1. Avaleht
  2. Sport
  3. Egle Nabi: piirangutest hoolimata võib igaüks ise oma heaolu tagamiseks palju ära teha
Egle Nabi: piirangutest hoolimata võib igaüks ise oma heaolu tagamiseks palju ära teha

Egle Nabi: piirangutest hoolimata võib igaüks ise oma heaolu tagamiseks palju ära teha

Viimane aasta on kõigile suureks väljakutseks olnud. Täna pole tõenäoliselt inimest, keda haigusega seonduv poleks puudutanud. Meie harjumused, liikumine, hobid ja tööviis on kõik mingil määral pandeemiast mõjutatud – seetõttu tuleb oma heaolule praeguses olukorras ekstra tähelepanu pöörata, kirjutab Confido Treening- ja Heaolukeskuse juht Egle Nabi.

Oma tervist saab igaüks parandada ja hoida, järgides viit lihtsat nõuannet.

Ole füüsiliselt aktiivne

Leia endale sobiv viis, kuidas keha aktiivsena hoida. Ma tean paljusid inimesi, kes alustasid treenimist just esimese koroonalaine ajal. Mõne jaoks oli see olukord nagu äratuskell, et peame oma immuunsuse ja tervise jaoks ise midagi tegema.

Üks võimalus on treenida kodus või õues. Minul on oma klientide jaoks veebitreeningud ja väljakutseprogrammid, kus osaleb korraga üle 50 inimese. Olenemata sellest, et igaüks treenib oma kodus või koduõues, tunneme, et oleme ühes toetavas grupis koos.

Täna on internetis väga palju erinevaid võimalusi treenimiseks. Algajale treenijale soovitan kindlasti kasvõi veebi teel treeneriga konsulteerida, et spetsialist aitaks sobiva viisi alustamiseks välja valida.

Võta värske õhu vanne

Värskes õhus tuleks aega veeta iga päev – loomulikult on parim viis selleks liigutamine! Leia oma päevas kasvõi 10-minutilised pausid ja mine õue. Näiteks kõnede tegemiseks, mis ei vaja märkmete tegemist või arvutit, sobib õues jalutamine suurepäraselt. Kui leiad motivatsiooni ja aega 30-45 minutit järjest aktiivselt õues liigutada, oled eriti tubli! Jookse, jaluta, tee harjutusi – naudi liikumist värskes õhus.

Mina treenisin oma klientidega kogu suve ja sügise peamiselt õues. Meil oli mõnus naistegrupp, kellega leidsime, et õues treenimine on väga värskendav alternatiiv tubasele treeningule. Suur osa grupist oli eelnevalt harjunud just sisetingimustes treenima, kuid siis käisime väljas iga ilmaga. Tuli vihma, rahet, oli tulikuum päike – meie olime ikka metsas. Teinekord ongi vihma ja tuulega tehtud jalutuskäigud just need kõige põnevamad.

Ammuta energiat, maanda stressi ja turguta immuunsust tervisliku toitumisega

Tihti seostatakse vajadust tervisliku toitumise järele üksnes kaalu langetamisega. Jah, siin on otsene seos, aga tervislikud toitumisvalikud mõjutavad meie immuunsust, emotsioone, une kvaliteeti, energiataset ja paljut muud. Toitumine on üks osa meie elust, mis mõjutab kõike – ja lahendus pole süüa vähem.

Kui otsid lahendust kas vaimse või füüsilise tervise probleemile, on hea alustada koostööd spetsialistiga, kes sind õigele teele suunaks ja toetaks. Toitumisnõustajad oskavad suunata inimest tegema valikuid just nende endi elustiili, terviseseisundit ja eesmärke arvestades. Ka siin valdkonnas pakuvad täna paljud spetsialistid nõustamist veebi või telefoni teel.

Pingetest vabaks massaaži abil

Vaimsed pinged avalduvad ka kehaliselt ja vastupidi. Läbi liikumise, treeningu, venituste, tervisliku toitumise ja hingamise suudame pingeid maandada. Veel üks suurepärane võimalus on käia massaažis. Massaažile on omistatud selliseid mõjusid nagu ärevuse vähendamine, peavalude leevendamine, lihaspingete vähendamine, vereringe ja une kvaliteedi parandamine ning energiataseme tõstmine. Massaaži abil on võimalik parandada ka liigeste liikuvust. Mina soovitan oma klientidel alati pingelisemal perioodil keha massaaži abil paitada. Tasub katsetada erinevaid massaaže ja leida endale sobiv.

Hoia ühendust lähedastega

Ülimalt oluline on hoida suhtlust lähedastega, nii sugulaste kui ka sõpradega. Nii ei tunne sa end üksikuna ning hoiad ka oma lähedaste tervisel ja enesetundel silma peal. Internet pakub meile nii palju võimalusi turvaliseks suhtluseks – miks mitte näiteks koos sõbrannaga trenni teha! Sina oma kodus, tema oma kodus ja olete Zoomi või mõne muu rakenduse kaudu ühendatud.

Mina käisin kevadel ka oma sugulastel õues külas. Hiiumaal oli väga mõnus aias lahtise akna kaudu vanaemaga juttu rääkida – positiivne emotsioon nii endale kui ka vanaemale oli garanteeritud.

Head Uudised GoodNews