1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kaitsevägi ja EOK tähistasid Spordinädalat kehalisi võimeid kontrollides
Kaitsevägi ja EOK tähistasid Spordinädalat kehalisi võimeid kontrollides

Kaitsevägi ja EOK tähistasid Spordinädalat kehalisi võimeid kontrollides

Reedel sai Kalevi staadionil kaasa elada sportlikule vaatemängule, kui EOK Spordinädala raames panid end kehaliste võimete kontrolltestis ehk NATO testis üheskoos proovile Kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem, kaitseminister Hanno Pevkur, Spordinädala patroon Saskia Alusalu, maadleja Helary Mägisalu, endine suusahüppaja Kaarel Nurmsalu ja arvukalt Eesti tippjuhte.

Spordinädal 2022 NATO test. Foto: Eesti Olümpiakomitee

Et kaitseväelased oleks heas vormis rahu- ja sõjaaja ülesannete täitmiseks, arendatakse nende kehalisi võimeid ja propageeritakse liikumisharrastust. Hindamiseks kasutatakse kehaliste võimete kontrolltesti. Test koosneb kolmest osast: kätekõverdused toenglamangus kahe minuti jooksul, kõhulihasteharjutused kahe minuti jooksul ning aja peale 3200m jooks. Iga osa eest on võimalik saada maksimaalselt 100 punkti, kokku seega 300 punkti, testi läbimiseks tuleb koguda minimaalselt 180 punkti. Punktide arvutamisel võetakse arvesse ka sugu ja vanust.

Kokku tegid täna Kalevi staadionil testi 40 inimest, kellest maksimaalsed 300 punkti sooritasid 10 osalejat: EOK asepresident Lauri Luik, Spordinädala patroon Saskia Alusalu, kolonelleitnant Rain Jano, nooremleitnant Anna-Mariita Mattiisen, Elisa Eesti finantsjuht Merike Mumme, maadleja Helary Mägisalu, Firmaspordi liidu tegevjuht Taavi Kruut, Coop Pank AS juhatuse liige Rasmus Heinla, Swedbanki AML valdkonna juht Ragnar Russe, liitlasvägede kolonelleitnant Matt Fryer.

Kaitseminister ja EOK asepresident Hanno Pevkur tänas EOK-d ja Kaitseväge ürituse läbiviimisel ning kõiki osalejaid, kes kaks tundi Kalevi staadionil pingutasid, kuid testi ka nautisid. „Aitäh, et vastu pidasite ja terveks jäite. Järgmisel aastal teeme seda kõike uuesti ning võtke sõbrad ka kaasa!“ ütles ise 287 punkti kogunud Pevkur.

Spordinädala patroon Saskia Alusalu sai teist aastat järjest kirja maksimumpunktid.. „Õnneks on hea see, et laotud on väga hea põhi. Elus on vahel nii, et kõike korraga samal saavutada pole võimalik. Praegu on vahel ka selliseid päevi olnud, kus koolis on tunniplaan kaheksast kaheksani ning siis ongi ainuke liikumine jalgsi käimine. Õnneks kui oled mingi perioodi oma elus olnud spordiga sinasõber, siis andestab keha ka seda kui iga päev ei jõua trenni teha,” ütles Alusalu.

Saskia Alusalu. Foto: Eesti Olümpiakomitee

Endine suusahüppaja Kaarel Nurmsalu rõõmustas, et sai üle pika aja pulsi kõrgeks. Nurmsalu kogus 287 punkti. „Sai korraks torud tühjaks joostud ja vereringe käima. Nii üllatav kui see ka pole, jooks oli kõige lahedam. Muidu käid üksi metsavahel ning see pole päris see, aga siin oli kogu aeg rajal keegi ees ja sai seltskonnas joosta. Kogu fookus oli jooksu peal. Olin üsna enesekindel kätekõverdustes ning teadsin, et kõhulihased tulevad raskelt. Aga kõik läks tegelikult hästi. Väga lahe üritus!“ ütles Nurmsalu.

Kaarel Nurmsalu. Foto: Eesti Olümpiakomitee

23.-30. septembril peetaval üleeuroopalisel Spordinädalal korraldatakse Eestis üle 1150 spordisündmuse, mille eesmärgiks on pakkuda võimalikult paljudele eestimaalastele liikumisega seotud positiivseid elamusi ja kogemusi. Spordinädal toimub Eestis EOK eestvedamisel juba kaheksandat aastat.

Head Uudised GoodNews