1. Avaleht
  2. Sport
  3. Mida õpivad lapsed poksitrennis! Vastab laste tai poksi treener Urmas Kala
Mida õpivad lapsed poksitrennis! Vastab laste tai poksi treener Urmas Kala

Mida õpivad lapsed poksitrennis! Vastab laste tai poksi treener Urmas Kala

Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemia avas Tallinnas Pirni tänaval uue saali, kus tai poksi õpetab lastele Urmas Kala.

Mis teeb poksist sobiliku trenni lastele?

Tai poksi näol on tegemist väga intensiivse spordialaga, kus treeningu käigus saab koormuse terve keha. Poksitrennis õpib laps distsipliini (näiteks kõik treeningud algavad ja lõppevad meil traditsioonilise rivistusega), mis võib paljude laste jaoks alguses väga harjumatu olla. Samuti paneb poksitrenn lapse pingutama. Lisaks on laste vahel konkurents, a la kes teeb rohkem kätekõverdusi või kõhulihaseid. Lastel paraneb tegevusele suunatud tähelepanu ja keskendumisvõime. Üleüldse on treeningutel osalevad lapsed eakaaslastest rahulikumad ja oskavad paremini kontrollida emotsioone.

Mida öelda vanematele, kes võibolla pelgavad last poksitrenni tuua?

Poksitreeningut tasub kindlasti proovida juba sellepärast, et see annab mitte ainult lastele, vaid meile kõigile väga palju enesekindlust ja hea füüsilise vormi. Vägisi ja jõuga me lapsi treeningutel osalema ei sunni. Kõik on ikka vabatahtlik. Harjutusi sooritatakse vastavas varustuses treeneri juhendamisel ja valvsa pilgu all. Kõik lapsed pole loomulikult sündinud sportlasteks. Paljudele see spordiala mingil põhjusel lihtsalt ei sobi. Tai poksi treeninguteks sobilikud isikuomadused  avalduvad juba päris alguses. Kes ei proovi, see ei saagi teada!

Mida annab poksitrenn lapsele peale hea füüsilise vormi?

Taipoksi treeningutel osalevad lapsed leiavad sealt endale palju uusi sarnaste ja sportlike huvidega tuttavaid, kellest varem või hiljem saavad sõbrad. Treeningute käigus ja infopäeval räägime lastele tervislikust toitumisest, viisakusest, isiklikust hügieenist, austusest vanemate inimest vastu ja juhime tähelepanu teistega arvestamisele.

Mis on teie kui treeneri jaoks oluline just laste õpetamise puhul?

Üks olulisemaid asju laste õpetamisel on nende usalduse ja tähelepanu võitmine. Kui selle oled suutnud saavutada, siis edaspidi võid juba liigutada mägesid. Olenemata olukorrast pead treeningu läbiviimisel jääma alati rahulikuks ja viisakaks ning suhtuma kõikidesse lastesse võrdselt. Pead olema eeskujuks. Laste õpetamise puhul pead ülekoormuse ja vigastuste vältimiseks teadma ja tunnetama nende füüsilise vastupidavuse piire. Kindlasti peab säilima õpetaja ja õpilase suhe, mis tagab treeningutel usaldusväärse õhkkonna ja aitab kaasa heade sportlike tulemuste saavutamisele. Väga suurt rolli mängib õige tehnika õpetamine ja pidev vigade parandamine, mis eristab tavalise treeneri heast treenerist. Valesti õpetatud ja omandatud oskusi ja tehnikat on tulevikus väga keeruline parandada.

Kui palju on juurdekasvu noorte lootusandvate sportlaste näol?

7-11-aastaste treeninggrupis on see protsent kindlasti tunduvalt väiksem kui 12-14-aastaste grupis. Sellises vanuses alustavad reeglina tai poksi treeningutega lapsed, kelle vanemad on neile selle spordiala mingil põhjusel valinud. Mingi hetk tuleb aga äratundmine ja vanemad jõuavad ise järeldusele, kas laps osaleb treeningutel vabatahtlikult või sunniviisiliselt ning kas antud treening lapsele üleüldse sobib. Treeninggrupist, milles on 14-20 last, võib aastatega välja kasvada kuni kaks noort lootustandvat sportlast, mis on juba väga hea näitaja. Kõige suuremad takistused nii väikeste laste puhul on põhjendamatu hirm haiget saada ning huvi ja keskendumisvõime puudumine eesmärkide saavutamiseks. Kõige suurem takistus ja probleem treeningutel õpetatava omandamisel ja kaasategemisel ongi enamikul lastel tähelepanu ja keskendumisvõime täielik puudumine. Andekad lapsed tunneb hea treener üsna kiiresti ära. Aeg-ajalt satub treeninggruppidesse lapsi, kellelt esialgu ei oska väga palju oodata, kuid mingi aja möödudes tõuseb ta teiste seast esile.

