1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kiviõlis on maailma tipud homme algavaks suureks motopeoks valmis
Kiviõlis on maailma tipud homme algavaks suureks motopeoks valmis

Kiviõlis on maailma tipud homme algavaks suureks motopeoks valmis

Kiviõli Motofestival 2012
Foto: Rien Willems

Kiviõli tuhamäe motokompleksis käivad täna veel viimased ettevalmistused juba homme, 3. augustil algavateks külgvankrite MM- ja quadracerite EM-etappideks ning kohal on kõik oma ala favoriidid.

Juba kuuendat korda pakuvad ligi 20 riigi võidusõitjad Kiviõl Motofestivalil Eesti publikule maailmatasemel motokrossi. Ürituse raames peetakse maha külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõistluste ja quadracerite Euroopa meistrivõistluste etapp, mäkketõusus toimub Eesti meistrivõistluste etapp ning oma võimed panevad veelkord proovile ka endisaegsed staarid külgkorvisõidus. Laupäeva õhtul kütavad suures peotelgis õhu kuumaks DJ Hot & Handsome ja ansambel No-Big-Silence. Lisaks toimub vahelduseks sportlikule poolele hulgaliselt mänge publikule, lastele on avatud oma ala ning avatud on ka tuhamäe seikluskeskuse uhiuus seiklusspordiatraktsioon, mägiautode rada.

„Kõik favoriidid on kohal ja keskus nädalavahetuse suureks motopeoks valmis,“ ütles Kiviõli Seikluskeskuse juhatuse liige Janek Maar. Külgkorvide MM-etapi osavõtjate nimekirjas on 53 korvipaari. Võistlus toob taas Eestisse kogu külgkorvisõitjate maailmaparemiku. Eelmisel aastal kümnekordseks maailmameistriks tulnud ja Kiviõlis võitnud Daniel Willemseni asemel juhib pärast kaheksat etappi 358 punktiga üldarvestust belglane Ben Adriaenssen, kes möödunud hooajal tuli MM-il kolmandaks. Tema korvipoisiks on sel aastal Ben van den Bogaart (Holland). Eesti ekipaaže on stardinimekirjas 11, lisaks on Tanel Reesnal korvis lätlane Ilvars Skultans. Lõunanaabritel on samuti taas põhjust Kiviõlli omadele kaasa elama koguneda, kuna tippkonkurentsis on eesotsas MM-arvestuses teisel kohal (271 p) olevate vendade Daidersitega mitu Läti või osaliselt Läti ekipaaži. Täieliku võistlejate nimekirja leiab ürituse kodulehelt Motokross.ee.

Neljarattalised võistlustsiklid pakuvad samuti põnevaid elamusi, seal on stardinimekirjas hetkel 32 sõitjat, neist koguni 11 eestlast. Quadraceritel sekkub loodetavasti medaliheitlusse ka Priit Järvloo. Tänavu quadracerite Euroopa meistrivõistlustele keskendunud Järvloo on hetkel sarja neljandal kohal, üldliider on prantslane Jeremie Warnia.

Pühapäevaste finaalsõitude “soojenduseks” tulevad Korvikunnide sõidus rajale ka endised külgkorviässad, kes on jagatud kahte masinaklassi: „Ässad“ (vanus 40–55 a.) ning „Ägedad“ (vanus 56 a. ja vanemad). Arvestust peetakse lenksumehe järgi, korvipoiss võib olla noorem. Rajale tuleb vähemalt poolsada korvipaari ja sõitjaid on nii Eestist, Lätist, Leedust, Soomest kui Rootsist. Neist nimekaimad on Juhan Uustalu / Mati Oras, kel NSV Liidu meistrivõistlustelt taskus 1 kuld, 2 hõbedat ja 1 pronks; kuid maailmameistrivõistlustel Are Kauritiga pronksile tulnud Jürgen Jaki roolimeheks on ka üks kiiremaid liikujaid Eesti korvisõitjate seas, Andrus Vaks.

Ahhetamapanevaid „kärnasid“ ja uskumatut sõidumeisterlikkust näitavad laupäeval aga Eesti meistrivõistluste etapil mööda Kiviõli rasket ja pikka mäekülge üles rühkivad mäkketõusutsiklid. Sama päeva õhtul on publik oodatud suures peotelgis toimuvale sõitjate pidulikule esitlusele, kus tippmehed astuvad rahva ette ilma kiivrita.

Kiviõli krossirada asub Kiviõli linna põhjaserval paikneva 90 m kõrguse tehismäe jalamil, kus käesoleval aastal avatakse Euroopas ainulaadne spordi- ja seiklusturismi keskus.

Piletihinnad eelmüügis algavad 15 eurost (1 päev), kohapeal maksab 1-päeva pilet 18 eurot ja pääse mõlemaks päevaks 25 eurot. 90 euro eest saab Äripäeva „Privileeg“ keskkonnast soetada VIP-pileti, millega saab võistlust nautida 2 päeva, parkida auto võistlusraja lähistele ja pilet sisaldab ka catering-teenust. Võistluspaigas on avatud karavaniparkla, kus on võimalik ööbida (tasu 10 eurot auto). Kuni 12 a. lapsed pääsevad festivalile tasuta ja ainult koos täiskasvanud saatjaga. Pileteid müüvad täna, 2. augusti õhtuni eelmüügis Ticketpro, Selver, Statoil ja paljud Eesti postkontorid.

Motofestivali esialgne ajakava:

LAUPÄEV, 3. august

10.00-14.00 Külgkorvide ja quadide treeningsõidud
15.00-16.30 Külgkorvide MM kvalifikatsioonid
16.30-17.00 Quadide EM kvalifikatsioon
17.15-17.45 Külgkorvide Last Chance kvalifikatsioon
18.00-19.15 Old Stars külgkorvide kvalifikatsioonid
19.30-21.30 Starman esitleb: Mäkketõusu Eesti meistrivõistluste etapp
21.30-22.30 Finalistide tutvustus peotelgis, ilutulestik
22.30-00.30 No-Big-Silence ja DJ Hot & Handsome peotelgis

PÜHAPÄEV, 4. august

9.00-10.30 Külgkorvide ja Quadide soojendussõidud
11.00-12.00 Autogrammisessioon ja võistluste pidulik avamine
12.30-13.00 Quadide EM-etapi I finaalsõit
13.30-14.00 Külgkorvide MM-etapi I finaalsõit
14.20-14.45 Old Stars külgkorvide sõit
15.00-15.30 Quadide EM-etapi II finaalsõit
16.00-16.30 Külgkorvide MM-etapi II finaalsõit
17.00 Võitjate pidulik autasustamine

Motokompleks

Rajaplaan

 

Head Uudised GoodNews