1. Avaleht
  2. Sport
  3. KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Janika Koch-Mäe annab nõu, kuidas alustada trennidega
KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Janika Koch-Mäe annab nõu, kuidas alustada trennidega

KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Janika Koch-Mäe annab nõu, kuidas alustada trennidega

Raadio 2 saates “R2 Pulss” tegi saatejuht Robin Juhkental intervjuu personaaltreener Janika Koch-Mäega. Janika andis nõu, kuidas alustada trenniga.

R2 Pulss: Robin Juhkental ja Janika Koch-Mäe. Foto: GoodNews

Tasub leida trenn, mis meeldib

Janika pani esimese asjana südamele, et tuleb leida trenn, mis meeldib. Igaüks ei taha ju minna jõusaali. Kui end sundida, pole treenimine väga jätkusuutlik – ehk natuke pigistad end seal käia, aga ei teki sisemist motivatsiooni sinna minna.

On oluline leida iseendale liikumisviis, mis päriselt meeldib. Kui selle leiad, on sul ka lihtsam treeningusse minna, olgu see tantsimine, jooga, jõusaal või hoopiski poks. „Meeldivaid asju on alati lihtsam teha kui ebameeldivaid,“ põhjendas Janika.

Oluline on leida iseendale liikumisviis, mis päriselt meeldib.

R2 Pulss: Robin Juhkental ja Janika Koch-Mäe. Foto: GoodNews

Kui võrrelda rauatõstmist ja sörkjooksu, on need Janika sõnul erinevad ja ei saa öelda, et üks on kasulik ja teine ei ole. Vastupidavustreening arendab meie südamelihast, jõutreening annab jõudu ja lihastoonust, mõjutab rühti.

Ja tingimata ei pea jõuharjutusi tegema jõusaalis, võib ka teha oma keharaskusega harjutusi või tõsta käepäraseid vahendeid, mis kodus leiduvad.

R2 Pulss: Robin Juhkental ja Janika Koch-Mäe. Foto: GoodNews

Jõusaali minnes tasuks võtta treener

Kindlasti tasub alustajal kaaluda treeneri võtmist, eriti kui minna jõusaali. Kui sa pole enne neid harjutusi teinud, ei pruugi sa osata neid tehniliselt õigesti teha. Ka on jõusaalis palju masinaid ja paljud ei saa arugi, kuidas need töötavad.

„Soovitan treeneri võtta kasvõi paariks korraks, et ta selgitaks lahti harjutuste tehnika ja paneks kokku loogilise kava, sest harjutusi ei saa teha suvaliselt ja suvalises järjekorras. On oma treeningmetoodika, kuidas kava kokku panna,“ selgitas ta.

R2 Pulss: Janika Koch-Mäe. Foto: GoodNews

Võti on regulaarsus

Jooksmine on hea näide sellest, et ei tasu trenniga alustades kohe liiga suurt hoogu sisse võtta. Kui pole ammu jooksnud, võib viie minuti pärast juba hakata pistma ja pulss kõrgeks tõusta. Nii soovitab Janika alustajatel teha kõndi ja jooksu vaheldumisi. Alustad kaks minutit kerge kõnniga ja kaks minutit kerge sörgiga. Siis ei saa kiiresti jaks otsa.

Kui alustada rahulikult, on ka suurem potentsiaal, et see pole nii raske ja jääd regulaarselt trenni tegema. Võti ongi regulaarsus!

Võti ongi regulaarsus!

On erinevaid teooriaid, kaua harjumus tekib – mõni ütleb, et paar nädalat, teine, et kuu aega. Aga kindlasti tasub endale anda aega, et trenniharjumus tekiks.

R2 Pulss: Robin Juhkental. Foto: GoodNews

KUULA RAADIO 2 INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews