1. Avaleht
  2. Sport
  3. GOODNEWS KOHAL I Spordifestival „Kevad Battles“ annab avapaugu Pärnu suvehooajale
GOODNEWS KOHAL I Spordifestival „Kevad Battles“ annab avapaugu Pärnu suvehooajale

GOODNEWS KOHAL I Spordifestival „Kevad Battles“ annab avapaugu Pärnu suvehooajale

Pärnu suvehooajale annab avapaugu spordifestival „Kevad Battles“, mis toimub 23. maist kuni 27. maini Pärnus. „Kevad Battles`i“ näol on tegemist on 9. aastat toimuva spordisündmusega, mis koondab erinevad spordialad, mis ei kuulu täna Olümpiamängude repertuaari. Festival toimub Pärnu linna erinevais paigus, kaasates kogu elukaart. Sündmus edendab tugevasti sporditurismi, kutsub kokku sadu sportlaseid tavapäraselt 12 riigist ning edendab kohalikku ettevõtlust.

Foto: Eriks Biters

Trikitõukeratta alal tuleb sooritada trikke ilma vigadeta

Üheks alaks on spordifestivalil näiteks trikitõukeratas. Tõukeratta treener Deeno Lippandi, kes treenib noori tõukerattureid üle Eesti ja on sellel aastal spordifestivalil trikitõukeratta võistlusel kommentaatori rollis tõdeb, et ootab huviga, milliste vägevate trikkidega võistlejad hakkama saavad. Ta selgitab, et võistlustulle lähevad kaks gruppi tõukerattureid – kuni 13 aastased ja 14+, kes teevad enda etteaste 2×1 minuti jooksul. „Puhas esitlus nõuab korralikku närvi. Võistlustel kipub tulema paratamatult närv sisse, mis takistab heade tulemuste saavutamist. Oluline on teha võimalikult puhas sõit, mis tähendab, et tuleb sooritada trikke ilma vigadeta. Võistlust hindavad kohtunikud, kes selgitavad välja paremiku,“ sõnab ta.

Võistlustel kipub tulema paratamatult närv sisse, mis takistab heade tulemuste saavutamist. Oluline on teha võimalikult puhas sõit, mis tähendab, et tuleb sooritada trikke ilma vigadeta.

Deeno Lippand. Foto: Erakogu

Põnev ja uuelaadne kogemus võistelda välitingimustes

Veel üheks alaks on „Kevad Battles`il“ Fitness Challenge. 2023. aastal sügisestel Eesti Meistrivõistlustel Fitness Challenge`s absoluutarvestuses esimese koha saanud Jekaterina Andrjuškova toob välja, et kõige rohkem meeldib talle Fitness Challenge juures asjaolu, et see on objektiivne ala – kõik sõltub sinu enda võimetest, trennidesse panustamisest ja pühendumisest. Samuti meeldib talle, et Fitness Challenge kogukond on kujunenud väga toetavaks ja üksteist innustavaks, vaatamata sellele, et lõppkokkuvõttes ollakse konkurendid. „Fitness Challenge juures on kõige inspireerivam see, et sa võistled küll konkurentsis teistega, aga eelkõige oled võistluses iseendaga. See on hea võimalus näha ja kogeda omaenda arengut ja saavutusi,“ leiab ta.

Jekaterina Andrjuskova. Foto: Stefani Ldinin

Andrjuškova osaleb „365JP Fitness Challenge Liiga“ IV etapi raames. „Ootan huviga „Kevad Battles“ võistlussarja, kuna kindlasti see saab olema põnev ja uuelaadne kogemus võistelda välitingimustes,“ sõnab ta.

Spordifestivalil on kohal hetke parimad Eestis võistlevad rammusportlased

Spordifestivalil saab näha ka rammumehe ala. Klubi Rammukoobas asutaja ning Eesti võistluste top 3 tasemel olev rammumees Tiit Kallavus räägib, et kuna eelmisel aastal osutus rammumehe võistlus niivõrd populaarseks (14 meest ja 3 naist), siis sellel aastal võttis OG Gymist Ain Kimber selle korraldamise enda peale. Kallavusel on hea meel, et Kimber panustab noortesse nii palju, et võistlustel on eraldi noorte alagrupp U23 (alla 23 aastased rammusportlased). „Lisaks noorte klassile näeb naiste ja meeste avatud klasside sportlaseid. Kohale tulevad hetke parimad Eestis võistlevad rammusportlased ja tase on iga aastaga üha kõrgem,“ leiab ta ja lisab, et spordifestivalil on esimeseks alaks väga vaatemänguline 10 tonnise veoauto tõmbamine, edasised alad toimuvad liiva peal. Rammusportlased saavad ka tünne visata üle 4m kõrgusel asuva takistuse, tassida õllevaate ja vedada kelku, suruda õlgadega suuri raskusi ja raskust ees hoida.

Tiit Kallavus. Foto: Erakogu

„Võistluste korraldus, asukoht ja tase on nii hea, et selle sündmuse vastu tunnevad huvi ka välismaalased. Ootan huviga, et  kui rahvusvaheliseks selle aasta võistlus kujuneb, eelmisel aastal viienda koha saanud Veli-Pekka Kauhanen on juba ennast kirja pannud,“ sõnab ta.

