1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kaido Leesmann – spordikangelane
Kaido Leesmann – spordikangelane

Kaido Leesmann – spordikangelane

Pole just palju neid sportlasi, keda näeb ühtedel võistlustel suurte raskuste kallal rassimas ja siis teisel võistlusel kabelaua taga mõtlikult seisu analüüsimas. Kaido Leesmann on just selline mitmekülge spordimees, kes aastatel 1992-1995 oli Eesti Kabeliidu asepresident ja 2003. aastast on juhtinud Eesti Jõutõsteliitu.

Leesmann oli parim kabetaja aastatel 1987, 1992, 1993, 1994, 2000 ja 2007. 2008. aastast on ta juhtinud spordiklubis Reval-Sport Powerlifting Teami, mille õpilased on toonud medaleid nii Eesti kui ka Euroopa ja maailmameistrivõistlustelt.

„Püüan jääda tagasihoidlikuks ja öelda, et ma olen täitsa tavaline Eesti mees, aga treenerid, kellega koostööd olen teinud, on öelnud, et seal on ikka annet ka. Ma rõhutaks just kabet — see on õpetanud tohutult töötegemist materjaliga. Kui sa pead ikka viis-kuus tundi mingit seisu analüüsima, ju siis oled valmis ka kolm tundi füüsilist trenni tegema,” on ta öelnud.

GoodNews alustas koostööd Kaidoga 2017. aastal. Ta oli 36-kordne Eesti meister jõutõstmises ja lamades surumises ja oli korraldanud üle 90 jõutõstmisvõistluse Eestis. Tänaseks on need numbrid palju suuremad.

2018

Aprillis teenib Leesmann LAV-is lamades surumise MM-il oma kaalus hõbemedali, lisaks hõbeda absoluutarvestuses.

Juunis pälvib Kaido õpilane Siim Rast Kanadas klassikalise jõutõstmise MM-il pronksmedali. Tema kogusumma 940 kilo on uus rahvusrekord. Siimule on see esimene medal MM-ilt.

Kikkpoksija Maikel Astur alustab Kaido juures jõutreeninguid. Oktoobris võidab ta Slovakkias EM-il hõbeda. „Kui oled füüsiliselt tugev, siis suudad võtta matse vastu, sa pead vastu. Ja ma olen märganud, kuidas on teravust juurde tulnud just jalalöökidega ja üleüldse hea tunne on. Tunned, et oled tugevam, saad usaldada oma kätelööke,” räägib Astur.

„Isa on hea, toetav, range kindlasti. Enam ta mind ei pea keelama, aga ta on ikkagi heasüdamlik ja meil on väga hea klapp,” iseloomustab septembris Kaidot intervjuus poeg Jürgen. Isa ei tahtnud Jürgenit alguses jõusaali lasta. Jürgen käis 9. klassis. Kaido ütles, et oota veel natuke.

Oktoobris võidab Leesmann Luxembourgis lamades surumise EM-il kullad absoluutarvestuses ja oma kaalus. „Eesti pole varem absoluutarvestuses esikohta saanud, nii et olen vägagi rahul,“ sõnab ta.

Novembris avaldab Leesmann intervjuus Good Newsile, et viib läbi individuaalse vestluse igaühega, kes soovib Revalisse jõutõstmistrenni tulla: „Tavaliselt räägin kolmest asjast: esiteks teeme ainult puhast sporti, nulltolerants keelatud ainete suhtes; teiseks me alati toetame üksteist ja oleme alati üksteise jaoks olemas; kolmandaks me ei ole lihtsalt jõusaalikaaslased, vaid teeme ka midagi muud koos.”

Rast võidab Leedus detsembris jõutõstmise EM-il esikoha.

2019

Jõutõsteliidu üldkogul jaanuaris valitakse liidu presidendiks taas Leesmann. Liidu korraldada on üliõpilaste maailmakarikavõistlused juulis Tartus.

Märtsis Eesti meistrivõistlustel lamades surumises varustusega võidab Leesmann oma kaalus ja absoluutkategoorias. „Absoluutse meistri tiitel oligi eesmärk number 1. Ma pole viimased kaks aastat seda võitnud. Väga hea tunne on olla tagasi kõrgeimal astmel. Veel rohkem rõõmu teeb, et saavutasin selle 50-aastaselt,“ sõnab ta.

Leesmann võidab kuldmedali mais Jaapanis varustusega lamades surumise MM-il. „See oli mu hooaja üks põhivõistlusi. Sihtisin kindlat maailmarekordit: 310,5 kilo. See on mu esimene maailmameistritiitel, aga sellest väärtuslikum on maailmarekord, sest sa tead, et mitte kunagi pole keegi sinust rohkem teinud,“ ütleb ta.

Juunis Rootsis jõutõstmise MM-il saavutab Siim Rast hõbemedali. Kolmevõistluse sees püstitab ta Eesti rekordi klassikalises lamades surumises: 257,5 kilo. „Midagi sellist pole ammu nähtud Eesti jõutõstmises. Meie mees oli ikka väga lähedal kullale. Aga olla ka maailma teine on kindlasti auasi!“ kiidab Kaido.

