1. Avaleht
  2. Sport
  3. TAI POKS EESTIS I Eesti Muay Thai Liiga püstitas osavõturekordi
TAI POKS EESTIS I Eesti Muay Thai Liiga püstitas osavõturekordi

TAI POKS EESTIS I Eesti Muay Thai Liiga püstitas osavõturekordi

Mai lõpus läbi saanud Eesti Muay Thai Liiga hooaeg oli nii osavõturohke, et kaalutakse turniiride kahepäevaseks muutmist.

Viljandis peeti 22. detsembril 34 matši ja 34 korda läksid noored tai poksi ringis vastamisi ka 23. märtsil Tallinnas. Keilas 26. mail peetud finaalis piirduti „kõigest“ 30 kohtumisega, kuid üks päev venib siiski nii väga pikaks.

„Ootan, et liigas oleks veel rohkem võistlejaid, aga etapp võiks kesta vähemalt kaks päeva, et oma võistlejaid seeläbi arendada,“ sõnab Saku TPK treener Oskar Künnapuu.

„Pole vähetõenäoline, et varsti tuleb võistlus jagada kahele päevale,“ kinnitab Kevin Renno, kes juba rohkem kui kümmekond aastat neid võistlusi noortele korraldab.

Kõigepealt tehti võistlusi harrastajatele, spordiala ja sportlaste treenimine aga arenesid ja mindi professionaalsemaks. Matšid on äärmiselt tasavägised. Väga harva näeb vigastuse või nokaudiga lõppevaid matše. Liiga jaoks erinevatest Eesti paikadest kohale sõitnud spordiklubid jõuavad suurematele klubidele järgi ja võitlustase ühtlustub, mis on korraldajate üks peamisi eesmärke.

Viljandi etapil oli enim võistlejaid Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemiast: 19. Sakust tuli seitse, Team Helemäe ja Team Moisar saatsid kuus ning Kondor viis osalejat. Enim osalejaid oli Viljandi etapil seenioride C-klassis. Finaalis Keilas peeti enim matše lasteklassis. Kohtusid ka profid Marko Šults (Versus) ja Tarmo Kõrs (Team Moisar).

Renno toob Tallinnast väljapoole jäävatest klubidest ka tehnika osas suurte kasvajatena esile Saku, Viljandi TPK ja Kondori. Lõppenud hooajal võitlemist alustanud 16-aastane Sigrid Kapanen (Kondor) tegutses nii võimsalt (esimesest viiest matšist viis võitu), et tekkis probleeme talle Eestist vastaste leidmisega ja ta võitles üritusel Wiru Lahing 34-aastase Soome meistriga. Renno usub, et Viljandi TPK võitleja Tanel Kondel teeb selle aasta sees profidebüüdi.

„Viljandil oli väga küps plaan, nad tahtsidki saada amatöörikogemust. Ei ole vaja kohe hüpata profiringi, sest see võib lõppeda väga valusalt,“ arvab Renno.

Keilas võidutsenud Kalev Mettuse viis tai poksini soov kaalus alla võtta. Koduklubi Viljandi TPK iseloomustab teda nii: „Tikutulega võib otsida noormehi, kes puuduvad treeningutelt paar korda aastas ja seda ka väga mõjuva põhjusega!“

Eesti Muay Thai Liiga on väga sobilik koht alustamiseks, kinnitavad praegused tipud Andra Aho, Andi Uustalu, Karl Kvell ja Markko Moisar. „Esimese matšiga ei pea kiirustama. Kõik tuleb omal ajal, kui sa selleks valmis oled,“ arvab Kvell, kes alustas 2011. aasta paiku, kui Eesti võitlusspordimaastikul olid populaarsed kolm nime: Renno, Mirkko Moisar ja Edvin-Erik Kibus.

Head Uudised GoodNews