1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kalevi Spordihall taasavab täna oma uksed spordisõpradele
Kalevi Spordihall taasavab täna oma uksed spordisõpradele

Kalevi Spordihall taasavab täna oma uksed spordisõpradele

Kalevi spordihall saalTäna õhtul taasavatakse pidulikult legendaarne Kalevi Spordihall, kus äsja renoveeritud hallis saab esimese spordivõistlusena kaasa elada põnevale Alexela Korvpalli Meistriliiga poolfinaalmängule, kus omavahel kohtuvad valitsev Eesti meister BC Kalev/Cramo ja Pärnu Sadam meeskonnad.

Tallinna tegevlinnapea Taavi Aas sõnul tekib Kalevi Spordihalli, remonditava Kalevi Keskstaadioni ja Tallinna Spordihalli vahelisse kolmnurka erinevate spordialade tõmbekeskus, kus väga paljude spordialade esindajad leiavad endale mitmekülgseid ja tänapäevaseid harjutamisvõimalusi. „Kergejõustikust korvpallini, tennisest tõstmiseni, kõikidel on põhjust tulla Herne ja Staadioni tänava piirkonda, kus paiknev kompleks kujuneb sisuliselt Tallinna spordipooluseks,“ sõnas Aas.

Kalevi spordihall väljast

Aas meenutas, et linn ostis seitsme aasta eest spordihalli hoone ja kinnistu spordiseltsilt Kalev eesmärgiga säilitada ajalooline hoone ja tagada selle heaperemehelik kasutamine senisel eesmärgil. „Toonane, niiöelda viimasel hetkel linna langetatud otsus oli ainuõige võimalus päästa üks meie spordiajaloo sümboleid, sest suure tõenäosusega oleks spordihall müüdud kinnisvaraarendajatele. Sel juhul me ei taasavaks täna ilmselt legendaarset spordihalli, vaid selle asemel küündiks kõrgustesse hotell või kortermaja,“ nentis Aas. „Nii oleme täna tunnistajaks ajaloolisele hetkele, mil vana hea Kalevi Spordihall ärkab uuele elule ning pakub jätkuvalt põnevaid spordielamusi igale spordisõbrale.“

Abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on renoveeritud spordihall pealinna modernseim ja multifunktsionaalseim spordisaal. „Kalevi Spordihallis hakkavad treenima eeskätt korvpallurid, võrkpallurid ja käsipallurid, kuid lisaks saavad siin treeninguid teha ka iluvõimlejad,“ märkis Kõlvart. „Kindlasti jätkuvad hallis traditsioonilised spordivõistlused nagu Tallinna Mõõk ja Kristjan Palusalu mälestusvõistlused maadluses. Samuti oleme arvestanud vajalikuga kvaliteetsete teleülekannete teostamiseks, et kaasa elamist jätkuks Kalevi Spordihallist kaugemalegi.“

Kalevi spordihalli avamine

1962. aastal ehitatud Kalevi Spordihalli renoveerimistööd algasid eelmise aasta kevadel. Hoone konstruktsioonid olid väga halvas seisukorras ning palju raudbetoonist paneele ja talasid tuli välja vahetada. Kuna tegemist on arhitektuurimälestisena riikliku kaitse all oleva hoonega, siis eritingimustele vastavalt taastati esifassaadi pannoo, samuti restaureeriti kogu esifassaad ning maamärgina olev katlamaja korsten. Hoone sees säilitati fragmendid kunagistest tribüünidest ning kogu siseinterjöör on taastatud endisel kujul.

Hoone renoveerimisel soojustati  spordihalli välisseinad ning katus. Lammutati saalis olnud betoonist tribüünid. Spordisaali põrandapind on võrreldes eelnevaga 90 cm võrra allpool. Sellega võideti põrandapinda niipalju juurde, et spordihallis on neli ristipidi täismõõdus korvpalliväljakut. Hallis on teleskooptribüünid 1780 istekohaga. Koos galeriidel olevate seisukohtadega mahutab hall ca 2000 pealtvaatajat.

Kalevi spordihall trenn1

Spordihalli katusele paigaldati päikesepaneelid, millega köetakse soojaks spordihalli olmevesi. Spordihalli paigaldati LED valgustid, millega tagatakse kvaliteetsed teleülekanded. Samuti on välja ehitatud uued helisüsteemid ning paigaldatud on kõikidele rahvusvahelistele nõuetele vastavad tablood.

Linna poolt tehtud investeeringu kogumaht on 8,6 miljonit eurot.

Kalevi Spordihalli projekteerisid arhitektid Peeter Tarvas ja Uno Tölpus ning see avati pidulikult 24. novembril 1962. Hoone peasissekäigu kohal on modernistlik pannoo, mille vasakul poolel on kujutatud võimlejatüdrukut lindiga ja paremal seisab kolm figuuri. Pannoo kujundasid Valli Lember-Bogatkina ja Margareta Fuks.

Head Uudised GoodNews