1. Avaleht
  2. Sport
  3. YAKUZA FIGHT I Mida arvavad võitlejad Yakuza Fight uuest reeglist „võitja võtab kõik“?
YAKUZA FIGHT I Mida arvavad võitlejad Yakuza Fight uuest reeglist „võitja võtab kõik“?

YAKUZA FIGHT I Mida arvavad võitlejad Yakuza Fight uuest reeglist „võitja võtab kõik“?

16. märtsil toimub Rakvere Spordikeskuses võitlusõhtu Yakuza Fight 6 NEW ERA. Eesti Poksiliidu juhatuse liige, hinnatud poksikohtunik nii Eestis kui välismaal ja üks sündmuse korraldajatest Jakov Peterson rääkis Goodfight podcast`is, et Yakuza Fight`i raames toimus esimene võitlus Tapal, kus mees ise tollal elas ning vedas ka poksi populariseerimiseks Tapa poksiklubi. Esimene võitlusõhtu kandis nime Tapa Boxing Cup. Rahvale pakkus sündmus huvi, publikut oli palju ning edasi koliti juba Rakverre.

Yakuza Fight pole sündmus, kus on tasud ja vastased kokku lepitud, vaid osaleda saaksid kõik

Eesti Poksiliidu juhatuse liige selgitas, et vahetunud on ka partnerid, kellega sündmust korraldatakse. Eelmisel sügisel sattus Peterson arutellu ettevõtja Jan Lipinskiga, kes on samuti suur võitlusspordi huviline ja kellega huvid kattusid ning viimasel oli kaasata Andrei Senek, kes on samuti spordis sees ja olnud 20 aastat treener.

Andrei Senek Foto: GoodFight, Evelin Kruus

Mehed istusid maha ning arutasid omavahel läbi, kellel millised võimalused on ning kes ja mida organiseerimisse panustada saab. Jan Lipinski pakkus välja, et Yakuza Fight 6 poleks mitte selline sündmus, milles on tasud ja vastased kokku lepitud, vaid et osaleda saaksid kõik – tingimused oleksid võrdsed ja samamoodi ka tasud. Teise partneri Senekiga mõtted kattusid. Nii Peterson kui ka Senek soovivad üles ehitada süsteemi, kus saaksid osaleda ka noored ja kõik, kes soovivad. „Et aastas oleks mitu sündmust. Mitte siis ühe õhtu jooksul näiteks 8-mehe turniir, vaid et üks õhtu oleks teatud matšid ära, võidad, saad tasu ja liigud edasi. See on aga rohkem tuleviku muusika,“ lausus Peterson.

Teise partneri Senekiga mõtted kattusid. Nii Peterson kui ka Senek soovivad üles ehitada süsteemi, kus saaksid osaleda ka noored ja kõik, kes soovivad.

Kaotaja ei saa midagi ehk võitja võtab kõik

Peterson tõdes, et sportlaste tagasiside uue süsteemi kohta ehk kaotaja ei saa midagi, on olnud erinev. Need, kelle nimi pole veel nii tuntud, võtavad asja rahulikumalt ning pigem sellest vaatenurgast, et saavad endale nime teha ning võimaluse raha teenida. Rahanumber, mille võitja aga endale saab, on Eesti kohta üsna arvestatav summa. „Siin tulebki arvestada, et selle summa saab võitja.“

Jakov Peterson
Foto: GoodFight, Inna Kirillova

Nagu spordis nii on ka äris oma taktika, oma strateegia

Lipinski tõi Goodfight podcast`is välja, et on ka ise umbes 10 aastat tegelenud kikkpoksiga. Alustas mees põhjusel nagu suurem osa seda teeb ehk saada natuke paremasse vormi. Poks köitis teda aga väga kiiresti ning ta armus sellesse spordialasse. „Võitluste korraldamine ja see, millega ma tegelen – need harmoneeruvad omavahel,“ lausus ta ja lisas, et poksi ja ettevõtluse vahel võib tuua omavahel ka teatud paralleele. Ka äristrateegia on üles ehitatud ja on võetud väga palju asju sõjakunstist, kaasa arvatud võitluskunstidest. Lipinski leiab, et need on omavahel tihedalt põimunud.

„Poksiga tegelemine annab mulle äris füüsilist enesekindlust. Füüsiline enesekindlus läheb üle psühholoogiliseks enesekindluseks ja jõuks. Hea füüsiline vorm võimaldab paremini taluda stressirohkeid olukordasid, mida nii tööl kui ka läbirääkimistel kogeb. Nagu spordis nii on ka äris oma taktika, oma strateegia.“

Jan Lipinski
Foto: GoodFight, Evelin Kruus

Nelikus osalevad võitlejad ei tea kuni kaalumiseni, kellega nad võitlusse asuvad

Lipinski sõnas, et kõnealusel võitlusõhtul on mitu eripära. Esmalt eristab neid teistest see, et nelikus osalevad võitlejad ei tea kuni 15. märtsini, kellega nad võitlusse asuvad. See otsustatakse loosi teel, mis toimub Rakvere Põhjakeskuses 15. märtsil kell 18.00. „See annab juurde intriigi. Võitlejal on kolm võimalikku vastast ja ta ei tea kelle vastu ta võitlusse asub. Ta peab ette valmistuma täiesti teistmoodi. Ma tean, et mõned võitlejad töötavad koos treeneriga välja strateegiga iga võitleja vastu,“ lausus ta ja lisas, et kõik võitlejad on väga erinevad.

Võitlejal on kolm võimalikku vastast ja ta ei tea kelle vastu ta võitlusse asub. Ta peab ette valmistuma täiesti teistmoodi.

Kes astuvad ringi?

Lipinski rääkis, et võitlusõhtu avab üks nelikutest – ringi astuvad võitlejad kaalukategoorias kuni 71 kg ja kuni 80 kg. Nelja mehe turniiril kuni 80 kg astuvad ringi Hendrik Themas, Dmitri Salamatin, Marko Šults ja Lätist Raimonds Aukštikalnis.

Kaalukategoroias kuni 71 kg asuvad võitlusse Allan Volosatõh, Markus Mittal, Ukrainat esindav, aga Eestis elav Bohdan Oliinyk ja Tymur Didiaiev, kes on samuti Ukrainast, aga elab Tšehhis. Võitlusõhtu pärliks on Lipinski sõnul aga kaks võitlejannat, kes samuti ringi astuvad – Eesti oma Sigrid Kapanen ja külalisvõitleja, Tšehhist pärit Tereza Dvořáková.

„Kõik sportlased on heas mõttes väga agressiivsed ja jõulised. See on võimalus saada raha ja ennast tõestada. Ootame väga intensiivseid võitluseid. Teine nelik on kuni 80 kg. Ka nemad on väga erinevad võitlejad nii oma vanuse, kaalu kui ka stiili poolest. Rääkides naiste võitlusest, siis Tereza on kogenum, kui Sigrid, aga viimane on väga sihikindel, tahtejõuline ja iseloomuga tüdruk. Arvan, et meie külalistel ei saa kerge olema. Üldse saab see olema väga tugev võitlusõhtu,” leidis Lipinski.

Ootame väga intensiivseid võitluseid.

