1. Avaleht
  2. Sport
  3. VÄGEV! Joel Juht osaleb esimese eestlasena maailma külmimal ja raskeimal maratonil
VÄGEV! Joel Juht osaleb esimese eestlasena maailma külmimal ja raskeimal maratonil

VÄGEV! Joel Juht osaleb esimese eestlasena maailma külmimal ja raskeimal maratonil

Esimese eestlasena osaleb Joel Juht maailma raskeimaks ultrajooksuks peetaval Montane Yucon Arctic Ultra 2019 maratonil, mis stardib 3. veebruaril Kanadas. Tegemist on 690 km pikkuse distantsiga, mis tuleb läbida maksimaalselt 13 päevase jooksuga, kelku järel vedades.

Tantsutreener, JJ Street tantsukooli looja, ettevõtja, harrastussportlane ja seikleja Joel Juht on varem osalenud kõrbemaratonil Marathon Des Sables 32, kus läbis 6 päevaga Sahara kõrbeliivas 250 km. „Olenemata sellest, et puutusin varasemalt kokku erinevate spordialadega, vihkasin üle kõige jooksmist,“ ütles Joel. „Minu edasiviivaks jõuks on seiklushimu, hirm ja teadmine, et saan oma lugude ja kogemuste abil inspireerida veel rohkem inimesi tegutsema, hirmudest jagu saama ja paremaks muutuma, andes motivatsiooni uuteks tegudeks – olgu siis spordis, kultuuris või ettevõtluses“.

3. veebruaril toimuvale ultrajooksule on praegu registreerunud 42 võistlejat Indoneesiast Iirimaani. Joel Juht: „Kogu protsess on nii põnev, samas hirmuäratavalt hull, et kas ma siis saan sellega hakkama või mitte! Olukorrad, mis tavalistes tingimustes ei põhjusta mingeid probleeme, võivad Yuconis täiesti eluohtlikuks muutuda“.

Kõige raskemaks saavad olema kaks viimast päeva, kus peab läbima 65 ja 99 miili. Läbimisaega prognoosida on keeruline, sest pole teada, kui palju läheb aega külmas toidu valmistamisele ja kui palju saab lubada uneaega.

430 miili saavad võistlejad läbida kas siis suuskadel, jalgrattal või siis jalgsi, jalgsi rekord kuulub sakslasele Casper Wakefieldile, kes läbis distantsi 186 tunni ja 50 minutiga, kuid see on suhteline, sest seal mängivad väga suurt rolli temperatuur ja rajaolud. Joel Juht: „Peamine oht on külmaga hakkama saamine. Eelmisel aastal kaotas üks Itaalia ultrajooksja vale arvestuse tõttu oma käed ja jalad. Kui kõrb oli ohtlik just oma kuumuse ja kõrbetormide tõttu, siis Yucon on vastupidi just külma tõttu kõige hullem. Arvestada tuleb 3 korda suurema toidukogusega kui kõrbes. Lisaks on vaja varustust, mis kaitseb külma eest.“

Ekstreemvõistlusele lubatakse vaid eelneva sarnase kogemusega jooksjaid. „Kui olin ära registreerunud, siis tehti minuga nädal hiljem 30-minutiline Skype-kõne, mis salvestati, et vältida hilisemaid probleeme. Korraldajad ei võta vastutust kui midagi juhtub ehk siis kogu risk on enda kanda,“ ütles Joel Juht.

Head Uudised GoodNews