1. Avaleht
  2. Sport
  3. Rabajooksul osales vaatamata sajusele ilmale üle 1000 tervisejooksja
Rabajooksul osales vaatamata sajusele ilmale üle 1000 tervisejooksja

Rabajooksul osales vaatamata sajusele ilmale üle 1000 tervisejooksja

15. oktoobril toimus Harku terviserajal traditsiooniline Nõmme Rabajooks. Vaatamata vihmale ja porisele rajale läbis 6,3 kilomeetrise raja üle 1000 osavõtja.

“Suur rõõm, et vaatamata vihmale osales üle tuhande tervisejooksja, kes poriplekilistena, kuid naeratus näol finišijoone ületasid,” ütles Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri, kes pärast stardipaugu andmist ka ise rajale sööstis.

Traditsioonide väärtustamine on Nõmmele omane ja rabajooks on üks näide sellest. “Rabajooks on võrreldes muude spordiüritustega erandlik ettevõtmine, sest pole just palju võistlusi, millel oleks järjepidevust viiskümmend aastat ja mis on osalejatele tasuta,” sõnas Kuri. “Rajal näeb igas vanuses spordisõpru. Mõned lähevad rajale isiklikke rekordeid purustama, aga paljud tunnevad lihtsalt rõõmu looduses liikumisest.”

Vaatamata sellele, et puudub kiipidega ajavõtt, selgitatakse siiski parimad naiste, meeste ja kuni 12aastaste laste seas. Meestest võidutses 98. rabajooksul Deniss Šalkauskas ajaga 19.17, naiste arvestuses võitis rajarekordiga 20.56 Helen Bell. Lastest (sündinud 2011 ja hiljem) olid teistest kiiremad Horre Kuusk (25.22) ja Marit Tarm (24.15). Võitjad said endale kinkekaardid Sportlandilt uute Nike jooksujalatsite ostmiseks. Auhinnakottidesse jagus kingitusi ka SiS Baltics’ilt, Vorstiabilt, Leiburilt, Kadarbiku talult jt.

Rabajooksu idee sündis 50 aastat tagasi, initsiatiiv tuli tervisejooksjatelt ning eesmärk oli populariseerida jooksu kesk- ja vanemaealiste hulgas. Üllatusena sai jooks populaarseks ka koolinoorte hulgas ja on seda tänini. Algusaastastest korraldatakse jooksu kaks korda aastas – nii hooaja alustamisel kui lõpetamisel. Esimesed 1000 lõpetajat saavad traditsioonilise Rabajooksu vimpli, mis iga kord on erineva kujundusega.

Neid, kes rabajooksudel kümneid kordi osalenud on palju ja nii mõnelgi nõmmekal on ette näidata muljetavaldav vimplite kollektsioon. “Legendaarne orienteeruja Rein Küttim oli ainus, kes osalenud kõigil varasemal 97 jooksul ja tema finišeerimised said rabajooksul oodatud sündmuseks. Sel korral see ahel katkes, sest septembris lahkus spordimees taevastele radadele,” toob Kuri välja sündmuse kurva alatooni.

Head Uudised GoodNews