1. Avaleht
  2. Sport
  3. VIDEO I Erik Naissaar: inimesed, kes näevad sporti tervikuna, on väärtuslikud
VIDEO I Erik Naissaar: inimesed, kes näevad sporti tervikuna, on väärtuslikud

VIDEO I Erik Naissaar: inimesed, kes näevad sporti tervikuna, on väärtuslikud

Mitteolümpiaalade huvilised kogunesid 23. maist kuni 27. maini Pärnusse, kus toimus üheksandat korda spordifestival „Kevad Battles“. Kuigi „Kevad Battles`i“ korraldaja, Eesti Kalisteenika ja Tänavaspordi Liidu president ja spordiklubi Striidikool asutaja Erik Naissaar oli 25. mail heade uudiste portaalile GoodNews antud intervjuus rahulik, siis nentis ta, et päevaküsimus on kõnealusel päeval olnud, et: “Mul on üks küsimus.”

Lapsevanemate kohalolu on tähtis

Naissaar tõdes, et küsitud küsimusi kokku pole ta loendanud, aga ringi jalutamiseks on tal omad trajektoorid, kus inimesi ei ole. Ta lisas, et naudib hetkel siiski suve, kõik alad käivad ning igal asjal on olemas oma vastutaja. Naissaare sõnul rõõmustab ta üheksandal korraldusaastal kõige rohkem selle üle, et kohale tulevad ka välismaalased, kes juba varakult küsivad rõõmuga spordifestivali kohta, ostavad piletid ette ning korraldavad selle järgi ka enda puhkused. “Nad teevad tegelikult ka Euroopa trippe, et puhkavad teistes riikides ka. Siis tulevad Pärnusse ja on siin oma nädala jagu veel.”

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Mida ütleb Naissaar aga treenerina kõikidele noortele ja lastele enne võistlushetke? “Trikialades ütlen, et ei kukuks. Jõu vastupidavuses aga, et kui teed, siis tee korralikult või üldse mitte,” lausus ta ja selgitas, et korralikult tegemine tähendab tegemist nii nagu trennis. “Trennis teeme natukene puhtamaid korduseid ja natukene rohkem sügavamal igasuguseid kükke, et meil siin võistlustel probleeme ei oleks. Sest siin mängivad närvid oma osa.”

Naissaar tõi välja, et selleks, et noorel sportlasel oleks võistlustel kergem, on võistluste teiseks reegliks see, et peaks võtma vanemad kaasa, kes toetaksid. “Et noor ei oleks üksinda. Treenerid on ju ka rakkes erineval pool ja nad on ka võistluste ajal valves. Lapsevanemate kohaolu on tähtis.”

Lapsevanemate kohaolu on tähtis.

Inimesed, kes näevad sporti tervikuna, on väärtuslikud

Korraldaja rääkis intervjuus, et järgmisel juubeliaastal plaanitakse kümnenda spordialana sisse tuua Pärnu spordihalli ka võitlusspordid.

Oma tänusõnad andis läbi GoodNews`i kohapeal edasi ka EOK president Urmas Sõõrumaa, kes ütles, et tänab ja tunnustab kõiki Naissaare suguseid inimesi, kes rasketest aegadest hoolimata jonnakalt ja töökalt oma ala arendavad. Kas aga ka näiteks president on juba oma tunnustavaid sõnu Pärnusse saatnud? „See aasta on president sporditähtede galal maininud küll välijõusaale. Sõõrumaale tänusõnad. Ma ütleks, et aktiivsete inimeste teed ristuvad. Tean, et ta on tellinud endale välijõusaale sõber Ott Kiivikalt. Ta saab asjadest aru, mulle see inimene meeldib. Ta näeb rohkem asjale otsa kui mingi üks spordiala, ta näeb nagu sporti tervikuna. Ja sellised inimesed on väärtuslikud,“ leidis Naissaar.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Üksinda on väga raske

