1. Avaleht
  2. Sport
  3. Keilas toimub Euroopa vibulaskejooksu karikasarja avaetapp
Keilas toimub Euroopa vibulaskejooksu karikasarja avaetapp

Keilas toimub Euroopa vibulaskejooksu karikasarja avaetapp

Fotod: Pixabay

13.-15. juulini saab Keila terviseradadel kaasa elada Euroopa vibulaskejooksu karikasarja esimesele etapile, kus rajal võtavad mõõtu nelja riigi sportlased, nende hulgas 10 eestlast. Kokku on osalejaid üle 40.

Spordisündmuse korraldaja, vibuklubi Sagittarius juhi Jaanus Grossi sõnul toimub vibujooksu võistlus Eestis esimest korda. “Varasemalt on Euroopa karikasarja etappe läbi viidud Venemaal, Saksamaal, Prantsusmaal, Hollandis. Sellisel tasemel spordivõistluse läbi viimine on igal juhul põnev väljakutse ja usun, et tuleme sellega hästi toime. Keila terviseradadel on vibujooksuks suurepärased võimalused ja tingimused,” märkis Gross, kes esimese eestlasena kümme aastat tagasi rahvusvahelisel vibujooksu võitlusel osales. „Olen korraldanud mitmeid Eesti vibulaskmise tiitlivõistlusi. Mahult on need olnud samaväärsed või suuremadki. Usun, et saame edukalt hakkama ning järgmine kord soovib siia tulla palju rohkem sportlasi,“ lisab Gross.

Sündmuse kulminatsioon on laupäeval, 14. juulil kell 12:30, mil algavad naiste ja meeste finaalid.

Vibujooks on kombinatsioon krossijooksust ja vibulaskmisest. Keilas toimuva etapi põhidistants koosneb neljast 1000-meetrisest ringis, mille vahel on 3 lasketiiru. Jooksu ajal on sportlasel käes vibu, lubatud on sihik. Nooled võib jätta tiiru. Igas tiirus lastakse 4 noolt 18-meetriselt distantsilt. Möödalastud noole hinnaks on 150-meetrine trahviring. Puhtalt lastes on kogu distantsi pikkuseks 4000 m, trahviringidega võib see kasvada maksimaalselt 5800 meetrini.

Taktikaliselt on Grossi sõnul võistlusel oluline kiire ja täpne laskmine. “Võrreldes laskesuusatamise laskmisega on üks keerukamaid oskusi kõrgel pulsil noolte kiire pealepanek. Erinevalt salves asetsevate padrunitega, tuleb nooli ükshaaval hoidjast võtta ning nöörile kinnitada, noolealusele seada. Sportlased peavad oma tugevused – jooks, täpsus, laskmise tempo – taktikaliselt õigesti teostama,” kirjeldas Jaanus Gross.

Tema sõnul oli juba peale 2012. aasta suurepärast vibulaskejooksu sarja selge, et ühel ilusal päeval tuleb üks karikaetapp Keilasse. „Treenin igapäevaselt Keila Terviseradadel, siin on ruumi väga erinevate alade võistluste korraldamiseks. Nähes eelmistel aastatel erinevates paikades vibulaskejooksu võistlusi, veendusin, et tegelikult on meie võimalused radade moodustamiseks, tiiru paigutamiseks, pealtvaatajatele nähtavalt koos olulise infrastruktuuriga piisavalt head, et oma järjekordne unistus teoks teha ja vibulaskejooksu võistlus Eestisse tuua,“ lisas Gross lõpetuseks.

Keilas toimuv võistlus pakub vaatemängu ka pealtvaatajatele. Lisaks saavad huvilised laupäeval kell 12.00, kui sportlastel on paus ja ettevalmistus pealelõunasteks etappideks, kaasa teha treeningu uute innovaatiliste, kogu keha treenivate kõnnikeppidega professionaalse treeneri juhendamisel.

Euroopa vibulaskejooksu karikasarja teine etapp toimub Prantsusmaal Fontainebleau´s 4.-6. oktoobrini.

Vibujooksuga hakati tegelema 1990. aastal Euroopa vibulaskmise assotsiatsiooni eestvedamisel ning regulaarsed võistlused toimuvad alates 2000. aastast. Maailma Vibulaskmise Föderatsioon (World Archery) tunnustas vibulaskejooksu spordialana 2003. aastal. Euroopas on ala kandepinda suurendamas ja võistluskalender väga tihe.

Head Uudised GoodNews