1. Avaleht
  2. Sport
  3. Viljandi HC krooniti esmakordselt Balti liiga võitjaks
Viljandi HC krooniti esmakordselt Balti liiga võitjaks

Viljandi HC krooniti esmakordselt Balti liiga võitjaks

Pühapäeval krooniti tänavuse hooaja Balti liiga võitjaks esmakordselt nii suure saavutuseni jõudnud Viljandi HC. Kodusaalis toimunud finaalturniiri otsustavas mängus alistas Viljandi hiilgemängu teinud Rasmus Otsa tõrjete abil Põlva Serviti 28:21 (14:9). Pronksimängus oli Vilniuse VHC Šviesa üle tiitlikaitsja Klaipeda HC Dragunasest 37:30 (22:10).

Viljandi HC ja Põlva Serviti olid tänavu kolmes erinevas sarjas kohtunud viiel korral ning saldo oli võrdne – mõlemal meeskonnal kaks võitu ja korra tehti koduses meistriliigas viik. Viljandi mängis Balti liiga finaalturniiril esmakordselt, Servitil oli ette näidata kaks tiitlivõitu, aastatest 2008 ja 2010.

Viljandi rebis juba avapoolajal vahe sisse

Finaalile kohaselt algas mäng närviliselt, aga esimesena sai sellest üle kodumeeskond. Ainsana mulkidest Balti liiga finaalikogemust omanud ja 2015. aastal Riihimäe Cocksiga hõbeda võitnud kapten Kristo Voika viis Viljandi 11. minutil 5:2 juhtima. Jätkus tasavägine heitlus, 15. minutil tuli Kristjan Muuga tabamusest 7:5.

Seejärel jäi Serviti rünnakul vastaste agressiivse kaitsega tõsiselt hätta. Kohati tundus, et kuuemehelises kaitsemüüris pole ühtki auku. Põlvalased suutsid küll viskekohtadele jõuda, aga pallide raamidesse saatmisega oldi suurtes raskustes.

Peatreener Kalmer Musting proovis tuua väravavahi asemele seitsmenda väljakumängija. Abi polnud sellestki, Serviti jäi kümneks minutiks väravata. Viljandi ründas kannatlikult ja resultatiivselt, hästi tabasid mitmel puhul Hendrik Koks ja Andrei Basarab. 23. minutil viis Mark Lõpp mulgid juba 12:5 ette.

Poolajavileks vahe siiski vähenes ja Andris Celminši täpse viske järel oli seis 14:9. Avapoolaja muljetavaldavaimad numbrid olid visete tabavusprotsendid – vastavalt 70 ja 32. Juba esimesel pooltunnil 11 tõrjet teinud Rasmus Ots peatas teise algul Tõnis Kase karistusviske.

Rasmus Ots tegi veerandsada tõrjet, peatades ka viis karistusviset

Serviti suutis mitmel korral vahe neljaväravaliseks vähendada, aga lähemale ei saadud kuidagi. Peasüüdlane selles seisis Viljandi väravapostide vahel – uskumatu küll, aga Ots tõrjus veel neli karistusviset! 48. minutil tegi Ott Varik 22:16, kuid põlvalased vastasid kiirelt läbi Celminši ja Henri Sillaste ning vahe oli jälle neli.

Viljandi jäi 53. minutil seisul 23:19 vähemusse, aga võitis selle kaheminutilise perioodi 2:0 ning murdis lõplikult Serviti vastupanu. Lõpuvile kõlades olid Viljandi HC ajaloolised võidunumbrid 28:21 ning nii saadi Serviti (2008 ja 2010) ja HC Kehra (2006, 2011 ja 2012) kõrval kolmandaks Eesti klubiks, kes Balti liiga võitnud.

Finaali täpseim pallur oli 18-aastane Koks, tabades kaheksa korda. Ott Varik viskas võitjate kasuks viis väravat, kaotajatel Sillaste kuus ja Kase neli väravat. Finaalturniiri kasulikuima mängija tiitlile puudus sisuliselt konkurents ja selleks pärjati täna veerandsada tõrjet teinud Ots. Balti liiga hooaja sümboolsesse koondisse mahtusid eestlastest Voika, Varik ja Sillaste.

“Proovisime oma asju õigesti teha ja täna õnnestusime nii kaitses kui ka rünnakul. Suuri ärakukkumisi sisse ei lipsanud ja rasketel hetkedel olid liidrid, kes meid mängus hoidsid. Üritasime läbi rotatsiooni tempot hoida ja seeläbi vastaseid väsitada. Vahel on sellised päevad, kus õnnestub kõik. Täna oli selline kogu meeskonnal, aga ka Rasmusel, kelle MVP auhind on kindlasti teenitud,” kommenteeris Viljandi peatreener Marko Koks.

2021/2022 Balti liiga lõplik paremusjärjestus: 1. Viljandi HC, 2. Põlva Serviti, 3. Vilniuse VHC Šviesa, 4. Klaipeda HC Dragunas, 5. Kaunase Granitas-Karys, 6. Dobele ZRHK Tenax, 7. HC Vilnius, 8. Alytuse Varsa-Stronglasas, 9. HC Kehra/Horizon Pulp&Paper, 10. HK Ogre, 11. Raasiku/Mistra, 12. SK Tapa ja 13. Ludza SK Latgols.

Head Uudised GoodNews