Mis on tänapäeva „lumehelbekeste“ tugevaim iseloomuomadus?

Selgelt on välja joonistumas uue generatsiooni noorte iseloomujooned. Nende noorte üldnimetuseks on lumehelbekesed või vatitupsud, mis viitab haprusele. Nende suurim ühisnimetaja on see, et nad solvuvad kergelt vaadete peale, mis erinevad nende omadest. Lisaks napib neil praktilist elukogemust ja nad on vähem vastupidavad kui varasemad põlvkonnad. Neid ühendab arusaamine iseenda unikaalsusest. Tõelistel lumehelbekestel puuduvad tugevad iseloomuomadused. Kui nüüd rääkida uue nutipõlvkonna lastest, siis olukord on väga kurb. Enamik neist ei taha isegi sõpradega õue mängima minna. Nad on päriselust eemaldunud, neil on kadunud meie jaoks elementaarsed käitumismustrid ja õppimiseks vajalik keskendumisvõime on nullilähedane. Enamik tegevusest ja tähelepanust on neil suunatud virtuaalmaailma, millega tegeledes kulub igapäevaselt märkimisväärselt palju aega. Loomulikult on tänapäeva laste seas ka väga tugevaid ja teotahtelisi isiksusi, kes täpselt teavad, mida tahavad ja oskavad hinnata enda saavutusi. Kõik algab ikkagi kodust, kus lapsi armastatakse, kuulatakse ja antakse nõu ning õige suund läbilöömiseks elus.

On sportlikud laste sünnipäevad tõesti tänapäeval populaarsed?

Sportlike sünnipäevade korraldamise ideeni meie akadeemias jõudis Kevin Renno, kes leidis, et uues spordikeskuses on kõik tingimused tänaseks olemas ja aeg selleks piisavalt küps. Tänaseks oleme mõned sellised üritused juba korraldanud, mis lastele ka väga meeldisid. Arvan, et nii lapsevanemate kui ka laste jaoks on tänaseks erinevad lasermängudekohad, batuudikeskused ja kodused sünnipäevad ennast juba ammendanud ning otsitakse midagi sportlikku, uut ja huvitavat. Kõige olulisem selle juures on anda lastele sportlike mängude näol tegevus, kus nad saavad ennast proovile panna, samal ajal teistega võistelda ja mingiks hetkeks unustada sõltuvust tekitavad nutiseadmed.

Kuidas teha laste jaoks sport ja poks huvitavaks?

Uute gruppide alustades on koormused väiksed ja treeningud rohkem mängulised. Aja möödudes toome sisse uusi treeningelemente ja tõstame koormust. Omavaheline sõbralik õhkkond ja vestlused erinevatel teemadel tugevdavad ühtekuuluvust ja loovad treeninguteks hea õhkkonna.

Kuidas suunata lapsi tervislikuma toidu ja elustiili poole?

Paar korda aastas toimuvad meil infotunnid, kus räägime tervislikust toitumisest. Treeningutel tuletame lastele pidevalt meelde, et janukustutaja on vesi, mitte limonaad ega energiajook. Viimase kasutamisega lastetrennis olen ise korduvalt kokku puutunud. Päris tihti saabuvad lapsed treeningutele suure kommikoti või krõpsupakiga, mida me kohe kindlasti heaks ei kiida. Selgitame lastele, mida, millal ja kui palju süüa ja juua, aga kui neil kodus sellele tähelepanu ei pöörata, siis pole meil väga lootust midagi muuta. Me ei saa teha pontsakast laiskvorstist ja maiasmokast treeningutega piitspeenikest taipoksijat. Kõik saab alguse kodusest kasvatusest!

Joanna Koovit Head sõnad on inimese hingele tõeline palsam. Uudiseid on igasuguseid, aga head on just need, mis panevad silma särama, annavad lootust ning kannavad sind julgelt edasi – teades, et headus on päriselt maailmas olemas!
Hea sõna muudab maailma.