1. Avaleht
  2. Sport
  3. Võitlussport
  4. Kevin Renno: Muay Thai Liiga on hea hüppelaud enne suuremaid võistlusi
Kevin Renno: Muay Thai Liiga on hea hüppelaud enne suuremaid võistlusi

Kevin Renno: Muay Thai Liiga on hea hüppelaud enne suuremaid võistlusi

Septembri viimasel päeval toimus Tallinnas Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemia (KRVA) poolt korraldatud Eesti Muay Thai Liiga etapp, mis on sel hooajal esimene. Võisteldi laste, kadettide (14-15-aastased), juunioride (16-17-aastased) ja seenioride (18+) klassis. Lastest olid võidukad 11-aastane Joosep Tiitson klubist Tugev Tahe, kes võitis tulemusega 3:0 eakaaslase Karmo Kulli Team Moisarist, ning 8-aastane Richard Neithal (EAK), kes oli üle eakaaslasest Rasmus Paltsmarist (KRVA).

14-aastane kadett Kristi Dutka Team Moisarist võitis seisuga 2:1 samas vanuses Carmen Maarit KRVA-st; 15-aastaste seas oli Braien Reichenbach Viljandi TPK-st tulemusega 3:0 üle KRVA võitlejast Hendrik Priisaarest ning Rasmus Paltsmar KRVA-st võitis tulemusega 3:0 Christofer Neithali klubist EAK.

Juunioride 3×2 minuti heitlustes võitis 17-aastane Tanel Kondel Viljandi TPK-st seisuga 3:0 eakaaslasest Team Moisari võitlejat Rainer Ferenetsi, 15-aastaneTanel Rasmus Teesalu Viljandi TPK-st oli parem 16-aastasest Eugen Levost, kelle koduklubiks on Tugev Tahe.

Seenioride matšides võitis 28-aastane Vaapo Kuhi klubist Kondor FC seisul 3:0 endast aasta noorema Andrei Puzõrjovi klubist Englas; 23-aastane Igor Aleksandrov klubist Konkiro oli tulemusega 3:0 parem Team Moisari võitlejast, 18-aastasest Roland Teeäärest; 16-aastane KRVA poksija Markus Jalonen võitis seisul 3:0 18-aastase Ramon Raude Viljandi TPK-st ja 17-aastane Alari Tammsalu Team Moisarist tunnistati seisuga 3:0 olevat parem Konkiro klubi võitlejast, 27-aastasest Aleksandr Fedjatškinist.

Laste klassis võidelnud Richard Neithal on taipoksiga tegelenud kaks aastat ja trennis käib 3 korda nädalas. Team Moisar võitleja Alari Tammsalu on samuti kaks aastat alaga tegelenud ning ta tegi eelnevalt kõva treeningut. “Vabandused – neid ei eksisteeri! Trenni peab alati jõudma ja sellepärast ka tuli võit ära,” selgitab ta. “Ettevalmistus käib niimoodi, et ma ei mõtle lihtsalt üle. Mida rohkem kogemust on, seda rohkem on ka julgust. Tuleb lihtsalt vaimselt olla tugev ja endasse uskuda. Võitlussport võib tunduda pealtnäha selline karm, aga trennid teevad tugevamaks nii füüsiliselt kui vaimselt.”

Alari on teinud 4 või 5 amatöörmatši. “Neist ühe ma tegelikult küll oleksin võitnud, aga tegin vastasele keelatud löögi ja murdsin tema ninaluu, seega oli disklahv,” jutustab ta. “Muidu olen kõvasid lahinguid teinud, kahjuks on ka kaotusi. Hiljuti tegin ka ühe profimatši, kuid selleks jõudsin valmistuda ainult 4 päeva ja vastane oli just tulnud Match Myau Thailt, minu teada edukana.”

Muay Thai Liigat on korraldatud juba ligikaudu 10 aastat, varasemalt nime Harrastajate Võistlused all. “Eesmärk on üritusel väga lihtne – et kõik saaksid võimalikult ohutus ja turvalises ning võrdses keskkonnas proovida taipoksivõistlusi või siis kasvatada enda matšide arvu,” selgitab KRVA asutaja ja treener Kevin Renno. “Aastas teeme 4-5 etappi. See on kõigile hea hüppelaud enne minekut näiteks kasvõi Eesti meistrivõistlustele, mis toimuvad juba turniiri vormis ja kus võib teinekord tulla ka juba väga tõsine vastane. Eesti Muay Thai Liigal pannakse paarilised paika vastavalt treeningkogemusele, kaalule ja vanusele. See teebki sellest sellise hea võrdse vastasseisu.”

Kevin Renno sõnul on Muay Thai Liiga amatöörvõistlustest Eestis kindlasti kõige edukam, kui kõik osalejad kõigi etappide peale kokku lüüa. “Edukaks teebki liiga see, et inimesed julgevad tulla proovima, kuna nad teavad, et nad ei lähe siin vastu kellegagi, kes on neist peajagu üle. Siin pannakse kõik paarilised paika täpselt nende vanusele ja kogemusele vastavalt, mitte lihtsalt turniiri vormis kaalukategooria järgi. See teebki sellest populaarse ala,” räägib ta. “Lastele – nagu siin näha on – on võistlemine üsna ohutu, neil on kaitsevarustus peal, kunagi ükski laps pole viga saanud. Löögijõudu neil veel ei ole ja kui neil on kindad, kiivrid ja jalakaitsmed peal, siis haiget keegi ei saa.”

Kevin tunnistab, et septembris võistlust tehes võeti väike risk, kõige populaarsem aeg oleks seda teha oktoobris või novembris – siis on spordiklubid juba treeninud paar kuud ja kõik on valmis osalema. Ka sellel etapil pidi matše rohkem olema, kahjuks jäi 4-5 matši ära seoses viimase paari päeva vigastuste või gripiviirustega. Mis aga puutub peetud matšidesse, siis peab Kevin Renno kahte viimast võitlust parimateks.

VAATA GALERIID!

Head Uudised GoodNews