1. Avaleht
  2. Sport
  3. Laupäeval algavatel Tudu päevadel toimub 25. Tudu triatlon
Laupäeval algavatel Tudu päevadel toimub 25. Tudu triatlon

Laupäeval algavatel Tudu päevadel toimub 25. Tudu triatlon

Laupäeval algavatel Tudu päevadel avatakse autähis Tudu metsapunktile ja toimub 25. Tudu triatlon

Laupäeva, 3. augusti keskpäeval algavad Tudu päevad, millega tähistatakse Tudu arengus olulist osa etendanud kunagise Tudu metsapunkti asutamise 65. aastapäeva ja võisteldakse veerandsajandat korda omanäolisel Eesti vanimal Tudu triatlonil.

Kell 12 avavad endised metsapunkti juhatajad Tudu metsapunkti autähise Tudu sissesõidul (Rakvere mnt ja Jaama tn ristmiku juures).

Jämedatest palkidest koosnevale autähisele on paigaldatud kõigi metsapunkti juhtide nimedega käsisaed meenutamaks Tudu inimestele olulist ettevõtet, mis andis tööd ja leiba Tudu kandi rahvale ning kujundas suurelt jaolt Tudu aleviku kaasaegse näo. Autähisele paigaldatud kahemehesaed meenutavad metsapunkti algusaegu, mil metsatöid tehti kirveste, käsisaagide ja hobustega.

Mälestusmärki jäävad ilmestama autähise kõrvale istutatud noored puud.

Avamisel esinevad Avinurme puhkpilliorkester ja Avinurme naiskoor.

Rakvere Metsakombinaadile kuulunud Tudu metsapunkt tegutses üle poole sajandi, 1948. aastast kuni 2001. aasta lõpuni.

Tudu metsapunkti on läbi aegade juhatanud Avo Lill, Rudolf Lepp, Ernst Ellermäe, Aleksander Lepik, Simo Nõmme, Avo Lill, Heldur Ahman, Olev Põdersalu, Mati Pihlak, Rein Strauch, Tõnis Siil, Uno Muruvee, Hillar Leer, Tõnu Ploom.

Päeva teise poole oodatuim sündmus on Tudu triatlon.

Sama päeva õhtupoolikul, algusega kell viis antakse Tudu järvel 25. korda start Tudu triatlonile, mis lähetab teele poolsada rahvasportlast ja triatleeti üle Eesti, kellele on saanud armsaks ekstreemseks või koguni eksootiliseks peetav sportimine Tudu soodes ja rabades.

Võisteldakse ujumises üle Tudu järve (800m), millele järgneb 1,5 km jookmist laugastega rabas, seejärel 17 km rattasõitu metsateedel ning kõige lõppu 5 km jooksu maanteed pidid Tudusse.

Registreerimine võistlustele algab kohapeal kell 13.30-14.30, kell 15.30 viiakse võistlejad Tudu järve äärde, kell 17.00 antakse start.

Tudu mõisapargis aitab publikul võistlejaid finišisse oodata ansambel Viru Lõõts rahvalike lõõtspilli- ja akordionilugudega.

Kell 19.30 toimub mõisapargis võistlejate autasustamine, misjärel algab samas tantsuõhtu.

Triatloni peakorraldaja Uno Muruvee sõnul on eksootiliseks peetavast Tudu triatlonist kujunenud 25 aastaga oodatud võistlus nii rahvasportlastele kui Tudu elanikele ja triatloni hea käekäigu eest kannab hoolt kogu külarahvas. „Triatloni ümber on kasvanud Tudu päevad, mis toovad korraks koju käima ka siit võõrsile läinud Tudu inimesed.“

Triatloni kulgu saab jälgida ka otseülekandena Tudu triatloni kodulehelt http://triatlontudu.webbyt.com/index.php?page=193.

Pühapäeval, 4. augustil on Tudus surnuaiapüha, mis algab kell 12 kirikliku jumalateenistuse ja armulauaga ning surnuaiapühaga Tudu kalmistul.

Tudu päevadel on avatud Rakvere mnt 3 (end. sidekontori majas) fotonäitus Tudu lastest.

Tudu päevad toimuvad pärandkultuuri aasta raames ja selle korraldavad Tudu Haridus- ja Spordiselts MTÜ, MTÜ Viikingid ning MTÜ Huvialakeskus Savikoda.

Head Uudised GoodNews