1. Avaleht
  2. Sport
  3. Ainulaadne seiklus polaarjoone taga: algas kandideerimine kelgukoeramatkale
Ainulaadne seiklus polaarjoone taga: algas kandideerimine kelgukoeramatkale

Ainulaadne seiklus polaarjoone taga: algas kandideerimine kelgukoeramatkale

Kuue päeva ja kolmesaja kilomeetri pikkune Fjällräven Polar viib aprilli alguses kakskümmend julget taas Põhja-Rootsi arktilisele kelgukoeramatkale. Eraldatud internetist ja muust maailmast õpivad osalejad ainulaadse matka käigus juhtima koerarakendit ning jääma ellu pidevalt muutuvate ilmaoludega, mis võivad mõnel päeval langeda alla kolmekümne miinuskraadi.

Rootsi ja Norra polaaraladel 2.-8. aprillini toimuva arktilise kelgukoeramatka eesmärk on anda inimestele võimalus kogeda elu teisel pool polaarjoont ning tõestada, et õige varustuse ja treeninguga on külmades tingimustes matkamine igaühele jõukohane.

Kelgukoeramatkale kandideerib igal aastal kümneid tuhandeid inimesi üle maailma, eelmisel aastal oli nende seas ka sadakond eestlast. Kahekümne finalisti hulka pääses õnnekombel ka eestlane, 36-aastane Pärnust pärit IT-maailmas tegutsev Kert Kivaste, kelle sõnul aitas polaarmatk leida üles sisemise seikleja.

„Ma olen elus palju reisinud ja erinevaid asju näinud, aga polaarmatk oli täiesti unikaalne kogemus, mis juhtub inimesega tõenäoliselt vaid üks kord elus,” meenutab kevadel polaarmatka läbinud Kert Kivaste. „Nädal aega looduse keskel puhastas pea kõigest ebavajalikust, aitas näha maailma täiesti teise nurga alt ja leida lisaks kõigele sõbrad kogu eluks.”

Kert on viies eestlane, kes populaarsele Fjällräveni polaarmatkale jõudnud. Esimese eestlasena käis polaarmatkal 2014. aastal Katrina Schmickler, 2016. aastal loodusfotograaf Hans Markus Antson, 2017. aastal Ketter Michelle ja 2019. aastal ning kelgukoerte matkajuhina töötanud Maiu Lünekund.

Fjällräven Polar meeskonda kuulub kakskümmend inimest ja enam kui sada kelgukoera. Matkatee algab Põhja-Rootsist Poikkijärvi kaldalt, kulgeb läbi Euroopa suurima igikeltsa ning lõppeb Põhja-Norras Signaldaleni orus. Kokku kulub kolmesaja kilomeetrise teekonna läbimiseks kuus päeva.

„Tegu on detailideni läbimõeldud matkaga ja ehkki omamoodi ekstreemne, saab sellega hakkama igaüks. Kes veel kahevahel, kas kandideerida või mitte, soovitan hirmudest lahti lasta ja kindlasti avaldus ära täita, sest kaotada ei ole midagi, vastupidi – ainult võita,” lisas Kivaste.

Polaarmatkale saavad kandideerida kõik alates 18-aastased inimesed, sealjuures ei ole varasem koerarakendiga sõitmise või matkamise kogemus vajalik. Polaarmatkale pääsenud valitakse välja kolme sotsiaalmeedia väljakutse käigus ja kandideerimine lõppeb 19. novembril. Matkaks vajaliku varustuse, lennupiletid ja treeningu katab Fjällräven.

Rootsi ja Norra polaaraladel toimuv Fjällräven Polar viib kevadel 20 inimest üle maailma kuuepäevasele ja 300 kilomeetri pikkusele kelgukoerte polaarmatkale. Osalejatel tuleb magada krõbeda pakasega lageda taeva all, toita ja hoida parima tervise juures oma kelgukoeri ning kohaneda pidevalt muutuvate ilmaoludega, mis võivad olla karmid ja halastamatud. Fjällräven Polar 2024 toimub 2. kuni 8. aprillini.

  • Lisainfo ja kandideerimine on siin!
Head Uudised GoodNews