1. Avaleht
  2. Sport
  3. Ratasepp ületab rattaga viis korda Mount Everesti
Ratasepp ületab rattaga viis korda Mount Everesti

Ratasepp ületab rattaga viis korda Mount Everesti

Raudmehel Rait Ratasepal algas täna 20-kordse ultratriatloni viies päev. Nelja esimese päeva suurimaks väljakutseks on olnud keha kohanemine kõrge kuumusega. Sellest hoolimata on Ratasepp näidatud üles stabiilseid aegu finišiületusel, läbides iga päev täispika triatloni alla 12 tunni. Neljanda päeva lõpuks kogus Ratasepp rattarajal nii palju tõusumeetreid, et ületas rattaga Mount Everesti.

Katsumuse teine ja kolmas päev on Ratasepa jaoks seni olnud ühed keerulisemad, sest esimese päeva füüsiline pingutus andis kehas tunda. “Teadsin ette, et kui teise ja kolmanda päeva ära teen, siis neljas ei ole füüsiliselt nii keeruline, sest keha hakkab olukorraga harjuma. Seda näitavad ka mu pulsid ja 3.8 km ujumiseks, 180 km rattasõiduks ja 42.2 km jooksuks kuluv energia,” rääkis Ratasepp.

Seda, et ultratriatleedi keha on muutumas ökonoomsemaks, näitavad ka numbrid. Kui esimesel ja teisel päeval oli sportlase keskmine pulss jooksurajal vastavalt 128 ja 124, siis kolmandal päeval oli see juba 117 ning neljandal 116. Kuigi mees liigub iga päev samu distantse, näitab Garmin spordikell talle, et päevade lõikes kulutatud energia osakaal väheneb – keha tuleb toime vähemaga kui esimestel päevadel.

Ilm Fuerteventural on aga üle mõistuse kuum, mis on läbitavate distantside kõrval tõenäoliselt teine suurim väljakutse sellel katsumusel. Temperatuuri tipphetk saabub maratoni alguseks, mil termomeeter on varjus näidanud maksimaalselt 37 kraadi. Ratasepp sõnas, et tal ei ole kuumas sportimise vastu midagi, sest kõik ettevalmistavad laagrid on ta teinud siinsamas Kanaaridel, kus on stabiilselt soe kliima.

“Päike on aga ülimalt kõrge intensiivsusega. See küpsetab mind kõige enam just rattarajal, kus võiks eeldada, et sõidust tekkiv tuul pakub jahutust. Seda, et ka tuul ei paku jahutust, sai selgeks aga kohe esimesel päeval. Nii ongi mu ainus jahutus joogi- ja söögipunktides, kus saan saateautost jahutusvett, et end kasta. Ent seegi efekt ei kesta kaua,” tõdes Ratasepp. Ilmateate järgi võib temperatuuri muutust oodata katsumuse 7. päeval, aga eks seegi võib veel muutuda.

Ratasepa eesmärk on jõuda 20-kordse ultratriatloniga finišisse 12. oktoobril. Selleks ajaks peab tal olema läbitud 76 km vees, 3600 km rattal ning 844 km joostes. Tänaseks on tal tehtud vastavalt 15.2 km, 720 km ja 168.8 km. Sh rattarajal võetud 9152 ning jooksul 1736 tõusumeetrit. Tõusumeetrite poolest ületab ta iga nelja päeva tagant Mount Everesti. Katsumuse vältel teeb ultratriatleet seda lausa viiel korral.

Ratasepa katsumuse ajal kogutakse ka toetusfondi, et kõik katsumusega seotud kulud kaetud saaks. Oma panuse selleks saab anda www.raitratasepp.ee. Kõigi toetajate nimed kantakse FINISHER särgile, samuti osalevad kõik auhinnaloosis.

 

Head Uudised GoodNews