1. Avaleht
  2. Sport
  3. Viis näpunäidet jõusaalis treeningutega alles alustajatele
Viis näpunäidet jõusaalis treeningutega alles alustajatele

Viis näpunäidet jõusaalis treeningutega alles alustajatele

Esimest korda jõusaaliga liitumine võib olla hirmutav kogemus olenemata sinu vanusest või võimetest. Aga abi on käepärast. Alustada võiksid alati sellest, et mõelda läbi kuidas uus ja ootamatu koormus sinu kehale mõjub ja kuidas sa peale treeninguid kiiresti saaksid taastuda. 

Foto: Freepik

Võid osta toidulisandid saidilt mrbiceps.ee, mis aitavad sul treeninguid tõhusamaks muuta, et suudaksid nendest treeningutest veelgi rohkem enda jaoks kasu saada. Näiteks kreatiini toodete kasutamine suurendab lihasmassi ja jõudu.

Siin on veel mõned head näpunäiteid parima alguse saamiseks.

  1. Ära kopeeri teisi

Sinu ümber olevad kogenud jõusaali külastajad võivad teha harjutusi, mis on ette nähtud konkreetse vigastuse või terviseseisundi jaoks. Need harjutused ei pruugi kõigile sobida, nii et treeni alati oma eesmärkidest ja nõudmistest lähtuvalt. 

Igaüks on ainulaadne ja see, mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele. Loomulikult ei ole kunagi mõistlik ka raskuste osas enda teistega võrdlemine. Tea, et igaüks on oma treeningus erinevas etapis, seega keskendu oma eesmärkidele ja teekonnale nende saavutamiseks. 

Paljud inimesed sooritavad jõusaalis ka halva tehnikaga harjutusi, mis võivad suurendada vigastuste ohtu. Seega küsi vajadusel alati nõu professionaalilt, kui sa pole oma tehnika sobivuses täiesti kindel.

  1. Suurenda järk-järgult oma treeningute mahtu

Kui oled motiveeritud ja kõik on uus, võib alguses olla väga lihtne end viiel päeval nädalas treenima sundida. Kuid see põhjustab tõenäoliselt üsna kiiresti läbipõlemist ja tekitab sagedamini ka vigastusi. Alusta treenimisega pigem kaks korda nädalas ja kasvata sealt kordade arvu rahulikult edasi. 

On täiesti inimlik, et suurest entusiasmist üritatakse kohe algusest suurte koormustega treenimist alustada, kuid palju mõistlikum on rahulik algus. Jõusaalis käimine on maraton, mitte sprint.

  1. Ole paindlik selle osas, mis sulle sobib

Kui sa pole varem kunagi jõusaalis käinud, tasub alguses valida mõni algajatele mõeldud kursus, kus võid leida ka madalama intensiivsusega tunde, mis on uutele alustajatele turvalisemad ja paremini kättesaadavad.

Samuti on hea mõte koos spetsialistiga koostada oma nädala jõusaali külastusteks treeningprogramm. See tähendab, et kui sa ei pääse algajate ühisele treeningule, on sul siiski olemas selged juhised selle kohta, kuidas sinu treeningud peaksid alguses välja nägema, et tagada oma eesmärkide saavutamine.

  1. Ole teadlik muudest teenustest, mida jõusaal võib pakkuda

Jõusaalid pakuvad sageli mitmesuguseid teenuseid, mis tähendab, et saad iga kord, kui jõusaali külastad, seal teha rohkem kui lihtsalt treenida. Kui sul on vigastus, võivad füsioloogid aidata sul üle saada kõigist füüsilistest vigastustest, mis takistavad sul treeningutest maksimumi võtmast. 

Paljudes jõusaalides pakutakse ka lõõgastumise võimalusi, nagu aurusaunad ja tavalised saunad, mis võivad muuta sinu treeningu ka võimaluseks nautida väljateenitud puhkust. Oluline on mõista, et jõusaalis raskuste tõstmine on ainult üks treeningu osa ja sama tähtis on ka sellest treeningust taastumine, mis võiks alata juba mõni hetk peale seda, kui oled raskused käest pannud.

  1. Leia tegevusi, mis sulle meeldivad

Pole olemas “täiuslikku programmi”. Parim treeningprogramm on see, millest pead kinni. Ära muretse selle pärast, mida kõik teised teevad. Leia tegevused ja harjutused, mis sobivad sinu eesmärkidega ja kuidas sulle meeldib aktiivsena püsida. Meeldivad jõusaali külastused aitavad sul hoida oma uut elustiili ka tulevikus.

Head Uudised GoodNews