1. Avaleht
  2. Sport
  3. Golf
  4. AJAKIRI GOLF! GolfLife Travel reisikorraldaja Karolina Sepp: Bulgaaria on tõusev trend
AJAKIRI GOLF! GolfLife Travel reisikorraldaja Karolina Sepp: Bulgaaria on tõusev trend

AJAKIRI GOLF! GolfLife Travel reisikorraldaja Karolina Sepp: Bulgaaria on tõusev trend

Karolina Sepp Foto: erakogu
Karolina Sepp
Foto: erakogu

Eestis on juba olemas omajagu seltskondasid, kelle reisipagasis on ka kott golfitarvetega. Kuna Eesti golfiväljakutel valitseb talvel jäine vaikus, siis tõttavad golfisõbrad oma oskuste värskena hoidmiseks soojadele maadele mängima, ja et nad sinna ka jõuaks, on olemas just golfireisidele orienteerunud reisifirmad, kirjutab ajakiri Golf.

GolfLife Travel reisikorraldaja Karolina Sepp on kolm aastat golfireise korraldanud, ja ajakirja Golf toimetus käis asja lähemalt uurimas.

On golfireiside korraldamises ka midagi põnevat?

On ikka! Varem töötasin teises suures reisifirmas – äriklientuuri osakonnas, kus kõik oli suhteliselt paigas: hotell, lend, transfeer, siin aga on kõik loomingulisem. Valdkond oli minu jaoks uus, ma ei teadnud golfist mitte midagi. Alguses oli päris naljakas, kui hakkasin müüma reise inimestele, kes rääkisid tiiaegadest, svingidest ja muudest asjadest. Minu jaoks oli see täiesti uus terminoloogia. Teadsin küll palju lendudest, majutusest ja broneeringutest, mõnele seminarile koha välja ajamine polnud mingi probleem, ent golf oli uus teema.

Kui vaatad tagasi, siis milline on äri- ja golfireisijate vahe?

Golfireisija võtab varustuse kaasa. Temal on siht paigas, aga ta on tundlikum näiteks hotellide osas. Ärimehel on ka siht paigas, kui peab minema näiteks Brüsselisse, siis on olemas eelarve ja hotell, kuhu ta läheb. Golfireisija tahab, et tal oleks põnev, et saaks mitmel väljakul mängida, et oleks linn, küla, koht, kus on ka midagi muud peale golfi. Golfireisi korraldades pole ainult tiiajad, lend ja majutus, peab ka midagi muud olema, mis teeb selle paiga golfimängija jaoks atraktiivseks.

Ja mis teeb atraktiivseks?

Tasemel golfimängijale teeb koha atraktiivseks see, kui on heal tasemel väljakud ja seal on toimunud suurvõistlused. President´s Cup näiteks on mängijatele kõva sõna.

Kas Sa ise oled golfi mängima hakanud?

Tegin 2015. aasta kevadel green card`i ja ka jätkukursuse, ent suvel tuli palju perekondlikku vahele, mitte golfiga seotut ning siis saabus sügis ja töö, eks kevadel alustan uuesti.

Kuidas golfireis täpsemalt käib? Kas golfimängija pöördub teie poole ja peab tema jaoks uurimustöö tegema, või on kõik kohe selge ja otsite reisi välja?

Golfimängija, nagu ka teiste reisijate soovid ei ole sageli alguses kohe selged. Talveperioodil soovivad nad minna sooja kohta ega taheta pikalt lennata, mis võtab sihtkohtade arvu koomale — neid kohti, kuhu saab 4-5 tunniga lennata, kus on soe ja head väljakud, väga palju pole. Me teeme sellist väikest uurimust, et kui inimene pöördub meie poole, siis üritame välja selgitada, millised on tema soovid, mida ta eelistab ja püüame ka omalt poolt huvi tekitada. Meil on kodulehel kalender, kus on erinevad sihtkohad ja võistluskohad tavavõistlejatele. Kui inimene tuleb, pakume juba meie poolt koostatud paketi välja, aga tuleb ette ka individuaalpakette.

