1. Avaleht
  2. Sport
  3. Rakvere Rammumees 2023 kostitab uute aladega, kohal maailma tugevaim mees!
Rakvere Rammumees 2023 kostitab uute aladega, kohal maailma tugevaim mees!

Rakvere Rammumees 2023 kostitab uute aladega, kohal maailma tugevaim mees!

Rakvere Rammumehe võistluse korraldaja Mark Tervinsky avab telgitaguseid, kuidas ta sündmust korraldab ning millist vaatemängu rammumeeste vaatamine publikule pakub.

Mark Tervinsky. Foto: Tiiu Heinsoo

Tänavu on kohal ka läbi aegade tugevaimaks meheks peetav Zydrunas Savickas Leedust. „Tean, et osad võistlejad tulevad kohale juba vaid sellepärast, et temaga pilti teha ja kätt suruda. Tegemist on ikkagi legendiga,“ mainib korraldaja. Lisaks Eesti vägilastele on praeguse seisuga ennast registreerinud Lätist ja Soomest kaks rammumeest. Kokku prognoosib Tervinsky ligi 20 võistlejat.

Osad võistlejad tulevad kohale juba vaid sellepärast, et Zydrunas Savickasega pilti teha ja kätt suruda. Tegemist on ikkagi legendiga.

Žydrūnas Savickas. Foto: Erakogu

Rammumeest ei toimuks ilma sponsorite abita

„Võistlus leiab aset juunis, seega alustan vaikselt veebruaris peamise peasponsori otsimisega. Peasponsorita pole sündmuse korraldamine võimalik,“ selgitab Tervinsky. „Olen väga tänulik et juba viiendat aastat järjest on mul peasponsoriks sõber Arly Aasla firmaga Stellen24,“ lisab ta.

Mark Tervinsky ja Arly Aasla. Foto: Rando Pajula

Pärast peasponsori leidmist algavad läbirääkimised teiste potentsiaalsete sponsoritega. „Eesmärk on iga aasta olnud, et rammumehed saaksid ka oma pingutuse eest väärilised auhinnad,“ nendib korraldaja.

Lisaks peaauhindadele on rammumeeste esikolmik viimased 2 aastat saanud kallid ja massiivsed AEGAON käekellad. „Proovin alati mõelda, mida saaks teha natuke teistmoodi kui eelmisel aastal. Samuti jälgin, et mis toimub mujal võistlustel,“ räägib Tervinsky, et planeerimine ja ürituse arendamine kestab läbivalt terve aasta.

Pärast sponsorite ja auhindade paika panemist keskendutakse võistlusaladele ja kohtunike valimisele. Uuritakse, kes täpsemalt tulevad võistlusest osa võtma. Sellel aastal on plaanis ka uusi alasid lisada, mis tähendab, et tekib vajadus lisavarustuse järele.

Mark Tervinsky. Foto: Erakogu

Meelelahutust leidub ka neile, kes rammumehe spordiga kursis pole

„See kuidas 150 kilosed mehemürakad tassivad, tõstavad ja loobivad ebainimlike raskusi on juba omaette vau-efekt. See ongi parim meelelahutus üldse, mis saab olla,“ ütleb korraldaja. Alade vahepeal esineb ka JJ-Street Rakvere tantsukool oma kavaga.

Tervinsky plaanib alade vahele publikule korraldada eraldi auhinnaga võistluse väiksemate raskustega. „Iga trennimees peaks saama meilt motivatsioonilaengu ja tavainimene korraliku elamuse. Kogu sündmus on ka täiesti tasuta!“ rõhutab mees.

Ise ootab ta üritusest enim lätlase Valentins Klevinski etteastet, kes lubas tõsta 200-kilost palki. „Sellist tulemust pole enne Eestimaa pinnal tehtud, nii et Rakveres oleks see eriti vägev!“ usub Tervinsky.

Mark Tervinsky. Foto: Tiiu Heinsoo

„Esimene ala on 350 kiloste rehvide kantimine 8 korda. Sellel aasta toimub V-Spa 125 kiloste puhkuse kohvrite kandmine, milles selgitatakse ühtlasi välja ka Eesti meister. Valime publikust kaks tüdrukut ja paneme nad teineteisest 20 meetri kaugusele istuma. Rammumehed hakkavad siis kokku 250 kiloste kohvritega ümber nende jooksma niikaua kuni sõrm järele annab,“ jagab korraldaja ühe näite, mis ees ootamas on.

Lisaks on kavas palgi tõstmine maksimumraskusele. „Alustame 140 kilo juures ja liigume 10 kg sammuga edasi. Kes lõpuks enam ei jõua, see langeb välja,“ kirjeldab Tervinsky.
Esimest korda on kavas raskustega kõrgusvise – 18-24 kilosed liivakotid tuleb visata üle 4 meetri. Võrdluseks, kui tavalist sangpommi visatakse enda pea kohale, siis rammumees peab sama raskust heitma 4 meetri kõrgusele.

Eripäraseks alaks on veel 25 kg miini kohvri enda ees hoidmine aja peale. „Miinid võtame loomulikult välja ja neid asendavad raskuskettad.

Viimaseks alaks on Silver Dollar Deadlift ehk hõberaha kastide jõutõmme, mida kasutati 1800-ndatel tsirkuses kui ülimat jõunäitajat. Kuna tõmme toimub 18 tolli kõrguse (45,72 cm) pealt, siis raskused on tavatõmbest oluliselt suuremad. Maailmarekord muide sellel alal on eestlase Rauno Heinla käes 580 kiloga.

„Sellel aasta lõime Eestis üle üle pika aja taas Eestis rammumeeste pro sarja. Minu korraldavate Rakvere ja Tapa Rammumehel on kaks etappi kokku kuuest, millele liidetakse kokku võistlejate punktid. Pärast hooaega toimub pidulik gala, kus selguvad TOP3 rammumeest. Lisaks etappidel võidetud auhindadele on võimalik võita veel lisaks päris suured rahalised auhinnad. See tähendab seda, et kõik Eesti parimad rammumehed on alati kohal,“ kirjeldab korraldaja, et mis selle aastal Rammumehelt veel uut oodata on.

Head Uudised GoodNews