Tee seda, mida sa teha ei taha, aga tee nii, nagu armastaksid seda

Yakuza Fight 6 NEW ERA võitlusõhtul astub kaalukategoorias kuni 71 kg turniiri raames võitlusse Markus Mittal. Mittal tõi Goodfight podcast`is välja, et on vaadanud ka mõningaid võitlussportlaste eluloofilme. Näiteks McGregori ja Tommy Fury ning Rocky kõik osad. Ta nentis, et viimases on näiteks väga palju tsitaate, mis väljenduvad ka päriselus. „Instagramis tulevad ka reelsid ette, kus on head ütlemised, mis motiveerivad tegema midagi, mida sa tegelikult teha ei taha. Samamoodi nagu Mike Tyson ütles, et tee, mida sa teha ei taha, aga tee seda nii, nagu armastaksid seda,“ lausus ta ja lisas, et see aga ei tähenda, et ühel hetkel see meeldivamaks muutuks, vaid hoopis vastupidi – alati läheb ainult raskemaks.

Monika Kuzmina ja Markus Mittal
Foto: GoodFight, Evelin Kruus

„Kui sa lööd mingisuguseid lööke… Näiteks nagu mina vahepeal neid kick’e siin, siis sa mõtled ainult sellele, et pool on tehtud ja pool on veel minna. Või kui käid jooksmas pikemat distantsi, siis mõtled jälle, et 5 minutit on joostud, 5 minutit on jälle vähem joosta.“

Tee nii palju trenni, et su iidolitest saavad sinu rivaalid

Küsimusele, kui Mittali vastaseks satub Allan Volosatõh, kellele esimene taipoksi meistrivõistlustel kaotas, siis kas Mittal on jõudnud teha ka vigade parandust, vastas Mittal, et eelmisel korral jäi tal arvatavasti puudu julgusest. Ta teadis, et Volosatõhil on palju kogemust ning oli teda näinud suurtel sündmustel fight`imas. „See ongi see koht, mida olen ise ka mõelnud, et tee nii palju trenni, et su iidolitest saavad sinu rivaalid. Täpselt see päev ongi kätte jõudnud, kus saab hakata juba suurte poistega madistama.“

See ongi see koht, mida olen ise ka mõelnud, et tee nii palju trenni, et su iidolitest saavad sinu rivaalid.

Küsimusele, mida arvab Mittal reeglist „võitja võtab kõik“, vastas ta, et leiab, et see on aus. Samas on see tema sõnul ka kurb olla selle mehe nahas, kes matši kaotab. „Aga see on jällegi see, et teine oli järelikult parem. Midagi ei ole teha – see on aus.”

Eesti on tegelikult ju väike

Marko Šults astub Yakuza Fight`il ringi kaalukategoorias kuni 80 kg turniiri raames. Rääkides, kui ruttu otsustas Šults võtta vastu otsuse osaleda Yakuza Fight võitlusõhtul, vastas ta Goodfight podcast`is , et kui talle pakutakse matši, siis pole tal väga keeruline seda vastu võtta. Ta kuulas ära ka muud tingimused, aga üldiselt kui kutse juba tehtud on ja hakkab matšist rääkimine, siis tuleb juba ka tuhin sisse – „jah“ ütlemine tema sõnul raske ei ole.

Marko Šults
Foto: GoodFight, Evelin Kruus

„Teadsin seda, keda enam vähem kaalutakse. Eesti on tegelikult ju väike ja enam vähem ikkagi eeldad, kes seal kaalus võiks olla. Aga selles suhtes pole vahet,“ lausus ta selle kohta, kas mõtles ka sellele, kellega koos loosirattasse satub. Hendrik Themasiga, kes astub samuti ringi kaalukategoorias kuni 80 kg turniiri raames, pole Šults küll sõber, aga nad sparrivad koos. Viimane leidis, et see ei tähenda aga midagi, kui poolfinaalis nad omavahel võitlusse astuvad.