Kas koostatud pakett on see, kui pannakse grupp kokku ja kindlal kuupäeval lendavad nad ühte kohta?

Kuupäev sõltub sellest, milline kuupäev kliendile sobib. Tavaliselt tekivad grupid inimestest, kes tahavad koos reisida ja nende ümber tekivad huvilised. Värskematele seltskondadele on hea pakkuda golfifestivale, trophy`sid, et peavad siit üksi lendama, aga kui kohale jõuavad, on meiepoolne partner vastas, viib nad hotelli ja kogu programm on meie poolt paigas.

Mis on golfifestival?

Erinevates riikides on need erineva nimetusega: mõnes on golftrophy, mõnes golfifestival, mõnes agagolfweek. Üldine eesmärk on kutsuda erinevatest riikidest inimesi mängima ja omavahel võistlema. Kogu nädala jooksul on üritused: algul tervituspidu, kus inimesed saavad omavahel tuttavaks, siis harjutusringid, kaks päeva võistlusi, siis võetakse tulemused kokku, on auhindamisega õhtusöök, mõni ekskursioon ja väikesed boonused ka.

Kui populaarne on eestlaste seas taolistel festivalidel käimine?

Ma arvan, et see pole veel väga levinud, aga on tõusev trend. See on huvitav ja on inimesi, kes tahaksid teistega mõõtu võtta ja kui kogu programm on paigas, siis on tegu väljakutsetega. Eesti golfarid tunnevad üksteist, teavad mida oodata, aga seal on kõik pingevaba, võistlemisega pole probleeme. Mina näiteks kardaks väga profiga mängida, aga festivalil on mäng ja lõbu koos.

Millised on 2016. aasta põnevamad reisid, mida kalendrist julgeks välja tuua?

Üks koht, mis oli eelmisel aastal ja on veebruaris uuesti, on Marrakesh, kus lennujaamas ollakse vastas, toimub golfivõistlus ja auhinnatseremooniaga galaõhtusöök ning linnaekskursioon. Maroko on meie jaoks eksootiline ja Marrakesh on vana linn, kus on koos luksus ja vanad savimajad. Suve poole on võistlus Tšehhis, kus Praha ümbruses on väga palju häid golfiväljakuid. Tšehhid on eestlastega sarnased, korralduse pool on väga täpne, nii et kui sinna minna, siis kõik on väga hästi korraldatud. Me oleme nendega koostööd teinud ja kõik on rahule jäänud.

Kus on teie kaudu kõige rohkem käidud? 

Türgis.

On teil mingi nipp, mida enne reisi soovitada?

See pole küll otseselt golfireisijaga seotud, aga enne reisi võiks kontrollida, kas reisidokument kehtib. Samuti tuleks kontrollida, kas lennupilet sisaldab võimalust golfipagas kaasa võtta, sest mõnel lennufirmal on see täitsa lisaks — näiteks Turkish Airlines lubab kaasa võtta 30 kilogrammi pagasit pluss golfipagas ja juurde maksma ei pea. See on asi, millega peab arvestama, sest lennuväljal võib tulla ebameeldiv üllatus, kui selgub, et golfivarustust ei saa rahata kaasa võtta, peate juurde maksma ja see võib kujuneda suureks summaks. Teretulnud on uued sihtkohad, pole vaja näiteks Türki kinni jääda, proovida tuleks uusi sihtkohti, neid on Euroopas palju. Näiteks Bulgaaria on tõusev trend, seal on palju häid erinevaid väljakuid.

Intervjuu ilmus ajakirja Golf talve eri numbris.

Usutles Monika Kuzmina 

Ajakirja Golf tellimuse saab teha SIIN!

Allikas: ajakiri Golf

Head Uudised GoodNews