1. Avaleht
  2. Sport
  3. Kes on sel hooajal Eesti jalgpalli Premium Liiga favoriidid?
Kes on sel hooajal Eesti jalgpalli Premium Liiga favoriidid?

Kes on sel hooajal Eesti jalgpalli Premium Liiga favoriidid?

Eesti rahvuskoondise jalgpallil ei ole hetkel parimad ajad, kuid klubijalgpallis on hooaeg täistuuridel käima läinud ja peale esimesi mänge on tekkinud ka selged favoriidid. Eesti klubijalgpalli kõrgeim tase on loomulikult Premium Liiga, kus kaalul on Eesti meistritiitel, eurosarjade kohad ja au ja uhkus. Premium liigas mängib kokku 10 meeskonda, kes novembrini kestva hooaja jooksul selgitavad nelja mänguringi ja 36 vooru järel Eesti parima. Klubid mängivad omavahel neli korda, iga vastasega kaks korda kodus ja kaks korda võõrsil. Viimaseks jääv meeskond kukub järgmiseks hooajaks tase madalamale Esiliigasse ja eelviimane peab mängima üleminekumänge, et selgitada oma saatus. Järgnevalt vaatame, kes on sel hooajal kõige paremalt esinenud ja kes on panustamisfirmade favoriidid.

Hooajaeelsed favoriidid olid spordireporterite hinnangul mõistagi eelmise aasta võitja FCI Levadia, FC Flora, Nõmme Kalju ja musta hobusena ka Paide Linnameeskond. Koefide poolest oli napp favoriit FC Flora ees FCI Levadia ja igas mängus on nende meeskondade võidutõenäosus tabeli alumise poole üle väga domineeriv. Sellistel juhtudel oleks panustajatel mõistlikum kasutada livebet funktsiooni, kus koefid vastavalt ajale ja seisule võivad muutuda atraktiivsemaks.

Kui vaadata praegust Premium Liiga tabelit peale kaheksat mängu, siis võib järeldada, et kõik on läinud suhteliselt täpselt ekspertide hinnangul. Tabeli tipus on FC Flora, olles võitnud 8 mängu 8st, kuid neile hingab kuklasse tiitlikaitsja FCI Levadia 6 võidu ja 1 viigiga, olles hetkel pidanud ühe mängu vähem. Mõlemad tiimid paugutavad keskmiselt 3 väravat mängu kohta ja suudavad kaitses hoida väga kindlat joont. Konkurentsis püsivad ka Nõmme Kalju ja Paide Linnameeskond, kuid kõige suuremaks lahinguks läheb siiski ilmselt kahe kõige prežtiisema Eesti klubi vahel. Tore on näha ka Premium Liiga väravalööjate TOP-is Eesti jalgpalli tõelist vanameistrit Konstantin Vassiljevit.

Vaadates tabeli alumist osa, siis ka seal on ülimalt põnev ja tihe rebimine. Ellujäämise nimel läheb kõige kõvemaks võitluseks analüütikute hinnangul Tallinna JK Legioni, JK Tallinna Kalevi, Pärnu JK Vapruse ja FC Kuressaare vahel. Viimane neist on aga hooaega vägagi südikalt alustanud. Kõige raskem on olukord kindlasti Tallinna Kalevil ja Pärnu Vaprusel, kes said kõigest mõned nädalad enne hooaja algust teada, et nad mängivad uuel hooajal kõrgliigas. Kaheksandaks vooruks on mõlemal meeskonnal punktide arve avatud ja võitlus ellujäämise nimel tõotab tulla ülipõnev.

Tore on näha, et kõige rohkem fänne käib vaatamas tabeli alumises otsas võitleva Pärnu JK Vapruse mänge. Kaheksa mänguga on Vapruse kodumänge käinud vaatamas 1613 inimest. See on suurepärane töö kogukonnajuhi ja kogu tiimi poolt ning hea motivatsioon noortele Pärnus pallivatele poistele. Teisel kohal kodumängude külastatavuse kohal on Nõmme Kalju oma kurikuulsate „Roosade Pantritega“. Tuhande fänni piiri on kaheksa kodumänguga ületanud ka Paide Linnameeskond FCI Levadia. Üllatavalt vähe on kodufänne käinud suurklubi ja Ale Coq Arena kodustaadionil mängiva FC Flora mängudel, kaheksa mänguga kõigest 716 fänni.

Eesti tippliiga on traditsiooniliselt olnud kasvulavaks ja hüppelauaks välismaale siirduda ihkavatele noormängijatele. Siit on tuule tiibadesse saanud Mart Poom, Konstantin Vassiljev, Ragnar Klavan, Marek Lemsalu, Raio Piiroja, Andres Oper, Indrek Zelinski, Karol Mets, Taijo Teniste ja kümned teised. Samas legendaarne Eesti koondise keskväljaduo Martin Reim-Marko Kristal veetis pea terve oma karjääri koduses kõrgliigas, kirjutab Eesti jalgpalli koduleht. Just selle hooaja alguses liitus kõrgliiga klubiga FC Flora ründestaar ja Eesti aasta parim jalgpallur Rauno Sappinen.

Kokkuvõtteks võime öelda, et tabeliseis vastab hetkel ekspertide hinnangule. Tipus võitlevad endiselt need, kes on alati võidelnud ja ellujäämise nimel võitlevad nooremad ja väiksema eelarvega tiimid. Meistritiitli võidab ilmselt kas FC Flora või FCI Levadia. Põnevamaks läheb kindlasti siis, kui eelmise aasta parimad tiimid peavad veel hakkama mängima eurosarjades. Kahjuks on tasemevahe esineliku ja ülejäänud tiimide vahel liiga suur ja võidutõenäosused suuresti liidrite kasuks, kuid jalgpallis on pall ümmargune ja kõik võimalik, nii et loodetavasti näeme lähinädalatel ka mänge, kus väiksemad võtavad suurtelt punkte.

Head Uudised GoodNews