1. Avaleht
  2. Sport
  3. Yair Drory: kalisteenika kogub maailmas aina enam populaarsust
Yair Drory: kalisteenika kogub maailmas aina enam populaarsust

Yair Drory: kalisteenika kogub maailmas aina enam populaarsust

Kalisteenika kogub maailmas üha enam populaarsust. Iisraellane Yair Drory, kes mullu Pärnus toimuva Kevad Battles’i võitis, sai ka 2021. aastal Iisraelis TOP 3 ja maailmas TOP 10 parima kalisteenika harrastaja hulka. Tänavu on tal plaanis Kevad Battles’i tiitlit kaitsta.

Foto: Karmen Kärg

Eesmärk oli saada tugevaks ja treenida rohkem lihasgruppe

Yair Droy meenutab, et alustas street workout treeningutega 2017. aasta suvel lihtsamate baasharjutustega nagu lõuatõmbed ja kätekõverdused. Varasemalt tegeles Yair võrkpalliga, kuid tema eesmärgiks oli saada tugevaks ning treenida rohkem lihasgruppe.
„Kuu aega pärast alustamist nägin Youtube’is, kuidas sama sporti harrastavad inimesed teevad hullumeelseid asju. Hakkasin kalisteenika kohta täpsemalt uurima ja selleks treenima. Ma olin mõtteviisiga, kus koolis pidid mu hinded olema kõik läbinisti viied. Kui nägin videost, kuidas tehakse kätekõverdusi nii et jalad on õhus, siis võtsin selle endale kohe sihiks,“ meenutab Yair, kuidas ta alustas kodus keldris salaja treenimist.

Spordiala juures kõige positiivsemaks ja inspireerivamaks peab mees selle kogukonda: „Kui ma olin juba piisavalt trenni teinud, siis üks päev rannas treenides nägin inimesi vabakavasid ehk freestyle distsipliini harrastamas. Nad tulid minu juurde ja küsisid, et kas ma kuulun mõnda rahvusvahelisse tiimi. Vastasin eitavalt ja nad panid mu kohe kirja.“

Olin mõtteviisiga, kus koolis pidid mu hinded olema kõik läbinisti viied. Kui nägin videost, kuidas tehakse kätekõverdusi nii et jalad on õhus, siis võtsin selle endale kohe sihiks.

Yair Drory. Foto: Alon Cohen

Eesti on eeskujuks riikliku rahastusega

Iisraelis sai Yairi sõnul kalisteenika populaarseks alles kaks aastat tagasi, seega maailmatasemel oleva populaarsusega ta ala enda kodumaal ei võrdleks. Eestit Iisraeliga võrreldes toob ta kohe välja, et Eestis saab ala riikliku rahastust, kuid mehe kodumaal veel see nii kaugele jõudnud pole. „Iisraelis ja kogu maailmas saab kalisteenika kindlasti üha enam ja enam populaarsemaks,“ on Yair kindel.

Kevad Battles võistluste sarja avastas iisraellane kolm aastat tagasi tänu enda sõbrale Matan Melamedile, kes võitis 2020. aasta võistluse. Tänu sellele hakkas ta Eesti sündmusel ka alates 2021. aastast osalema. „2021. aasta, kui sain teise koha, võtsin endale sihiks saada esikoht järgmisel aastal. Kui sain ka selle võidu kätte, siis selle eesmärgiks on esikoha hoidmine,“ selgitab Yair.

Eestit Iisraeliga võrreldes toob ta kohe välja, et Eestis saab ala riikliku rahastust, kuid mehe kodumaal veel see nii kaugele jõudnud pole.

Yair Drory. Foto: erakogu

Soovituse kalisteenikaga alustajatele

Ala juures peab Yair kõige väljakutsuvamaks ja keerukamaks treenimist – kui kaob motivatsioon ja pole näha progressi. Siiski on sportlase kirg ala vastu ja saavutustahe teda hoidnud rööpas ning see kajastub positiivselt ka võistlustel.
Kalisteenikaga alustajatele soovitab ta endale esmalt seada eesmärgid ja seejärel anda endast kõik, et need saavutada. Viie aasta taguse ajaga võrreldes ütleb Yair, et tänaseks on juba palju rohkem erinevaid treeningjuhendeid erinevatel platvormidel kättesaadavad, mis on alustajatele ainult positiivne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KEVAD BATTLES (@kevadbattles)

Head Uudised GoodNews