Kallavus toob välja, et võistlustel teevad teist aastat kaasa kohalikud sangarid Markus Lehtla ja Janary Kask ning Pärnu kohalikele noortele pakub konkurentsi Viljandist Markus Tank ja Kalev Mettus. „Noored on ala tulevik ja loodan, et noori julgeb kohale tulla rohkem. Rammusport on Eestis tõusuteel ja Pärnu võistluse korraldajad panustavad selle arengusse väga palju.“

Selleks, et näha oma lemmiksportlaseid võistlemas, ei pea minema välismaale

Eesti Kalisteenika ja Tänavaspordi Liidu president, spordiklubi Striidikool asutaja ning spordifestivali „Kevad Battles“ korraldaja Erik Naissaar peab korraldamise plussiks seda, et ise fännina ei pea ta spetsiaalselt minema välismaale selleks, et näha oma lemmiksportlaseid treenimas või võistlemas. Sportlased tulevad hoopis Eestisse kokku ning mõned ka väljaspool võistluseid. Koos tehakse lõunaid või käiakse õhtust söömas ning rannas. Teiseks toob Naissaar välja, et selline sündmuse korraldamine annab ka iseenda elu korraldamist juurde. „Tänu organiseerimisvõimetele on elu lill – sa tead, et kõik on korras. Ja kui jookseb roikaid kodaratesse, siis tulevad lahendused, mitte hala,“ leiab ta.

Erik Naissaar. Foto: Eriks Biters

Selle aastaselt „Kevad Battles“ spordifestivalilt ootab Naissaar suurt tuge linnavalitsuselt, kes aitaks Martensi väljaku koolinoori täis tuua. Nimelt astub tema sõber Ott Kiivikas rahva ette ja inspireerib, kuidas olla edukas. „Samuti tõstab mul vererõhku rannamaadluse ja trikitõukeratta võistlused. Uued sisendid siiski. Arvan, et märkimisväärseks saab nimetada, et kalisteenikaspordi üritusest on saanud tegelikult spordifestival, mis koondab Pärnusse kokku erinevad vaatemängulised distsipliinid, mis ei ole Olümpia repertuaaris,“ leiab ta.

Miks peaks oma last suunama kalisteenikaspordialaga tegelema?

Kui mõelda kalisteenikaspordile, siis Naissaar toob välja, et eks see meile loomulik tegevus ole – lastele meeldib väga turnida ning peaks ju ka lapsevanemad mäletama nooruspõlve, kus sai puude otsa ronitud. „Striidikoolis alustavad 2,5 aastased seiklemist maa ja taeva vahel. Mõistlik on kaasata treener nagu igas spordialas. Alustada pole kunagi hilja.“

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu president Ergo Metsla ja Erik Naissaar. Foto: Eriks Biters

Spordisündmused motiveerivad inimesi aktiivselt liikuma

Pärnu abilinnapea Ene Täht rääkis heade uudiste portaalile GoodNews, et Pärnu linn otsustas spordifestivali toetada, sest sündmus aitab kaasa spordikultuuri edendamisele, tutvustades erinevaid spordialasid ja andes inimestele võimaluse uusi hobisid avastada.

Ene Täht. Foto: Eriks Biters

Täht kinnitas heade uudiste portaalile GoodNews antud intervjuus, et erinevate spordisündmuste toetamine on oluline ka sellepärast, et need motiveerivad inimesi aktiivselt liikuma ja tervislikku eluviisi järgima, mis omakorda vähendab terviseprobleemide riski. Ta lisas, et spordisündmused toovad inimesi kokku, loovad ühtsustunde ja tugevdavad kogukonna sidemeid.

„Õnnestunud spordisündmused toovad positiivset tähelepanu ja võivad aidata parandada piirkonna või kogukonna mainet. „Kevad Battles“ tähendab Pärnu jaoks olulist panust tervise, majanduse, noorte arengu, kogukonna ühtsuse ja positiivse maine edendamisse. Ja mis kõige olulisem – seda kõike seda korraldavad meie omad pärnakad, kelle üle saame olla uhked ja tänulikud,“ rõhutas Täht .

Kevad Battles võistlused, tegevused ja kava: 

Eesti suvepealinnas Pärnus toimuval 5-päevasel spordifestivalil saab näha muljetavaldavat sporti, loenguid, podcaste, kauneid päikeseloojanguid, unustamatuid pidustusi ja toite.

23.05

17:00 Pressikonverents Huubi innovatsioonikeskuses

24.05

11:00 Inspiratsioonipäev Martensi väljakul kõigile Pärnu koolidele (esineja: Ott Kiivikas)

16:00 Pärnumaa meistrivõistlused tõukerattas kesklinna skatepargis

17:00 Briifing kalisteenika

19:00 Kalisteenika võistlusareen on testimiseks valmis

25.05 Pärnu Rannaareen

09:00 Avatakse akrediteerimine

10:00 Avatseremoonia

10:15 Algab kalisteenika võistlus (vabakavad ja jõuvastupidavus)

10:30 Laste hommik

10:30 Maadlejate kaalumine

11:00 Briifing Fitness Challenge sportlastele, tänavatantsule registreerimine

12:00 Akrediteerimine suletakse

12:00 Algab Fitness Challenge, tänavatants ja maadlemine

13:00 Kalisteenika U10, U14, U18 tseremoonia

17:00 Fitness Challenge, kalisteenika, tänavatantsu ja maadlemise tseremooniad

Äftekas

22:00 Shotbar Koobas

26.05 Pärnu Rannaareen

10:00 Avatakse akrediteerimine

11:00 Avatseremoonia

11:15 Algab käesurumine ja rammumees

11:30 Algab rannajalgpall

12:00 Game of scoot

14:00 SESH kalisteenika sportlastele

15:00 Käesurumise ja rammumehe tseremoonia

27.05

17:00 Podcast võitjatega Huubi innovatsioonikeskuses

Head Uudised GoodNews