1. Avaleht
  2. Sport
  3. Rammumehed
  4. Rakvere Rammumehe korraldaja Mark Tervinsky: eesmärk on saada Baltikumi vägevaimaks sündmuseks!
Rakvere Rammumehe korraldaja Mark Tervinsky: eesmärk on saada Baltikumi vägevaimaks sündmuseks!

Rakvere Rammumehe korraldaja Mark Tervinsky: eesmärk on saada Baltikumi vägevaimaks sündmuseks!

Rakvere Rammumehe korraldaja Mark Tervinsky räägib, et populaarne spordiüritus sündis ideest teha ka Rakveres üks võistlus. „Arvan, et see on üks vaatemängulisemaid spordialasid – inimvõimed on pandud tõsiselt proovile. Seda teevad 130-150 kilosed mehemürakad, keda väga tihti tänavapildis ei näe, mis on samuti väga efektne ja lahe vaadata,“ selgitab Tervinsky ja lisab, et näeb ka õrnemat silmailu – erinevalt teistest rammumehe sündmustest on ta toonud sisse ka ringitüdrukud nagu näeb võitlusspordi sündmustel. Alguses keegi Tervinskyga üritust korraldada ei julgenud. Arvati, et ei tulda rahaliselt välja ning võistlejaid kohapeale väga palju ei tule. Läks aga hoopis vastupidi ja esimene aasta meelitas juba kohale 20 osaleja, mis on Rakvere Rammumehe võistluse kohta meeletu number.

Mark Tervinsky. Foto: Tiiu Heinsoo

Kes on rammumees?

Tervinsky sõnul on rammumehesport rohkem elustiil. Tema sõnul peaks rammumees välja nägema selline, et kui temalt küsitakse, et millega ta tegeleb, siis ei tule see üllatusena – ehk suur, tugev ja võimas. Kuigi tänapäeval võib rammumees juba ametlikult olla kaalukategoorias 90 kuni 105 kg, siis ei soovi Tervinsky sellises kaalukategoorias võistlusi korraldada: „Üritan hoida seda joont enda võistlustel, et rammumehe kuvand oleks ikka suur ja võimas. Kindlasti on siis ka publikul huvitavam vaadata.“

Rammumees peaks välja nägema selline, et kui temalt küsitakse, et millega ta tegeleb, siis ei tule see üllatusena – ehk suur, tugev ja võimas!

Rakvere Rammumees 2022. Foto: Erakogu

Võistlejaid on vähemaks jäänud, kuid tase kõrge

„Olen proovinud igal aastal võistlusel teha midagi natuke teistmoodi ja mingeid huvitavaid alasid lisada,“ selgitab korraldaja. Näiteks 2021. oli kavas täisvarustuses mehitatud päästeauto tõmbamine, mida mehele teadaolevalt pole mujal maailmas kunagi tehtud.

Eelmisel aastal proovis Tervinsky võistlema saada ka Andrus Värniku ja Uku Jürjendali, kellega kohtus juhuslikult jõusaalis. „Imestama pani, et kuidas võistlussportlased nii suurte raskustega trenni teevad,“ meenutab Tervinsky. Pärast esimest Rakvere Rammumehe korraldust üritas mees hoida joont, kus võistlusel osaleksid ikka suured ja tugevad mehed, eesmärgiga hoida võistlusel suuremaid raskusi võrreldes teiste üritustega. Eestis oli tollel hetkel suund, kus oodati võistlema sportlasi, kellel oli jõudu rohkem. Rakvere Rammumehe võistlusel peab osaleja olema professionaalsel tasemel, et oleks jaksu kaasa teha. Tänu sellele on võistlejaid küll vähemaks jäänud, kuid tase on selle arvelt kõrgem.

Rakvere Rammumees 2022. Foto: Erakogu

Rammumees on Rakverele hästi mõjunud

Rakvere on Tervinsky kodulinn. Rammumees toimub Rakvere Linnapäevade raames otse laada südames. Linnapäevad toovad kohale 10 000 – 15 000 inimest ning saadud tagasiside põhjal on võistlus linnale väga hästi mõjunud. „Arvan, et suurim tunnustus viimastel aastatel on rahvusvaheline meediakajastus. 2021. aastal sai Rakvere Euroopa Spordilinna tiitli ja eraldi toodi välja, et see oli suurelt tänu Rakvere Rammumehe võistlusele,“ toob korraldaja välja. Palju näeb ka Rakvere jõusaalides Rammumehe logodega särkides poisse treenimas. Sellest on ülesehitatud bränd, mida inimesed teavad.

Rakvere Rammumees 2022. Foto: Erakogu

Humoorikamaid seikasid meenutades toob Tervinsky välja telefonikõnesid, mis ta on kohalikelt saanud: „Näiteks on mulle tulnud paar korda naljakad kõned, kus inimene on autoga teelt välja sõitnud ja helistab minu numbrile, et nad politseiga hädas, et kas saaksite tulla rammumeestega ja auto välja tõmmata. Või äkki saate tulla seifi või ahju välja tassima,“ muigab mees.

Mulle on tulnud paar korda naljakad kõned, kus inimene on autoga teelt välja sõitnud ja helistab minu numbrile, et nad politseiga hädas, et kas saaksite tulla rammumeestega ja auto välja tõmmata. Või äkki saate tulla seifi või ahju välja tassima.

Üldiselt arvab Mark, et sellised võistlusspordi üritused kuluvad ühele linnale ja ühiskonnale väga ära, et hoida meelelahutust tasakaalus.

Eesti sündmuse kohta levivad jutud juba ka mujal Euroopas

Korraldajal on hea meel, et huvi võistluse vastu on nii osalejate kui publiku näol jätkuv, isegi koroonapiirangute ajal. „Juba jaanuaris hakkasid Soome ja Läti rammumehed uurima, et kas see aasta Rakveres on võimalik osaleda. Väga hea meel on, et Eestis toimuva võistluse kohta levivad jutud juba mujal Euroopas,“ räägib Mark selle aasta uutest tuultest. Hetkeks on juba 4 välismaalast registreeritud.

Sellel aastal on plaan teha mõned uued ja rohkem vaatemängulised võistlusalad. Täpsemalt saab selle kohta infot maikuu jooksul. Tänavu tuleb kohale ka maailma tugevam mees – 22 maailmarekordi omanik, Zydrunas Savickas. „Kui keegi oleks mulle 5 aastat tagasi öelnud, et selline mees tuleb meile siia kohale, siis ma oleks seda inimest tema väite pärast väga imelikult vaadanud,“ räägib Tervinsky.

Lisaks korraldab mees alates eelmisest aastast Tapa Linnapäevade raames ka Tapa Rammumehe võistlust, kus kohalikel on võimalik näha kõrgel tasemel rammumehe sportvõistlust.

Mark Tervinsky ja Arly Aasla. Foto: Rando Pajula

Tulevikuplaanide osas ei saa Tervinsky sõnul midagi kindalt öelda tänu maailmas toimuvale olukorrale. Palju sõltub ka toetajatest. Erilist tänu soovib mees siinkohal avaldada sõbrale Arly Aaslale, Stellen24-st, kuna ilma tema toetuseta ei oleks võimalik see aasta tähistada üritusega 5. juubelit. Spordimehele kohaselt üritab Tervinsky üritusega vaikselt edasi areneda, et kunagi oleks tema korraldatud sündmus Baltikumi vägevaim. Huvi on midagi korraldada ka Tallinnas, kuna pealinnas ühtegi võistlust ei toimu.

Head Uudised GoodNews