1. Avaleht
  2. Sport
  3. Tulemuslikumad treeninggrupid Jõgevamaal said Eesti Olümpiakomitee rahastuse
Tulemuslikumad treeninggrupid Jõgevamaal said Eesti Olümpiakomitee rahastuse

Tulemuslikumad treeninggrupid Jõgevamaal said Eesti Olümpiakomitee rahastuse

Toivo Tõnson, Neinar Seli, Enn Kurg ja Viktor Svjatõšev pärast lepingu allkirjastamist Foto: Vahur Kukk
Toivo Tõnson, Neinar Seli, Enn Kurg ja Viktor Svjatõšev pärast lepingu allkirjastamist
Foto: Vahur Kukk

Laupäeval sõlmiti Põltsamaa vallas Adaveres Eesti Olümpiakomitee, Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu, Jõgeva maavalitsuse ja Jõgevamaa spordiliidu Kalju vahel ühise tegutsemise leping, mis loob silmapaistvat edu saavutanud treeningruppidele soodsad tingimused edasi tegutsemiseks ning treeneritele töö kompenseerimiseks.

Ants Antsoni olümpiavõidule pühendatud kiiruisutamisvõistluse „Kuldne 1500“ toimumispäeval allkirjastasid aastateks 2014-2016 lepingu Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli, Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Enn Kurg, Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Jõgevamaa Spordiliidu president Toivo Tõnson.

Eesti Olümpiakomitee projekti raames tegutsevad Jõgevamaal viie spordiala treeninggrupid, mida juhendavad vähemalt 6. kutseastet omavad või seda taotlevad treenerid. Täiskohaga töötavad kiiruisutamistreener Väino Treiman Adaveres ja saalihokitreener Marko Saksing Jõgeval, poole kohaga maadlustreener Arved Külanurm Põltsamaal, kergejõustikutreenerid Piret Koll Jõgeval ja Lea Vilms Põltsamaal ning võrkpallitreener Toivo Uusna Põltsamaal. Treeninggrupid on komplekteeritud valiku alusel põhikooli või gümnaasiumi sportlikule saavutusele orienteeritud õpilastest. Treeninggrupi suurus peab olema vähemalt kümme õpilast ja treeningute mahuks vähemalt 12 tundi nädalas. Treeninggruppide üldkoordinaatoriks on Jõgevamaa spordiliit Kalju. Gruppide tegevust koordineerib ja kontrollib nõukogu, kuhu kuuluvad Jõgeva maavalitsuse, Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu, Jõgevamaa spordiliidu Kalju ja EOK esindajad. Eesti Olümpiakomitee toetus kõikidele treeninggruppidele kokku on 2560 eurot kuus. EOK toetust võib kasutada treenerite tasustamiseks ning treeningtöö läbiviimiseks. Kohalikud omavalitsused lähtuvad spordimeisterlikkuse treeninggruppide toetamisel vähemalt 800-eurosest kohamaksumusest aastas. Treeninggruppide täiskoormusega (24 treeningtundi nädalas) treenerite töötasu alammäär on 890 eurot kuus, millele lisandub töötuskindlustus- ja sotsiaalmaks.

“Toetust saavate treeninggruppide väljavalimisel arvestati tulemuslikke (medalid Eesti noorte meistrivõistlustelt) spordialasid ja treeneri kutseastet, kusjuures endise neljanda astme asemel on nüüd vaja kuuendat kutseastet või selle taotlemist aasta vältel. Tarvis on ka omavalitsuse tahet toetada spordiala ja treenerit võrdväärselt Eesti Olümpiakomiteega,” ütles Jõgevamaa Spordiliidu Kalju juhataja Uno Valdmets.

“Võrreldes eelmise lepinguga toetatakse uue põhjal ka võrkpallurite treeninggrupi tegevust Põltsamaal,” lausus ta.

“Ühise tegutsemise leping kindlustab silmapaistvate tulemustega ja professionaalsete treenerite juhendamisel tegutsevatele treeninggruppidele stabiilsuse ja loob eeldused uute võitude saavutamiseks,” märkis Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees, Jõgeva vallavanem Enn Kurg.

“Jõgevamaa oli üks esimesi maakondi, millega Eesti Olümpiakomitee 2010. aastal koostöölepingu sõlmis. Uus leping tagab jätkuvalt soodsad tingimused noortele tulemuslikuks sportimiseks erinevatel aladel, treenerite tööde väärtustamiseks ja nendele tegevuse majanduslikuks  kompenseerimiseks,” märkis Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

“Meeldiv, et Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli elas kaasa ka traditsioonilisele võistlusele „Kuldne   1500“ ja autasustas võitjaid,” lisas ta.

“Leping tõestab Eesti Olümpiakomitee usaldust Jõgevamaa sporditegijate, treenerite  ja spordielu koordineerivate organisatsioonide ja asutuste vastu. Sportlikud tulemused peaksid nüüd olema sama head kui seni või ka paremad,” lausus Jõgevamaa Spordiliidu Kalju president Toivo Tõnson.

Jaan-Ivo Lukas 

Head Uudised GoodNews