1. Avaleht
  2. Sport
  3. Esimene eestlane võitis strateegilises lauamängus Euroopa meistri tiitli
Esimene eestlane võitis strateegilises lauamängus Euroopa meistri tiitli

Esimene eestlane võitis strateegilises lauamängus Euroopa meistri tiitli

Möödunud nädalal Utrechtis toimunud strateegilise lauamängu „Catan“ Euroopa meistrivõistlustel võitis esikoha eestlane Dan Lõhmus.

Dan Lõhmuse sõnul oli seekordse võistluse tase väga kõrge. Esimesel päeval õnnestus võita neljast voorust kolmes ja tagada 3. asetusega koht parima 16 mängija hulgas. Iga mäng kestab ligikaudu 2 tundi ja väsitab nii vaimselt kui ka füüsiliselt.

„Viimasel päeval tuli poolfinaalis rinda pista sakslase, venelase ja tšehhiga. Väidetavalt üks läbi aegade pingelisemaid mänge lõppes seekord Eesti võiduga. Finaalis tekitasid olulise lisapinge otseülekanne, mikrofonid, kommentaatorid ja suur pealtvaatajatehulk. Finaalis õnnestus tulla pea lootusetust seisust välja ja võtta Euroopa meistri tiitel slovakitari, türklase ja hollandlase ees,“ kirjeldas ta võistlust.

„Suuresti võlgnen selle tiitli vennale, kelle asemel mul oli võimalik Hollandisse sõita,” lisas Lõhmus.

Eesti on nüüd nende väheste riikide hulgas, kellel on ette näidata nii Euroopa kui ka maailmameistritiitel (Sander Stroom, 2014). „See on vägev saavutus, teades kui populaarse mänguga maailmas tegemist on,“ kinnitab Lõhmus.

Dan Lõhmus alustas “Catani” mängimist 12 aastat tagasi. Ta on võitnud kaks korda Eesti meistritiitli ja jõudnud nii kahel korral maailmameistrivõistlustele. Mõlemal korral õnnestus tal kõrge asetusega jõuda välja poolfinaalini.

Mängijad said õiguse osaleda EM-il tänu 2017. aasta Baltikumi võistluste tulemustele. Tookord oli eestlastest parim Patric Lõhmus, kes aga ei saanud kahjuks Hollandisse tiitli eest võitlema minna. Dan oli paremuselt järgmine eestlane ja ühtlasi 2018. aasta Baltikumi hõbe. “Catanis” on tugev mängija ka nende õde Fanny-Dhelia Pajuste, kes on 2016. aasta Eesti meister.

Kokku osales EM-il 51 mängijat 31 riigist. Eestist, Lätist ja Leedust osales neli mängijat: kaks Lätist, üks Leedust ja üks Eestist. EM-i tiitel annab Dan Lõhmusele võimaluse osaleda maailmameistrivõistlustel, mis toimuvad 2020. aastal Maltal.

Strateegiline lauamäng “Catan” on põnev, pannes proovile analüütilise mõtlemise, diplomaatilised oskused läbirääkimistel ja psühholoogilised võimed kaasmängijate tunnetamisel. Loomulikult ei puudu mängust õnnefaktor. Mängijate eesmärgiks on saada juhtivaks jõuks Catani saarel, ehitades külasid, linnu ja teid. Igal käigul veeretatakse täringuid, et määrata, milliseid ressursse saar toodab. Mängijad hangivad neid ressursse – puitu, vilja, telliseid, lambaid või kive -, et arendada oma tsivilisatsiooni ja koguda mängu võitmiseks 10 võidupunkti. Mäng on rajatud statistikale ja nõuab oskust analüütiliselt reageerida vastavalt kättetulevatele kaartidele ja täringuseisule.

Head Uudised GoodNews