1. Avaleht
  2. Sport
  3. Ksenija Grabova – Eesti Filharmoonia Kammerkoori salvestuselt vabavõitlusringi
Ksenija Grabova – Eesti Filharmoonia Kammerkoori salvestuselt vabavõitlusringi

Ksenija Grabova – Eesti Filharmoonia Kammerkoori salvestuselt vabavõitlusringi

Eesti parim naisvabavõitleja Ksenija Grabova veetis eelmise nädala Eesti Filharmoonia Kammerkoori salvestusel.

Kammerkoor salvestas XIII noorte laulupeo repertuaari. Salvestistest saab oluline õppematerjal laulupeoks valmistuvatele kooridele. Samuti on salvestiste abil igal koorilauljal võimalik õppida kavas olevaid laule iseseisvalt.

Esimestena astusid kammerkoori ette XIII laulupeo kunstiline juht Pärt Uusberg ning samuti kõigile tuntud ja armastatud laulupeo dirigendid Ingrid Kõrvits, Aarne Saluveer, Raul Talmar, Valter Soosalu, Ksenija Grabova, Markus Leppoja, Külli Kiivet, Andrus Siimon ja Kuno Kerge.

Kui Ksenijalt küsida, kuidas ta sellisesse seltskonda sattus, vastab ta, et pigem oleks õigem küsida, kuidas ta vabavõitlejate seltskonda on sattunud, sest põhiametilt on ta siiski koorijuht – Ksenijale kirjutada saab Georg Otsa nimelisse Tallinna Muusikakooli. Kui erinev või sarnane on muusikat ja vabavõitlust õpetada?

„Muusika ja sport mõlemad nõuavad pühendumust, enesedistsipliini, eneseusku, kannatlikkust. Väga palju meie tööst jääb n-ö kulisside taha ja lavaaeg, mille järgi meid hinnatakse, on üürike. Samas nende alade erisus toob minu ellu palju vaheldusrikkust ehk siis üks ei sega teist, pigem täiendab.”

Mida ta siis täpsemalt tegi EFK-ga? Kuidas need failid aitavad paremini kui noodid? On nooti võimalik valesti tõlgitseda?

„Noodid on kindlasti laulude õppimisel põhilised n-ö infoallikad, aga ka helifailidest on palju abi. Helifailide abil saab laulja näiteks teoseid iseseisvalt harjutada, lisaks kajastuvad lindistustel paremini laulupeo dirigentide ettekandesoovid,” selgitab Ksenija.

Viimastel vabavõitluse Eesti meistrivõistlustel võttis Ksenija Grabova taas kulla. Kuivõrd usin oleks ta praegu võistlema, kui treenida pole piirangutega saanud? „Võistlen alati hea meelega, aga koroonapiirangute ajal pean arvestama siiski, et võistlemine ei seaks ohtu minu põhitööd,” vastab ta.

On ta kunagi nii närvis ka olnud enne võistluspäeva või kontserti, et ei jää magama öösel õigel ajal? Ksenija ütleb, et erilisi rituaale võistluste või kontserdi eel ei ole. Üritab puhata ja järgmisest päevast mitte mõelda.

Maailma võitlejate reitingutega ta kursis pole. Kui satub matše vaatama, siis huvitab vaid konkreetse matši kulg ja tulemus. „Samas, kui seltskonnas parima vabavõitleja teemaline arutelu tekib, siis kuulan huviga,” tunnistab Ksenija.

Head Uudised GoodNews