1. Avaleht
  2. Sport
  3. INTERVJUU! Uutest uiskudest unistav Saskia Alusalu: olen südamest liigutatud, et mul on nii palju toetajaid!
INTERVJUU! Uutest uiskudest unistav Saskia Alusalu: olen südamest liigutatud, et mul on nii palju toetajaid!

INTERVJUU! Uutest uiskudest unistav Saskia Alusalu: olen südamest liigutatud, et mul on nii palju toetajaid!

Saskia Alusalu Norra akadeemia teamiriietes
Saskia Alusalu Norra akadeemia teamiriietes

Tänase kuulsaima talisportlase Saskia Alusalu viimased kuud on olnud kiired ja teguderohked. Põltsamaa vallast Adaverest võrsunud neiu treeningupaigaks on saanud Saksamaa asemel Norra.

Usutluses Heade Uudiste portaalile rääkis Saskia Alusalu ka selle maa treeninglaagrite igapäevaelust ning muustki Norraga seonduvast.

Aeg-ajalt näeb Saskiat ka Eestimaal toimuvatel rulluisumaratonidel. Eesti vabariigi 100. juubeliaastal, 2018. aastal taliolümpiamängudele pürgiv Saskia Alusalu teab, millised on tema unistuste uisud, ja on tänulik kõigile, kes soovivad kaasa aidata nende muretsemisele.

On suvi, kuigi piisavalt vihmane ja jahe, ja seoses selle aastaajaga tekib erinevaid assotsiatsioone. Muu hulgas meenub ka Shakespeare`i näidend “Suveöö unenägu” Saskia, kas te uiske olete unes näinud?

Vahel ikka näen uisutamist unes.

Pisut kummaline ja ehk liiga isiklik küsimus on tegelikult tingitud sellest, et koostöös sportlasi toetava projektiga „Stardipaik“ on toetusaktsioon, et saaksite endale uued uisud ja terad. Millised on teie unistuste uisud ja kuidas on edenenud annetuste kogumine nende saamiseks?

Unistuste uisusaapad on sellised, mis sobivaid mulle ideaalselt – on piisavalt tugevad, et maksimaalselt tõukejõudu edasi kanda, aga samas nii pehmed, et jää tunnetus säiliks. Terad peavad olema tugevad, paindlikud, vastupidavad ning õige raadiuse ja paindega.

Kuidas on võimalik annetada ja missugused üllatused annetajaid ootavad?

Kogu info leiab lingilt: http://stardipaik.ee/projektid/kiiruisutamine/saskia-alusalule-uued-uisud/

Annetamine on igati üllas, kuid kas ei pane veidi imestama, et riik ei suuda ise oma parimale kiiruisutajale kvaliteetseid uiske muretseda?

Olen väga tänulik kõigile, kes on oma panuse andnud. Olen südamest liigutatud, et mul on nii palju toetajaid.

Teie Facebook`i lehel on foto esimesest jäälaagrist. Kellega koos olete sellel fotol?

Tiimikaaslaste ja treeneriga. Vasakult: Marit Bøhm, Martine Bruun, Inga Vasaasen, treener Even Johansen, mina, Camilla Lund.

Tänavu lõppesid teie uisutamisõpingud Saksamaal. Praegu jätkate uisutamisõpinguid Norras Norges Skøyteakademi`s. Miks valisite õppimis- ja treenimisriigiks just Norra? Kus Norras elate, millised on elamistingimused?

Inzelli aeg oli tore ja vajalik. Arenesin ning õppisin palju. Mitte ainult kiiruisutamise osas, vaid ka kõiges muus. Näiteks varustuse hoolduse, toitumise, taastumise jne kohta – kasvasin sportlaseks. Nüüd oli aeg edasi minna ja areneda. Samuti tundsin vajadust keskkonna vahetuse järele. Norges Skoyteakademi tundub selleks väga hea koht. Norra kiiruisuakadeemia süsteem on laagripõhine – käiakse laagrist laagrisse, aga põhibaas on Hamaris. Minu esimene laager Norras kulges väga hästi (teiste jaoks oli see neljas laager, mina ühinesin juunis). Treeninggrupp tundub kokkuhoidev ja treenerid toetavad. Minu põhiliseks treeneriks on Even Simon Johansen (tüdrukute treener), koostööd teen ka teiste treeneritega (Arne Skuterud, Jeremy Wotherspoon, Tom Erik Oxholm). Esimesed kaks laagrit (Hamaris ja Inzellis) olid rasked, aga olen väga rahul. Hamari laagris tegime palju tööd uisuasendis -imitatsiooniharjutused, hüpped, kiiruisutehnikaga rulluisutamine. Valmistusime esimeseks jäälaagriks, mis toimus juuli alguses Inzellis. Jääl on alati alguses raske tunnetust leida, aga laagri lõpuks tundsin ennast juba päris hästi.

Hamaris elame jäähallist umbes 200 m kaugusel motellis.

Treeningplaan on natuke teistsugune kui varem ja sisseelamine võtab aega. Praegu ei oska veel täpselt öelda, kuidas mu keha natuke teise ülesehitusega treeninguga kohaneb. Olen rahul ja kõik kulgeb positiivselt.

Kas tippkiiruisutaja toidumenüü on Saksamaal ja Norras samasugune või pigem erinev?

Eks igas riigis on veidi erinev kultuur ja natuke teised söögid. Kuid üldjoontes on kogu Euroopa söögikultuur üpris sarnane. Mulle meeldivad Norra söögid. Eriti hea on lõhe ja pruun juust.

Kui suure osa suvest olete saanud veeta Eestis?

Juunis ja juulis olin kodus veidi üle nädala. Muidugi ei tähenda see puhkust. Puhata või aega maha võtta Eestis olles väga ei saa. Mul on päris tihe graafik. Lisaks trennidele pean oma päevakavva mahutama toetajate ja ajakirjanikega kohumised ning füsioterapeudi, arsti ja muud sellised asjatoimetused.

Pärnu rulluisumaratonil saite esikoha. Kas on plaanis osaleda veel suvistel rulluisuvõistlustel?

Kahe laagri vahel tekkis mul kolm vaba päeva. Seega otsustasin reede õhtul Eestisse tulla ja sõitsin pühapäeval kaasa Eesti lahtistel meistrivõistlustel maratoni distantsil. Mul on väga hea meel, sest venelanna ja lätlanna ei teinud võitu üldse mitte kergeks. Juba järgmisel hommikul sõitsin esimesse jäälaagrisse Inzelli.

Kuidas kiiruisutaja ennast rulluiskudel üldse tunneb?

Tunnen ennast rulluiskudel väga kindlalt ja hästi, aga rulluisu- ja kiiruisutehnika on erinevad. Pärast rasket treeninglaagrit oli rulluisumaratonil osalemine üsna tõsine väljakutse.

Mis on teie lähiaja olulisemad sportlikud eesmärgid?

Olen täitnud normatiivi MK-etappidel osalemiseks 1500 m, 3000 m ja mass-stardis. Käesoleval, 2015.-2016. aasta hooajal on plaanis osaleda maailmakarikaetappidel, Euroopa- ja maailmameistrivõistlustel. Alanud hooaja eesmärk on astuda järjekordne samm lähemale tippudele, saavutada silmapaistvaid tulemusi rahvusvahelistel võistlustel ja valmistuda 2018. aasta olümpiamängudeks.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews