai poks olema tänulik end ümbritsevatele inimestele,” kirjeldab ta ja lisab, et samamoodi treeningsaalis peab austama oma treeningkaaslasi, sest kui olla nende suhtes üleolev ja ebaõiglane, siis lihtsalt ei oleks sportlasel kedagi, kellega treenida. End ümbritsevaid inimesi tuleb hoida ja käituda nendega lugupidavalt.

End ümbritsevaid inimesi tuleb hoida ja käituda nendega lugupidavalt.

Astrid Johanna Grents. Foto: Rain Jüristo

Austus, kohanemine ja oskuste kasutamine vaid poksiringis

Oma põhimõteteks poksijana peab Grents seda, et tuleb austada oma vastaseid, treenereid, lähedasi. “Ilma nendeta ei oleks ma see, kes ma olen,” on ta kindel.

Teiseks, tuleb kohaneda keskkonnaga. “Ringis ei ole ma enam sõbralik, rahulik Astrid, vaid lööb välja ellujäämisinstinkt ja jääb ellu kas mina või mu vastane. Igapäevaelus ma olen aga hoopis täiesti tavaline inimene tavaliste rõõmude ja muredega,” märgib ta.

Kolmandaks ei näita Grents oma oskusi tänaval ega väljaspool spordisaali. “Tõestan enda oskusi vaid poksiringis. Lahendan meelsamini probleemid rahulikul viisil ja oma oskused panen käiku vaid tõelise ohu korral,” räägib ta.

Eeskujusid on Grentsil poksis palju, kuid eriliselt toob ta välja kõik oma klubi, Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemia, treenerid. “Meil on ääretult tubli ja töökas meeskond ja kui end ümbritseda sellise energiaga, siis tahad ise samuti ainult kõrgemale ja kaugemale jõuda. Nagu öeldakse, siis sa oled see, kellega end ümbritsed,” on ta kindel.

Võitluskunstnikest on tema suureks eeskujuks kahtlemata Bruce Lee, kelle põhimõtetest ta paljuski juhindub.

Sa oled see, kellega end ümbritsed!

Astrid Johanna Grents. Foto: Rain Jüristo

Poks pole vaid füüsiline töö

Grents rõhutab ka, et poksimine ei ole ainult füüsiline töö – ta arvab, et igaüks, kes on poksi proovinud, teab, et see ei ole nii. Poksis peab palju kasutama oma aju, olema kaval ja nägema vastase nõrkasid külgi ja neid enda kasuks kasutada. Väga palju on vaja ka analüüsi- ja keskendumisvõimet.

Poksis peab palju kasutama oma aju, olema kaval ja nägema vastase nõrkasid külgi ja neid enda kasuks kasutada.

Astrid Johanna Grents. Foto: Rain Jüristo

Ta ütleb, et poksimine on teda tohutult arendanud. “See on mind pannud julgema suhtlema inimestega, seetõttu olen tutvunud rohkelt põnevate, töökate, inspireerivate inimestega, kellest osad on nüüdseks minule väga head sõbrad, kolleegid ja koostööpartnerid,” räägib ta. “Ka suhtumine teistesse inimestesse on muutunud. Olen tänulik kõikidele, kes mu eluteele on sattunud, igaühel on midagi õpetada. Tasub alati olla lahke kõigi vastu, usun et see on üks olulisemaid omadusi inimestes. Kunagi ei tea, mida keegi parasjagu läbi elab või miks keegi käitub halvasti teistega, seega alati tuleb olla lahke ja abivalmis. Mõnikord lihtsalt öelda kellelegi tere või uurida, kuidas tal läheb või et kas on abi vaja, teeb inimese päeva natukenegi helgemaks, seega lahkus on kindlasti omadus, mida olen aastatega õppinud ja mida võiks rohkem inimesi praktiseerida.”

Kunagi ei tea, mida keegi parasjagu läbi elab või miks keegi käitub halvasti teistega, seega alati tuleb olla lahke ja abivalmis.

Astrid Johanna Grents. Foto: Rain Jüristo

Astrid Johanna Grents sõnab, et üks oluline asi, mida poks on talle õpetanud, on ka distsipliin. Ta põhjendab, et motivatsioon võib iga hetk tulla ja minna, aga distsipliin, töökus viib tulemusteni. Poksis on see eriti tähtis, sest kui trenni korralikult ei tee, võid lihtsalt võistlusringis valusalt haiget saada.

Head Uudised GoodNews