1. Avaleht
  2. Sport
  3. Tudengid ehitasid võimsa elektrivormeli
Tudengid ehitasid võimsa elektrivormeli

Tudengid ehitasid võimsa elektrivormeli

Vormel FEST17

Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengite koostöös valminud uus elektrivormel tuuakse esmakordselt avalikkuse ette Delfi Rallipäeva raames 30. juunil. FS Team Tallinna uhiuus auto on võrreldes eelmise mudeliga taaskord tehniliselt võimsam ja kaalult kergem.

“Oleme järjekorras juba kuuenda FS Team Tallinna loodud elektrivormeli ootuses olnud terve õppeaasta. Nüüd oleme valmis uue elektrivormeli nimega FEST18 rahva ette tooma. Uus elektrivormel on tehniliselt taaskord suur samm edasi – arendasime edasi auto kiirendusvõimekust, aga ka muid tehnilisi näitajaid – pisimgi detail on läbinud uuenduskuuri,” rääkis tudengivormeli meeskonna juht Indrek Petjärv.

Maailmas tudengivormelite esikümnesse kuuluva Eesti noorinseneride meeskonna ehitatud auto on uudistamiseks väljas kogu Delfi Rallipäeva jooksul. “Uue vormeliga saab tutvuda Tallinna laululava taga FEST18 boksis. Ehitasime vormeli algusest lõpuni valmis enda oskuste ja kätega. Veetsime päevi ja öid selle nimel, et uus vormel valmis saada. Tegime ja teeme seda jätkuvalt huvist inseneeria ja autospordi vastu,” kirjeldas noorinsener meeskonna tööd.

Indrek Petjärve sõnul on noorte inseneride jaoks alati põhiküsimus, kuidas leida koolis omandatud teoreetilistele teadmistele väljund reaalsetes arendusprojektides. Vormelisari on selleks ideaalne võimalus. “Vormeli ehitamine ei ole odav lõbu. Tegemist on käsitööga ja iga uue mudeli puhul on eesmärk ehitada kiirem vormel. Seda on meil võimalik teha ainult tänu Tallinna Tehnikakõrgkooli ja Tallinna Tehnikaülikooli ning koostööpartnerite toele. Kui noorinsenerid on meeskonnas, et saada tugevaid praktilisi kogemusi, siis ettevõtted on meiega, et leida enda kollektiivi andekaid insenere ja tulevasi juhte. Meie suurtoetaja ABB on selles projektis kaasas olnud juba neli aastat. Sel korral saime ettevõtte poolt ka insenerteadmiste alast tuge ja uus vormel kasutab ABB toodetud komponentidest valmistatud laadijat,” selgitas Petjärv.

Tudengivormeli projekti peatoetaja ABB juht Jukka Patrikainen märkis, et ettevõte toetab jätkuvalt tudengivormeli projekti, kuna see on oluline inseneritöö populariseerimisel ning ühtib ettevõtte arusaamadega taastuvenergiast ja energiatõhususest, aga ka jätkusuutliku transpordi arendamisest. „Pöörame pidevat tähelepanu inseneride järelkasvule ning oleme rõõmsad, et saame koostöös tudengitega panustada elektromobiilsuse arendamisesse,“ kinnitas Patrikainen.

Patrikainen lisas, et ka ABB Grupp on pidanud vajalikuks osaleda projektides, mis ühtivad ettevõtte arusaamadega innovatsioonist ja tehnoloogiast ning taastuvaenergiast ja energiatõhususest. „Alates tänavusest aastast toetab ABB Grupp nimesponsorina Rahvusvahelise Autoliidu vormel E elektrivormelite sarja, et edendada e-mobiilsust kogu maailmas,“ ütles Patrikainen. „Vormel E sari on tõestanud end edukaima rahvusvahelise täiselektrilise mootorispordisarjana.“

Eesti tudengivormel kannab nime FEST18 ja tuleb sõnapaarist Formula Estonia. Eesti tudengid osalevad oma ehitatud vormeliga erinevatel rahvusvahelistel võistlustel. Esimene kondiproov ootab uut vormelit ees juba juulis, mil osaletakse võistlusel Itaalias, sellele järgnevad mõõduvõtmised Tšehhis ja Ungaris ning Euroopa turnee lõpetab jõuproov Saksamaal.

Uue FEST18 ehitamist alustati 2017. aasta suvel tootearendusvõistluse Formula Student raames. Võistlusauto mõned märkimisväärsemad tehnilised näitajad on järgmised:

  • Kiirendus 0-100 km/h: 1,87 s
  • Kaal: 175 kg
  • Aerodünaamiline survejõud
  • kiirusel 55 km/h: 700 N
  • Võimsus: 80 kW
  • Kere: süsinikkiust monokokk

Tootearendusvõistlus Formula Student on tudengite võistlus, mis koosneb üheistmelise vormelauto projekteerimisest, ehitamisest ja autoga suvistel mõõduvõttudel võistlemisest. Võrreldakse autode võimekust kaheksasõidus, kiirenduses, kvalifikatsioonis ja kestvussõidus ning meeskondade oskusi kaitsta vormeli disaini ning majanduslikku läbimõtlemist. Projektis osalemine annab tudengitele reaalse kogemuse auto projekteerimises ja valmistamises tutvustades autotööstuse finantsilist tausta.

FEST18 ehitamist on toetanud ABB, Auto 24, Ahti Heinla, Oshino Electronics Eesti, Radius Machining, Harju Elekter, Milrem Robotics, Skeleton Technologies, SKF Eesti, Elisa Eesti, Scanweld, Silberauto, Finest ning kümneid teisi ettevõtteid nii Eestist kui ka mujalt maailmast.

Head Uudised GoodNews