1. Avaleht
  2. Sport
  3. Hooaeg parapurjede all nõudis raudseid närve
Hooaeg parapurjede all nõudis raudseid närve

Hooaeg parapurjede all nõudis raudseid närve

Parapurjetamise hooaega ilmestasid koostöö Põhjamaade kahepaatide meistrivõistlustel Oslos ja Kreeka treener Iakovos Kikianise treeningud ja võistlustugi Tallinnas.

“Tuule puudumine vedas regatti küll alt, aga palju rõõmu valmistas ühtsus ja koosolemine. Lisaks kahepaadi 12 võistkonna 24 liikmele viielt maalt olid regatt koos J70 Norra naiste meistrivõistlustega, veetsime ühiselt aega 120 Norra naisega”, leidis Norra-poolne organiseerija Hedda Sörensen tehnilise kahepaadi RS Venture võistluse positiivse külje.

Ilma taktikepi all jäi läbitud miilide arv napiks

Eesti naisparapuretaja Monika Kisand osales võistlusel koos Norra Henrik Haraldseniga. Ekipaaž Kristo Priks ja Peep Krusberg näitasid klassi finišeerides teisena vaiksetes ja keerutavates tuuleoludes pea peegelsiledal veel juba päikseloojangu valguses.

Oslos võtsidki meistrivõistlused vastu juba eelnevatest Põhjamaade meistrivõistlustest tuttavad võistlejad ja korraldajad. Võõrustajaklubi Norra kuninglik jahtklubi koos alaliidu projektijuht Hedda Sörenseniga tegid ära imelise töö.

Tallinn Race ajal, kus oli abiks aastaid siin treeninguid läbi viinud kogenud Kreeka treener Iakovos Kikianis, olid vastupidiselt fjordide maale just väga valjud tuuled. Neist võttis Baltimaade osavõtjate seas maksimumi ja tõi koju järjekordse karika Hansa klassis Kristo Priks.

Kristo Priks ja Peep Krusberg pidasid Põhjamaade meistrivõistlustel hea taktikalise lahingu
Foto: Trond Teigen

Pilk järgmisse hooaega

“Järgmisel hooajal on RS Venture Põhjamaade MV asukohas Rootsis etteantud varustus ja sprintsõitud”, selgitas Skota hem tegevjuht Emma Hallen, kelle kontol juba kolmed MV korraldused, “Põhjamaade MV on oluline kahel peamisel põhjusel: piirkondlikud treening- ja võidusõiduvõimalused purjetajatele, kellel ei pruugi oma klubis või riigis palju treeningpartnereid või võistlust olla. Samuti on see kulusäästlik algtaseme regatt, mis toimub lähedal ja kus varustus kohapeal olemas”.

Purjetajate, treenerite ja taustajõudude võrgustike loomine, ideede arendamine, heade tavade jagamine pole tema sõnul samuti vähemtähtsad.

Koostöö olümpiasurfar Ingrid Puustaga tõotab 2024 hooajal jätkuda ja säravaid hetki jagada. Samuti on plaanis Hansa klassi võistlused Eestis ühendamaks Läänemeremaid. Eesti parapurjetamise uue aasta ettevalmistus hõlmab ka tahtmist Haapsalus hooaega alustada, et pakkuda Läänemaa inimestele võimalust parapaatidega purjetamist kogeda ja treenida.

  • Põhjamaade Ministrite nõukogu toetatud ja Eesti Puuetega Naiste Ühenduste Liidu veetud “Sail 3 social inclusion” projektis osales hooajal Eestist, Rootsist ja Norrast kokku 1055 inimest, 453 meest ja 602 meest, kokku purjetas projekti kolme järjestikuse tegevusaasta jooksul 2164 osalejat. Hooaja suurtoetaja oli käesoleval aastal Eesti Paralümpiakomitee. Eriliste purjetajate üritust Tallinna Merepäevadel toetas Tallinna linn. Südamlikud tänusõnad aastatepikkuse töö eest kulisside taga lähevad Eesti Puuetega Naiste Ühenduste Liidu juhile Janika Paulusele.
Parapurjetaja Monika Kisand, kes kasutab maal ratastooli, roolis võistluspurjekat Norra kuninglikus jahtklubis toimunud regatil. Pildil koos meeskonnaliikme Henrik Haraldseniga
Foto: Trond Teigen
Head Uudised GoodNews