1. Avaleht
  2. Sport
  3. Urmas Sõõrumaa: aitäh, Toomas, selle eest, mida sa oled andnud Eesti spordile viimase 30 aasta jooksul! Eesti sport on sinu selja taga! Me ei saa Sinuta kuidagi hakkama!
Urmas Sõõrumaa: aitäh, Toomas, selle eest, mida sa oled andnud Eesti spordile viimase 30 aasta jooksul! Eesti sport on sinu selja taga! Me ei saa Sinuta kuidagi hakkama!

Urmas Sõõrumaa: aitäh, Toomas, selle eest, mida sa oled andnud Eesti spordile viimase 30 aasta jooksul! Eesti sport on sinu selja taga! Me ei saa Sinuta kuidagi hakkama!

Eile teatas ettevõtja ja pikka aega sporti toetanud Toomas Annus, et lõpetab võistlusspordi toetamise. Täna edastas sel teemal arvamusloo ajakirjandusele EOK president Urmas Sõõrumaa.

Heade uudiste portaal avaldab arvamusloo täismahus ja muutmata kujul.

Eesti mitme eluvaldkonna suursponsori Toomas Annuse süüdistamine „Pealtnägijas“ ja ERR-is viitega „Täiendavalt avaldatud osad Mati Alaveri toimikust näitavad, et sportlane Karel Tammjärv ja suursponsor Toomas Annus olid varem teatust märksa rohkem dopinguafääri segatud. Ka pettus oli palju jultunum, kui varem teada oli, selgub “Pealtnägija” uurimisest“ jätab mulje, justkui Toomas Annus oleks kuidagi olnud teadlik dopingu kasutamisest või seda rahastanud.

Toomas Annus kinnitas „Pealtnägijale“ enne saadet edastatud SMS-is, et nii see ei ole, kuid saate müügieesmärgil otsustas Mihkel Kärmas siiski sellise mulje jätta. See mulje on vale ja Eesti tippspordi rahastamist hävitav.

Eesti spordile võib „Pealtnägija“ valesüüdistus maksma minna miljoneid eurosid, sest suurtoetajaid on Eesti spordil kahe käe näppudel loendatav arv ning nende hulgast, kes on ihu ja hingega Eesti sporti toetanud pikki aastaid, käis sellel nädalal tõsine kahin läbi. Väheoluline pole, et need toetused on omavahel seotud – ühe toetuse kadumisel võib kaduda ka teine või peavad teised selle augu täitma.

Nagu kinnitab Toomas Annus oma avalikus pöördumises: „Loodan, et riik kui antud juhul alatult tegutsenud ERR-i omanik toetab sporti suuremalt kui seni.“

Mihkel Kärmas kinnitab peale saadet vabandavalt: „«Pealtnägija» ei ütle kuidagi, et Toomas Annus oleks isiklikult dopinguskandaalis osalenud.“ Hilisem vabandus ei loe midagi ei dopingutarvitaja ega ajakirjaniku puhul, sest talle on tahtliku ebaeetilise teo tagajärjed ette teada. „Pealtnägija“ käitumine ja vaatajate petmine on olnud palju jultunum, kui usaldusväärselt ajakirjanduselt oodata võib. „Pealtnägija“ ei ole usaldusväärne, kui ta laseb eetrisse teadlikku laimu.

Dopingutarvitajad teadsid, et vahelejäämisel on mäng läbi. Ajakirjanik peab teadma, et etteteadvalt valeinfo edastamine sadadele tuhandete vaatajatele ei ole tagajärjeta ka ajakirjaniku usaldusväärsusele – see on infodopinguga vahelejäämine. Infodoping aitab lugusid müüa ja vaadatavust tõsta, kuid ebaausalt. See ei ole sõltumatu ja aus ajakirjandus.

Aitäh, Merko, aitäh, Toomas, selle eest, mida sa oled andnud Eesti spordile viimase 30 aasta jooksul. Ainult ettevõtja teab ja mõistab, mida tähendab näiteks miljoni euro teenimine, sellelt maksude maksmine ja seejärel selle raha annetamine head tegevalt.

Toomas, ma loodan, et Sa mõtled ümber. Eesti sport on sinu seljataga. Mitte ainult spordijuhid, vaid ka sportlased. Olümpiavõitja Erki Noole ja maailmameistri Ott Tänakuga eesotsas. Me hindame ülikõrgelt seda, mida sa oled teinud. Ja loodame väga, et ka edaspidi teed. Me ei saa Sinuta kuidagi hakkama.

Mihkel. Seekord hämamisest stiilis „“Pealtnägija“ ei ütle kuidagi“ ei piisa. Eestis ei tohi alusetult solvata mitte kedagi. Süüdistada ja valesüüdistada samuti mitte. Igal omakasupüüdlikul teol, mille tegemise järel sa väidad, et sa ei ole seda ju teinud, on tagajärjed.

Sellest, et sa tahtlikult ja teadlikult rikkusid infodopingu reegleid, ei ole kahtlust, kui sellest saavad aru mitte ainult Toomas Annus ja mina, vaid ka Erki Nool, Ott Tänak ja paljud teised maailma parimad, kellelt sa võtad võimaluse oma paremust tiitlivõistlustel kinnitada.

Ajakirjandus võib olla kriitiline, kuid ta ei tohi olla laimav, lahmiv ja hävitav. Tunnista infodopingut, Mihkel Kärmas. Kahju, mida olete valesüüdistusega Eesti spordi sponsoritele teinud, on heastamatu. Mõista oma teo jultumust.

Sponsorlus on annetamine heade eesmärkide nimel!

Ettevõtja, EOK president Urmas Sõõrumaa

Head Uudised GoodNews