Avaleht Sport VÄGEV MEES I Maailmameister Kaido Leesmann: ka 50-aastane sportlane peab kuulama
VÄGEV MEES I Maailmameister Kaido Leesmann: ka 50-aastane sportlane peab kuulama

VÄGEV MEES I Maailmameister Kaido Leesmann: ka 50-aastane sportlane peab kuulama

Kaido Leesmann püstitas eelmisel aastal maailmarekordeid ja võitis kuldmedaleid. Eesti Jõutõsteliit tunnistas ta aasta parimaks meesveteraniks (ja tema õpilase Siim Rasti parimaks meessportlaseks).


Avaldame Kaido inspireerivaid mõtteteri.

 • Ma olen nagu väike koolilaps, kes ootab oma esimest tundi. Mina ootan igat oma trenni sellise tundega. Ma tahan sinna reaalselt minna. Mida vastikumad tingimused, seda rohkem mulle meeldib. Trenn on minu jaoks nagu laulupidu, olümpiamängud. Mul on plaan ja programm selleks päevaks, ma tahan selle ära teha ja ma olen põnevil sellest.
 • Tähtis on hoida negatiivsus endast eemal. Ära mõtle, et mis siis, kui ei tule tulemust, mida inimesed mõtlevad, mida sinust kirjutatakse, mida sulle pärast öeldakse, siis ma olen häbi täis, keegi ei tule peale võistlust lennujaama vastu. Aja see kõik eemale, neid mõtteid pole olemas! Ära mõtle selle kohtuniku peale, et ehk ta tahab meelega sulle käru keerata. Lihtsalt aja see kõik endast eemale ja mine tee see ära!
 • Ala on selles mõttes üsna atraktiivne, et sa võistled kilodega. Sa ei sõltu niivõrd kohtunikest, ilmast või tuulest või millestki välisest, vaid pead ise mees olema.
 • Iga poiss tahab sisimas olla tugev. Ta hakkab käima vaikselt jõusaalis, näeb, et saab natuke tugevamaks ja nii see tekib vaikselt. See tahe ja näed neid tulemusi… See on nagu väike lumepall, mis on pandud veerema.
 • Ma ei ole ühtegi õpilast ära saatnud. Ma teen seda kindla põhimõttega, sest väga paljud, kes tulevad meie juurde trenni, pärinevad katkisest perekonnast. Neil pole vahel mingisuguseid eeldusi, aga neil on lihtsalt vaja sellist mehelikku eeskuju ja seltskonda, kus neid aktsepteeritakse. Seda enam hindad kohta, kus öeldakse tere tulemast.
 • Sinu võidu või tiitli taga pole ainuüksi sina. Selle taga on sinu perekond, klassijuhataja, naabrid, treener.
 • Keegi meist ei oleks see, kes me oleme, kui meid ei oleks aidatud, meid ei oleks toetatud, meid ei oleks tähele pandud.
 • Kui sinu seljatagune on kuskil kaitstud, siis see annab sulle kuskil mujal enesekindluse.
 • Ma arvan, et see on igasse sportlasesse sisse kodeeritud, et isegi kui lõpetad aktiivse sportliku karjääri, on ikka vaja mingisugust füüsilist väljundit. Sa ei saa lihtsalt olla ja mõelda, et hakkan nüüd kalal käima. Ma ei ole kalamees! See ei tee minust seda, kes ma olen. Ma usun, et sport on minu DNA ja see on minusse sisse kodeeritud.
 • Kabe on mulle tegelikult väga palju andnud ja väga paljuski on tulemused, mida ma jõutõstmises teen, analüütilise mõtlemise tagajärg ja see on saadud just nimelt kabest.
 • Sportlaselt, kes ei unista, küsiksin ma, miks ta seal trennis üldse käib. Kui ta vastab sellele, et ta tahab kaks kilo kaotada, siis on see hea vastus, aga ma ei loe seda unistuse alla. See on minu jaoks lihtsalt üks liigutamisviise, üks aja surnuks löömise viise.
 • Ei saa olla nii, et mul on siin lihtsalt üks selline tuim unistus. Kuidas sa selle unistuseni jõuad? Milline on sinu strateegia? Olgem ausad: kas sul on üldse potentsiaali selleks või sa lihtsalt fantaseerid? Need asjaolud tuleb alguses läbi mõelda.
 • Jõutõstjal peab olema iseloomus järjepidevus, oskus, soov, sest kiiresti tulemusi ei saavuta.
 • Põhiasi, mida ma noorele sportlasele ütlen: pole olemas otseteed, kus kahe aastaga saad samad tulemused, mille nimel on keegi teine töötanud 20. See kõik võtab aega.
 • Ma usun sellesse, et ka 50-aastane spordis olev mees peab kuulama, mitte arvama, et ta teab kõike. Ma usun, et see on üks suur võti.
 • Kui saalist tuleb sinu juurde üks 70-aastane mees ja ütleb, et ta hoidis sulle pöialt – see ju soendab tohutult südant, et keegi mõtles sinu peale laupäeval ja hoidis pöialt. Need ongi hetked, mil mõtled, et see kõik on seda väärt.
 • Kui ma vaatan tagasi kaotustele, siis näen, et see on olnud reeglina kõige parem motivaator. Kui sa oskad teha sellest kaotusest õiged järeldused, siis saavad need järgmised kuud või aastad olema sinu motivaatoriks, et minna trenni, mitte mingeid kompromisse teha.
 • Võidu kättesaamine võib 20 aastat aega võtta, aga las võtab siis 20 aastat! Ma käin selle pika tee läbi, aga ausalt ja reeglitepäraselt. Ma tahan asju ausalt teha!
 • Kindlasti tahaks näha tulevikus, et ei loobuta põhimõtetest ja väärtustest, mis on organisatsioonis valitsenud viimased 20 aastat. Pean siin silmas eelkõige võitlust puhta spordi eest.
 • Ma ei palveta enne võistlust mitte selle nimel, et ma tingimata võidaks, vaid et teeksin täna oma parima.

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga