1. Avaleht
  2. Sport
  3. Valitsus discgolfile suuremaid piiranguid ei seadnud
Valitsus discgolfile suuremaid piiranguid ei seadnud

Valitsus discgolfile suuremaid piiranguid ei seadnud

Uued piirangud sulgesid küll spordi- ja treeningsaalid, kuid õnneks on olemas hulganisti spordialasid, mida saab harrastada värskes õhus ka talvisel ajal. Üheks selliseks on kodune rahvasport discgolf. Võrreldes suvega eeldab talvine discgolf lume ja libeduse tõttu aga veidi põhjalikumat ettevalmistust.

Kogenud discgolfi mängija ja Eesti esimese kettatootja Disctroyer’i esindaja Kaspar Lillmaa toob välja viis lihtsalt nippi, kuidas seda teha.

Kettad leiab üles värvilise saba järgi

Lumised discgolfi rajad pakuvad kahtlemata maalilisi vaateid, ent lume sisse kukkunud kettad ning nende otsimisele kulunud aeg võib discgolfi mängimise muuta küllaltki ajakulukaks. Selleks, et ketas metsa või rappa ei jääks, kleebi veekindla teibiga ketta külge värviline kinkepael, mis jõulukinkide pakkimisest üle jäi. Värvilise saba järgi leiad kiiresti ja lihtsalt üles kõik kettad, mis rajal sohu lendasid.

Riideid olgu mitu kihti

Discgolfi raja läbimiseks kulub keskmiselt kaks tundi, mis hõlmab endas rahulikumas tempos jalutamist kui ka veidi kiiremaid jooksusamme ketta esimesel viskel. Et külm ja tuul keha läbi ei tõmbaks, tasub talvisel discgolfi rajal riietuda mitmekihiliselt. Esimene olgu soe pesu, mis hoiab naha kuivana ning juhib niiskust eemale. Teine kiht olgu mugavast fliismaterjalist pusa ja püksid, mis hoiavad naha mõnusalt soojana. Välimise kihi eesmärgiks on kaitsta lume, tuule ja vihma eest, siia alla kuuluvad veekindel jope, püksid, soe müts ja kindad.
 
Ekstra rõhku pööra jalanõudele

Lumi muudab rajad libedaks ning sellega tuleb eriti arvestada tiialas, kui hakkad ketta viskamiseks hoogu võtma. Talvisel ajal pane rajale minnes jalga veekindlad jalanõud, millel on mugav sisetald ja hea haardevõimega välistald, mis haakuvad hästi pinnasega ning vähendavad oluliselt libisemiseohtu. Suurematel discgolfi radadel hooldavad keskused radu ise, kuid veidi vähemtuntud radadele minnes ole valmis ka selleks, et sul tuleb suurem lumi tiialalt ise ära lükata.

Eelista pehmema plastikuga kettaid

Talvisel ajal võiksid ketaste valimisel eelistada pehmemast plastikust kettaid, sest külm muudab kõvemast plastikust ketta liiga jäigaks ning sestap ei püsi see ka hästi käes. Igal tootjal on ketta kõvaduse määramiseks oma märgistus. Eestimaise Disctroyer’i kettad on saadaval kolmes erinevas plastikus ning talvisel ajal tasub kotti pista kas A-soft või A-medium plastikust kettad.

Mängurõõmu saab ka ainult ühe kettaga mängides, aga võimalusel varu neid kaasa vähemalt kolm erinevat. Kaugviseteks, kus korvi vaevalt näed, võta kas driver või fairway ketas, Disctroyeril on need kas halli või kollast värvi. Kui korv on silme ees, kuid sisehääl sosistab, et see jääb ehk veidi kaugele, kasuta punast keskmaa ketast. Viimaseks ehk korvi viskamiseks vali sinist värvi putter.

Rajale mine maksimaalselt 9 sõbraga
Viirus liigub ka discgolfi rajal, mistõttu kehtivad seal täpselt samad piirangud mis mujalgi. Rajale tohib minna kuni 10-liikmelistes rühmades, millele võib lisanduda treener või juhendaja, aga rajal liikudes peaks lisaks jälgima ka discgolfi etiketti ja liikuma maksimaalselt 4-5 liikmelises seltskonnas. Nii ei takista te teisi viskajaid ning jõuate ka omadele kaasa elada ja viskeid jälgida.
Rahvamasside vältimiseks on mõni discgolfi rada kehtestanud kindlad mänguajad, mida saab lihtsalt ja mugavalt broneerida Discgolf Metrix keskkonnas.
Head Uudised GoodNews