1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kuressaares toimuvad nädalavahetusel esimest korda Eesti meistrivõistlused kalisteenikas
Kuressaares toimuvad nädalavahetusel esimest korda Eesti meistrivõistlused kalisteenikas

Kuressaares toimuvad nädalavahetusel esimest korda Eesti meistrivõistlused kalisteenikas

Laupäeval, 8. juunil selguvad Kuressaare keskväljakul tänavused Eesti meistrid kalisteenikaspordis. Sündmus algab 12.00 ning võisteldakse kolmes erinevas võistluskategoorias. Tegemist on kogupere sündmusega, kus vaatemängu jagub igale vanusele. Kõigile pealtvaatajatele on sündmus tasuta. Eesti meistrivõistlused kalisteenikas toimuvad Kuressaares esimest korda.

Eesti meistrivõistlused kalisteenikas toimuvad Kuressaares esimest korda.

Kalisteenika pakub väljakutseid kõigile

Kalisteenikasport on treeningu vorm, milles kasutatakse ainult enda keharaskust jõu, painduvuse ja vastupidavuse parandamiseks. Eesti Kalisteenika ja Tänavaspordi Liidu president ja spordiklubi Striidikool asutaja Erik Naissaar selgitab, et kalisteenika võistluskavad ja juhendid on mõeldud kõigile ning kaasavad kogu elukaart. Kui rääkida võistlusspordist ja näiteks jõu vastupidavusalast, siis Naissaare sõnul saab iga sportlik inimene sellega hakkama.

Erik Naissaar. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Kuressaares võisteldakse esmakordselt ka streetliftingus

Eesti meistrivõistlustel võisteldakse kolmes alas: jõu vastupidavus, vabakava ja streetlifting, mis ühendab endas kalisteenika ja jõutõstmise elemente ja on mujal maailmas muutunud väga populaarseks. Naissaar toob välja, et streetliftingus võisteldakse Kuressaares esimest korda. „Seal alas on kolm katset: 3 lõuatõmbes ja 3 rööbaspuudes. Algul lisatakse jalgadele 55 kg raskust ning seejärel hakatakse raskust suurendama. Kui esimese raskusega katse ebaõnnestub, siis saab kaks korda veel proovida. Raskuseid sellisel juhul aga ei suurendata, vaid need jäävad samaks,“ lausub ta ja lisab, et pjedestaali koht tuleb lõuatõmmete ja rööbaspuude numbri põhjal kokku. Võistlemine toimub kahes erinevas kaalukategoorias – kuni 82,5 kg ning üle selle.

Eesti meistrivõistlustel võisteldakse kolmes alas: jõu vastupidavus, vabakava ja streetlifting, mis ühendab endas kalisteenika ja jõutõstmise elemente.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Selleks, et ka võistlussport areneks, on vaja teha tööd

Küsimusele, miks on Naissaare arvates kalisteenikasport aina populaarsemaks muutunud, vastab ta, et ilmselt on välijõusaalide infra muutunud nii heaks, et see jääb lihtsalt silma. Näiteks kasutavad nii kehalise kasvatuse õpetajad kui ka teiste alade treenerid kalisteenikat väga palju. Samuti propageerib kalisteenikat maailma tippu kuuluv kulturist, koolitaja, treener ja Eesti üks silmapaistvamaid motivatsioonikõnelejaid Ott Kiivikas ning paljud näitlejadki teevad keharaskustega trenni. „Välijõusaalid on isearenevad. Nüüd on vaja tööd teha selleks, et areneks ka võistlusport,“ leiab ta.

Kalisteenika on oskus ja loov ala

Naissaar toob välja, et kokkuvõtlikult on kalisteenika oskus ning loov ala – oma trikid saab ise kujundada ja välja mõelda. Ka trennides laseb ta noortel oma trikid ise kokku panna ning see paneb lastel silmad särama ja annab motivatsiooni tegutseda. „Lastele on kalisteenika nagu puzzle kokku panemine,“ selgitab ta ja tõdeb, et selleks, et kalisteenikas tasemel olla tuleks treenida sama palju nagu teistestki alades. „Et tasemel olla, tuleb vaeva näha. Ka anatoomia oleks hea enda jaoks selgeks teha. Kui ise ei taipa, siis tuleks võtta treener. Tihti hea sportlane, ei ole hea treener.“

Lastele on kalisteenika nagu puzzle kokku panemine.

Erik Naissaar. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Naissaar lisab, et Eesti meistrivõistluseid aitab Kuressaares korraldada Saaremaa Kalisteenika MTÜ ettevõtte juht Riko Toll ning ka kohapeal olevad ettevõtted on väga kaasatulevad. „Kohale on tulemas umbes 60 sportlast. Juba eelmine aasta Narvas tegime rekordi, kui karikavõistluseid oli 51.“

  • Lisainfot Eesti meistrivõistlused kalisteenikas 2024 kohta leiab Facebooki lehelt.
Head Uudised GoodNews