1. Avaleht
  2. Sport
  3. Võitlussport
  4. TÄNA+! King of Kingsi võitleja Edvin Erik Kibus näeb Eurospordi ülekannetes motivaatorit
TÄNA+! King of Kingsi võitleja Edvin Erik Kibus näeb Eurospordi ülekannetes motivaatorit

TÄNA+! King of Kingsi võitleja Edvin Erik Kibus näeb Eurospordi ülekannetes motivaatorit

Edvin Erik Kibus2Neljapäevases Tallinna TV uudistesaates Täna+ astus vaatajate ette üks kaheksast Eesti võitluskunstide sõdalasest, keda võib juba eeloleval laupäeval näha Saku Suurhalli võitlusringis kõrgete reitingukohtade pärast võitlemas — selleks on taipoksija Edvin Erik Kibus, kes võitleb superfight-kategoorias.

Kõigepealt tahab saatejuht Revo Randjärv teada, mida tähendab King of Kingsi formaat K1 ja Edvin selgitab, et see on erinevate võitluskunstialade reeglite ühine formaat, mille järgi on ringis lubatud käte, jalgade ja põlvede löögid, võidelda tuleb püstiseisus ja ringis. Täht K sisaldub kõigi nende võitluskunstide nimes ja arv 1 näitab, et reeglid on kõik ühte pandud.

Edvin Erik Kibus

“Nii saavad erinevate võitluskunstide võitlejad ühtsete reeglite järgi omavahel võidelda,” räägib saatekülaline.

Karatega alustanud ja mitmeid võitluskunste harrastanud Edvin selgitab superfight`i olemust — kui turniirivõitlustest lähevad parimad edasi finaalvõistlusele, siis selles on kokku pandud kõrgema klassi võitlejad, Eesti poolt siis tema ise ja Maxim Vorovski.

Edvin Erik Kibus4

Mõistagi ei saa Revo Randjärv üle ega ümber sellest, mida tähendab võitlejatele esinemine Eurosport Live kaudu otse-eetris miljonite inimeste silma all. Edvini sõnul on pinge suurem, sest ta esindab oma riiki nii paljude inimeste ees. “Samas on see mõnus motivaator,” lisab ta.

Järgmisena tuleb Edvinil selgitada ringi mineku traditsioone. “Iga võitleja valib endale muusika, et teha ringi minek endale erilisemaks ja saada sellest ergutust,” räägib Edvin Kibus. Tema on valinud eestikeelse muusika ja tema õlgadel on ringi minnes Eesti lipp. “Tunnen uhkust, et esindan oma maad,” ütleb võitleja. Laupäevast fight`i peab ta oma karjääri tähtsaimaks matšiks.

Edvin Erik Kibus3

Saatejuht märgib ära, et meditsiinilise kõrgharidusega saatekülaline on haritud võitlussportlane ja Edvin kinnitab, et püüab lõhkuda halba stereotüüpi, mille järgi võitluskunstid on ebasportlikud ja meenutavad kaklust. Oma trennis ei õpeta ta sugugi mitte kaklemist, sest see on sport, milles on kindlad reeglid ning vägivalla ja löömisega pole mingit seost.

Saatekülaline ise tuli võitluskunstide juurde osaliselt seetõttu, et ta põdes noorena astmat, selle vastu polnud efektiivset ravi, võitlus aga paneb keskenduma hingamisele. “See on nagu alternatiivravi,” muigab ta. Seega tema valitud elukutse ja spordiala toetavad üksteist.

Revo Randjärv küsib lõpetuseks, et kui tema poeg sooviks võitluskunstidega tegelda, siis mis oleks eelduseks. “Nagu iga ala puhul — huvi peab olema,” pakub Edvin. Tema sõnul on noorte huvi tai poksi vastu suur, tema praegusesse treeninggruppi, kelle vanuseks on 13-17, tuli 25 noort, neist 20 on tüdrukud. Ja päris lõpetuseks soovitab Edvin Erik Kibus kõigil kiirustada piletite ostmisega, sest kesknädala seisuga pole neid enam palju järele jäänud.

VAATA VIDEOT!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews