1. Avaleht
  2. Sport
  3. Linastus dokumentaalfilm triatleetidest, kes läbisid ajaloolise teekonna Balti keti aastapäeva auks
Linastus dokumentaalfilm triatleetidest, kes läbisid ajaloolise teekonna Balti keti aastapäeva auks

Linastus dokumentaalfilm triatleetidest, kes läbisid ajaloolise teekonna Balti keti aastapäeva auks

Läti triatleedid Lukass Lappuķe ja Aijens Trušins tähistasid Balti keti 35. aastapäeva, joostes, rattaga sõites ja ujudes kahe päeva jooksul läbi ajaloolise marsruudi, eesmärgiga rõhutada vabaduse rolli meie ühtsuses ja julguses. Nende ettevõtmist dokumenteeriti filmis “Ühinenud vabaduses”, mis esilinastus 23. augustil, Balti keti 35. aastapäeval.

Filmis tutvustatakse ka neid, kes osalesid Balti ketis ja neid, kes on 35 aasta jooksul pärast seda üles kasvanud. Oma lugusid jagavad tuntud inimesed erinevatest põlvkondadest ja Balti riikidest, rääkides, kuidas igaüks meist mõistab vabadust muusikas, reisides, kunstis, spordis, keskkonnas, seksuaalses vabaduses ja igapäevaelus. Eestis jagasid oma mõtteid keskkonnast ja arhitektuurist arhitektid Madli Kaljuste ja Andres Alver ning seksuaalsuse üle diskuteerisid Shishi asutaja Mart Haber ja Tallinna Ülikooli tudeng Jüri-Artur Mae.

Filmi auks arranžeeris ja salvestas bänd DAGAMBA kuulsa „Ärgake Baltimaad“ loo uues kuues.

„Selle ultratriatloni väljakutsega väljendasime oma vabadust, ujudes, rattaga sõites ja joostes meie esivanemate jälgedes. Meie eesmärk oli levitada positiivsust, tuletades teistele meelde, mis oli Balti kett ja tundes igat meetrit marsruudil, mis ühendas miljoneid inimesi. Tänapäeval ei ole piire, kui kaugele me saame oma hobisid arendada. Film kajastab ka seda, kuidas vabadus on arenenud teistes eluvaldkondades,“ ütles triatleet Lukass Edgars Lappuķe.

Aijens ja Lukass alustasid oma teekonda Tallinnas Harku järves ujumisega, jätkasid teekonda jalgrattaga läbi Läti ja lõpetasid Leedus jooksuga. Teel toetasid ja julgustasid neid inimesed erinevates kohtades, sealhulgas Vilniuses vahetult enne finišit korraldatud flashmob.

„Seda filmi peaksid vaatama kõik, kes tahavad endale meelde tuletada, et unistatud unistused võivad täide minna, kui sellesse tõeliselt uskuda. Kuigi me olime lõpuks nii kurnatud, andis iga meeter, iga samm meile tohutut rahulolu. Ma arvan, et film näitab selgelt, kuidas visadus, meeskonnavaim ja sõprus aitasid meil mitte alla anda,“ ütles Aijens Trušins.

Head Uudised GoodNews