Saali ja ringi tagasi viib meid armastus selle ala vastu

Võitlusõhtul Yakuza Fight 6 kehtib uus reegel ehk „võitja võtab kõik“. Šults nentis uue reegli kohta, et on nagu on. „Raha on ikka oluline, aga siin on ka muud tähtsad asjad. Näiteks oma võitlustiheduse hoidmine, et saaksid võimalikult palju aktiivselt võistelda. Kuna ma olen sportlane, ma tahan võistelda – see on tähtis,“ lausus ta ja lisas, et võideldakse ka raha pärast, aga inimesed ei lähe kikkpoksi selle mõttega, et raha teenida. „Kui raha tahate teenida, siis minge kooli. Kui me räägime sportlastest või treeneritest, siis oleme seal saalis, sest päeva lõpuks me armastame seda sporti. Sinna saali ja ringi tagasi viib meid armastus selle ala vastu.“

„Raha on ikka oluline, aga siin on ka muud tähtsad asjad. Näiteks oma võitlustiheduse hoidmine, et saaksid võimalikult palju aktiivselt võistelda. Kuna ma olen sportlane, ma tahan võistelda – see on tähtis.

Ringi minnes ületad sa ennast iga kord

Šults tõi välja, et võitlusspordiga tegelemine on andnud tema elule tugeva suuna. Ka aitab see eluraskustega paremini toime tulla ning iga kord ringi minnes, ületad sa tegelikult ennast. „Sa valmistud igaks uueks fight`iks. Eeldatavasti tuleb uus fight ja aina tugevam vastane. Siis lähedki iga kord justkui uuele levelile – see on minu jaoks köitev. See on elustiil.“

Iga kord ringi minnes, ületad sa tegelikult ennast.

Poksis pole kunagi ükskõik, kes sul vastas on, mütsiga lööma ei minda

Hendrik Themas, kes on osalenud kõikidel Yakuza Fight võitlusõhtutel astub ringi kaalukategoorias kuni 80 kg turniiri raames. Mida arvab viimane reeglist „võitja võtab kõik“?

Monika Kuzmina ja Hendrik Themas
Foto: GoodFight, Evelin Kruus

Themas nentis Goodfight podcast`is, et eks mingi risk on alati – poksis pole kunagi ükskõik, kes sul vastas on, mütsiga lööma ei minda. „Kui võtta nüüd reegel „võitja võtab kõik“, siis see tähendab ka seda, et võitja võtab rohkem kui muidu. Mina ei ole sellised summasid kunagi varem näinud, et see on väga hea, riski väärt.“

Kõige aluseks on eneseusk

Sportlane rääkis, et võitlusspordi juures meeldib talle asjaolu, et kikkpoks toob välja inimese iseloomu ja selle, kas viimane on võitleja. „Kui tal on valus, kas ta võitleb või annab alla,“ lausus ta ja lisas, et kõige aluseks on eneseusk – kõik algab peast. „Sa võid olla füüsiliselt tugev, aga mõnikord on nii, et kes trennis sparringul on väga hea poksija, aga võistlustel tal lihtsalt ei tule midagi välja. Ta ei talu pinget, aga see on väga oluline. Ja muidugi sportlastel peab rutiin olema su sõber.“

Kikkpoks toob välja inimese iseloomu ja selle, kas viimane on võitleja.

Mentaalne pool kas on või ei ole

Sportlastel peab ka mentaalne pool tugev olema. Mida arvab sellest Themas ja kuidas tema seda tugevana hoiab? Sportlane lausus, et see kas on või ei ole. „Kuskilt õhust seda ei võta. See on kogemus, eks see aitab,“ selgitas ta ja lisas, et oma esimese võidu peale ehitas ta üles ka oma mentaalse poole ning suhtumise, et ta võidab. Themas tunnistas, et kui paljud tippsportlased visualiseerivad oma võitu, siis ka tema on seda teinud. „Enne matši mulle meeldib teha võistluspäeval uinak. Öösel on nagunii uni kohutav. See uni annab sulle natuke energiat. Aga enne matši ma elan kogu selle õhtu läbi ja selle, mis mind seal ees ootab. Kui sul on midagi väljakutsuvat ees ja sa oled juba selle läbi teinud, siis see on palju lihtsam.“

Head Uudised GoodNews