Tallinn premeerib sportlast 1000 euroga ja treener Kaidot 500 euroga. „Kui algselt oli Kaido treener ja mentor, siis ajaga on sellest kasvanud välja sügav sõprus ja Kaidost on saanud inimene, kellega saab arutada asju, mida paljudega teha ei saa,” tunnustab Rast, kes Leesmanniga on koostööd teinud juba 11 aastat.

Juunis Rumeenias EM-il jõutõstmises võidab Leesmann kuldmedali. Kolmevõistluse sees surub ta maailmarekordi 293 kilo. „Väga tihti võrdlen end pianistiga, kes on palju harjutanud selleks üheks kontserdiks ja nüüd on see kontserdipäev käes. Ma ei usu, et ükski tipp-pianist seda kontserti kardab. Ta ikkagi mõtleb sellele, et see on suur pidupäev ja nüüd on see päev käes,” mõtiskleb võidumees.

Astur võidab oktoobris Bosnias kikkpoksi MM-il pronksi. „Kõige rohkem on Maikeli puhul silma paistnud tema võitjakarakter. Ta tahab võita ja on valmis kõigeks. Vahet pole, mida ta peab ohverdama selle võidu nimel. Seda ta ka teeb ja südamega,” räägib Leesmann õpilase kohta.

Oktoobris Soomes varustusega lamades surumise EM-il võidab Leesmann maailmarekordiga 311 kilo. „Ma olen nagu väike koolilaps, kes ootab oma esimest tundi – mina ootan igat oma trenni sellise tundega. Ma tahan sinna reaalselt minna. Mida vastikumad tingimused, seda rohkem mulle meeldib,” selgitab Leesmann, millest võidud algavad.

2020

„Me kõik vajame liigutamist. Inimene läheb hulluks, kui ta peab viibima kogu aeg kinnises ruumis, olema isolatsioonis. Teen trenni metsas ja kui vaja, siis kodus. Viimati treenisin niimoodi vist 1989. aastal,” räägib Leesmann sellest, kuidas ta koroonaajal hakkama saab.

Septembris tuleb ta Eesti meistriks oma kaalus ja absoluutarvestuses lamades surumises. „Kaido on kindlasti läbi aegade kõige edukam lamades suruja. Neid absoluuttiitleid on tal rohkem kui kellelgi teisel. Temale kaotamine pole kindlasti häbiasi,” ütleb hõbedamees Tarmo Pärna, kes on Leesmanni poes Fit 360 külaline igal nädalal.

„Kas pole vaimustav, et mees teises nooruses suudab katkematult toota tipptulemusi?” on Leesmannist vaimustuses ka pronksimees Gert Koovit, kes oma edu saladuseks loeb Leesmanni koostatud treeningprogrammi ja Revali jõutõstmismeeskonnaga tehtud treeninguid.

Leesmann teeb detsembris Eesti meistrivõistlustel jõutõstmises surumises Balti rekordi 325 kilo, kuid suures aastalõpuintervjuus tundub ta läbi lillede mainivat, et sisuliselt on tema karjäär jõutõstjana läbi.

„Ma arvan, et minu tõstmised üliraskekaalus on tõstetud. Tahtsin saada seda absoluutset rekordit ja sain. Keskendun hetkel kaalulangetamisele ja tervislikele eluviisidele. Tegelen tõsiselt uute eesmärkide paika panemisega. Need saavad olema pigem vaimsed kui füüsilised,” teatab ta filosoofiliselt.

GoodNews käivitas kangelaste lugude seeria inimestest, keda tema elu- ja eduteel oleme aastaid jälginud, kelle saavutused omas valdkonnas on muljetavaldavad, vahel ehk uskumatudki, kes inspireerivad inimesi enda ümber ja kes alati ja kõigest hoolimata edasi pingutavad ja meie kõigi rõõmuks ka edu saavutavad.

Kes nad on? Kindlasti on nendeks elupäästjad, õigluse eest võitlevad politseinikud, alati abivalmis arstid ja oma eluga riskivad tuletõrjujad. Nad on suure südamega heategijad.

Lisaks nimetatule on meie ümber kangelase hingega inimesi veel ja veel! Nad ei pruugi olla igapäevaselt avalikkuse ees, ent meil on hea meel neid tegude ja otsuste pärast imetleda, neile kaasa elada, rõõmustada nende väikeste võitude üle. Me süda hüppab õnnest nende suuri võite nähes ja me nutame, kui nad kaotavad!

Meie kangelased on inimesed, kes elavad läbi ja teevad midagi, mis on suurem kui elu või nemad ise. Nad teevad rohkem, kui neilt oodatakse, annavad endast kõik, et viia ellu oma unistusi ja aidata teistel ellu viia nende unistusi. Nad riskivad, võidavad ja kaotavad, õpivad oma vigadest ja riskivad siis uuesti. Ja ükskord nad võidavad!

Kangelane sünnib igaühes meist, kui oleme kukkunud ja kõigest hoolimata taas tõusnud ning edasi liikunud – kui me oleme otsustanud enda elu elada kangelasena.

Just niisugused inimesed ongi meie kangelased. Nad on ellujääjad ja eluloojad.

Head Uudised GoodNews