1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kaheksa medalit võitnud Team Estonia noortekoondis edestas olümpiafestivalil tugevaid spordiriike
Kaheksa medalit võitnud Team Estonia noortekoondis edestas olümpiafestivalil tugevaid spordiriike

Kaheksa medalit võitnud Team Estonia noortekoondis edestas olümpiafestivalil tugevaid spordiriike

Sloveenias Mariboris laupäeval lõppenud noorte olümpiafestivalil teenis üliedukalt esinenud Team Estonia noortekoondis kaheksa võidetud medaliga 48 riigi seas medalite arvu poolest 16. koha. Kuldade arvult oli Eesti medalitabelis 24. kohal.

Eesti võitis 14-18-aastastele noorsportlastele peetud Maribori olümpiafestivalilt kaheksa medalit, kergejõustikukoondis neist seitse. Kokku on Eesti noorsportlased võitnud kuueteistkümnelt suviselt olümpiafestivalilt 14 kuldmedalit, 15 hõbemedalit ja 13 pronksmedalit.

Medalite arvult edestati nii naabreid – Soome võitis 7, Rootsi 5, Leedu 4 medalit, Läti jäi medalita – kui edestati tugevaid spordiriike nagu Austria (7 medalit), Šveits (7) ja Suurbritannia (3) ning oldi samal pulgal Serbia (8), Hollandi (8) ja Hispaaniaga (8).

Sprinter Miia Ott võitis 100 meetri jooksus kuldmedali ja lisas 200 meetri jooksus oma kogusse pronksmedali, Karl Kristjan Pohlak saavutas poiste teivashüppes ja Valeria Smirnova tüdrukute kõrgushüppes teise koha, pronksmedali võitsid tüdrukute odaviskes Heti Väät, poiste 110 meetri tõkkejooksus Tristan Konso, poiste 400 meetri tõkkejooksus Savva Novikov.

Judos võitis Emma-Melis Aktas hõbemedali  +70 kg kaaluklassis.

Lisaks jäid mõned sportlased napilt medalist ilma. 3×3 poiste korvpallis veerandfinaalis Leedu alistanud Eesti võistkond koosseisus Georg Oliver Metsaorg, Andre Paidre, Gerrit Lehe, Karmo Kilk leppis pronksimatšis kaotusega Prantsusmaale. Kaks korda Väike-Rootsi teatejooksus Eesti täiskasvanute rekordit uuendanud teatenaiskond koosseisus Pia Lauren Matsalu,  Miia Ott, Mia Mireia Uusorg ja Viola Hambidge sai neljanda koha. Viie päeva jooksul kokku üheksa starti teinud Hambidge sai seitsmevõistlusel neljanda koha nagu ka kaugushüppes isiklikku rekordit uuendanud Janre Jõgi.

Eesti delegatsioonijuht Merle Kaljurand ütles, et Team Estonia noortekoondis esines üle ootuste hästi. „Me keegi ei julgenud loota nii mitut medalit. Rõõm on tõdeda, et meil on selline järelkasv. Eriti kergejõustikus,“ ütles Kaljurand.

Kergejõustiklaste võistkonna juht Heiko Väät sõnas, et sportlaste eneseületused olid ideaalselt ajastatud. „Õigel ajal õiges kohas teha isiklik rekord ja tulla tagasi medaliga – see on lihtsalt võimas! Suured tänud meie treeneritele, taustajõududele, lapsevanematele, vanavanematele, kes on meie lapsi innustanud ja toetanud. Väga äge, et on selline võistlus, kus noored saavad nuusutada olümpiahõngu. Nende jaoks on see suur samm täiskasvanute olümpia poole,“ ütles Väät.

  • Järgmine suvine olümpiafestival peetakse 2025. aasta suvel Makedoonias Skopjes.
Head Uudised GoodNews