Spordifestivali korraldaja nentis intervjuus, et unistab, et alad, mis praegu traditsioonideks on võetud, need jääksid ka püsima. Talle meeldib, et olümpiaspordialad, mis Pärnusse on kogunenud, et nende inimesed saavad aru sellest, et selliseid sündmuseid korraldatakse laval koos. „Me näeme üksteist. Meil kõigil on omad kommuunid. Üksinda käesurumist läbi ei vii, üksinda on väga raske. Kui sul on selline mass taga… Kunagi surusid kätt ju rammumehed. Homme näiteks käesurujad, rammumehed on samal päeval. Nad ongi kõik suured mehed ja näevad üksteist. Tutvused ja inimsuhted liiguvad.“

Treeneri võtmine on väga oluline

Naissaar selgitas, et kalisteenikasport on üks distsipliinidest, mida välijõusaalides tehakse. Ehk välijõusaalid on tema sõnul tänane töövili lõpptulemusena, et selline infrastruktuur on koos. „Oleme ettevõtjatelt küsinud. 2021 oli juba üle 300 välijõusaali. Kui võtame Argentiina, kus on 50 välijõusaali kokku riigi peale, siis see on nüüd vähe. Meil ikka ehitatakse. Järgmine samm ettevõtjatelt ja välijõusaali tootjatelt oleks see, et nad hakkaksid tegema selliseid parke, kus on kas lintvundament või väga konkreetsed postvundamendid, et need ei amortiseeruks kolme aastaga. Meil ei ole mõtet toota ju tänavapilti ja metsadesse prügi, et need siis ka peaksid vastu. Et nad ei teeks lihtsalt raha,“ leidis ta.

Erik Naissaar. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Küsimusele, kas inimesed teavad ka seda, mida välijõusaalides teha ja oskavad päriselt trenni teha, vastas Naissaar, et välijõusaalidesse lastakse nüüd KOV-ide poolt panna suhteliselt põhjalikud juhendis. Seda kas igale masinale eraldi või siis teadetetahvel. „Muidugi treeneri võtmine on kõige olulisem.“

Ära jäta asju viimasele hetkele

Ühe spordifestivali korraldamine on suur ettevõtmine ning korraldaja on teinud ära mahuka töö. Mida plaanib Naissaar esimese asjana pärast festivali ära teha? Naissaar tõdes, et pärast „Kevad Battles`i“ lõppu kirjutab ta kogu Striidikooli personalile ja perekonnale. Nimelt on klubis üle 250 perekonna, mis on praegusel hetkel Pärnumaa üks suurimaid spordiorganisatsioone ning ees on ootamas hooaja lõpetamine. „See tuleb läbi viia. Samal ajal lõpetan „Kevad Battles`it“ vaikselt ja annan kajastusi välja. Ja nüüd täna, kahe nädala pärast, on meil Eesti meistrivõistlused Kuressaares teha. Seda on vaja ette reklaamida,“ rääkis Naissaar ja tõi välja, et Garfieldi multifilmis pidi multikakangelane kunagi kõne ette valmistama. Filmi lõpuks ei jõudnudki ta seda aga teha ning tõi selle kõnet pidades ka välja.

„Mis ma õppisin sellest, ongi see, et ära jäta asju viimasele hetkele. Igal inimesel võiks olla märkmik kus ta siis oma päevaplaane teeb. Kui ta saab uue ülesande, siis ta panebki selle juba kirja ja peab sellest kinni. Ükskõik, mis järgmine asi sinna tuleb, siis on kaalukauss. Sa niisama ei kaalu mingi uue tegevusega sellest eelmisest üle. Sõna peab ikkagi pidama. Siis ei ole elu raske kui need on nagu lihtsad,“ selgitas ta, kuidas oma elu korraldamise kõrvalt lihtsamaks muuta.

Naissaar tõi välja, et alustas spordifestivali korraldamist juba eelmisel aastal. Oktoobris pani ta kirja mõtted, mis sellel aastal võiks tulla, novembris kirjutas valmis projektid ning mõned asjad ka detsembris.

Naissaar tänab:

Keda sooviks Naissaar aga tänada? „Arvan, et kõik, kes on kuidagigi puudutatud selle üritusega, kasvõi need töötajad siin kohvikus. Ka GoodNews`i tiim. KOVi tuleb tänada. Muidugi toetajaid, kes panustavad sellesse ja näevad sellest win-win situatsioone ja nii see ka läheb. Ettevõtted ei ole ühepoolse koostööga meil siin. Me hoolime,“ lausus ta.

Head Uudised GoodNews