1. Avaleht
  2. Sport
  3. Võitlussport
  4. Patrioodist võitleja Edvin-Erik Kibus: kaotatud matšist iidoliga õppisin ma kõige rohkem
Patrioodist võitleja Edvin-Erik Kibus: kaotatud matšist iidoliga õppisin ma kõige rohkem

Patrioodist võitleja Edvin-Erik Kibus: kaotatud matšist iidoliga õppisin ma kõige rohkem

Foto: Christo Neemre
Foto: Christo Neemre

Edvin-Erik Kibus on eestlastele tuntud poksija, kes on enda alaga tegelenud juba kümme aastat. Nende aastate sisse on mahutunud nii võite kui kaotusi ning sellega kaasnenud võimsaid emotsioone. Miks Edvin selle ala kasuks on otsustanud ja kuidas ta valmistub septembriks toimuvaks King of Kings võistluseks, sellest räägib ta pikemalt ise.

Milline on olnud sinu sportlase karjäär?

Kui ma täna selle peale mõtlen, siis on see olnud päris pikk, üle kümne aasta olen juba võistlenud. Väga erinev on kõik olnud, on olnud suuri võite kui ka kaotusi. Väga hästi on läinud ja on olnud väga põnev. Olen saanud palju reisida, näinud erinevaid kohti ja erinevaid inimesi. Kõik need emotsioonid, mis tulenevad võitude ja kaotustega, on väga põnevad ja ma olen rahul, et olen selle ala valinud ja olen saanud seda sporti teha.

Foto: Christo Neemre
Foto: Christo Neemre

Miks sa selle ala oled valinud?

Kõige esimene inspiratsioon tuli filmidest. Bruce Lee ja Jackie Chan – tahtsin ka olla selline. Aga võistlusspordi ja poksi juurde sattusin siis, kui ma nägin Saku Suurhallis esimest korda profigalat. Peamatšis oli tolleaegne Tai kõige kõvem võitleja, kes elas pikka aega Soomes ja ta on tänaseks viieteistkümnekordne maailmameister. Tal oli ka väga tugev vastane, aga see, kuidas Tai poksija vastast kontrollis ja kuidas ta tehniliselt nii üle oli, see oli võimas elamus. Ma tundsin, et ma tahan ka seal ringis olla, seal publiku ees ja nende tulede all, see tundus väga võimas. Peale seda võistlust ma läksingi kohe trenni ja kuu aega peale seda oli mul esimene võistlus.

Foto: Christo Neemre
Foto: Christo Neemre

Võitsid või kaotasid?

Esimese matši ma võitsin ja sealt see tee pihta hakkaski.

Oleksid kaotanud, oleksid alla andnud?

Ei oleks, selle esimese matši küll võitsin, aga peale seda, kuu aega hiljem, olid järgmised võistlused ja siis ma kaotasin oma teise matši. Võib-olla kui ma oleksin esimese matši kaotanud, siis nagu öeldakse, kaotusest õpib rohkem. Siis sa mõtled, miks see kaotus tuli, sa analüüsid oma tehnikat ja seda, miks sa seda trenni teed ja mis sa sellest saad. Kui ma oleksin enda esimese matši kaotanud, siis ma kindlasti ei oleks alla andnud, võibolla see oleks rohkem kasuks tulnud, aga läks nii.

Foto: Christo Neemre
Foto: Christo Neemre

Milline on sinu parim matš, kes oli sinu vastane ja miks see sul tänaseni kõige eredamalt meeles on?

Võib-olla kõige meeldejäävam matš on tänase päevani olnud 2008. aastal, kui ma võitsin Eesti ühe nelja mehe turniiri ära ja see tagas mulle võimaluse minna Jaapanisse kaheksa mehe turniirile. Hiljem selgus, et ma pean minema kokku enda selleaegse iidoliga, kelleks oli Andy Sauer. Seda ma ei teadnud, aga siis, kui ma läksin Hollandisse võistluste ettevalmistumisi tegema, siis Hollandis ühes treeningklubis me juhtusime kokku. Mul oli väga suur au, et me saime ühes saalis treenida. Kuna tema teadis minu nime ja teadis, kelle vastu ta peab matši tegema, siis sain mina just tema käest teada, et me peame juba auringis kokku minema.

Foto: Christo Neemre
Foto: Christo Neemre

Tulemuse poolest see matš ei läinud üldse hästi. Esimese raundi kaotasin ja teise kaotasin juba knockoutiga, mis on siimaani olnud ainukene tehniline knockout, mille läbi ma olen kaotanud, aga kogu see reis ja see tunne, et sa maailma parima vastu lähed ja see tunne, mis ringis oli, see kõik oli nii ülev. See on mul siiamaani meeles ja kuna selle matši eel oli minu närvid kõige enam pingul, siis sellest matšist ma õppisin kõige rohkem – kuidas ennast hoida, kuidas ennast üles töötada ja kuidas jääda matšis rahulikuks. See on matš, mis on mul siiani meeles ja arvatavasti jääb üheks eredamaks hetkeks.

Kuidas sa valmistud King of Kingsiks?

Ma olen saanud nüüd natukene aega puhata ja järgmine võistlus mul ongi King of Kings. Mul on terve suvi võistluspaus, aga hetkel käib üldfüüsiline ettevalmistus, kus me proovime ka uusi asju. Ma pööran hetkel rohkem tähelepanu jõutreeningule oma keha raskusega, teen venitusharjutusi, et saada keha liikuvaks. Eks näha ole, kuidas edasi läheb, aga me proovime praegu uut lähenemist. Kuna võistlusettevalmistusi on olnud palju, siis praegu saan proovida ja katsetada ning lisada uusi asju. Eks saab näha, kuidas need asjad vilja kannavad.

Foto: Christo Neemre
Foto: Christo Neemre

Mis on need asjad, mida soovid lihvida ja millele kõige enam keskenduda nende järele jäänud kuude jooksul?

Hetkel me tegelemegi üldfüüsilise ettevalmistusega, siis tuleb tehniline pool ja viimane on põhiettevalmistus ehk sparringud. Võibolla siin jätan saladuseks selle, mida uut või mida me teistmoodi proovime teha kui varasemal hooajal. Septembris toimuvaks King of Kingsiks olen ma jälle tugevam, kiirem, osavam ja igas mõttes parem.

Usutles Monika Kuzmina

Head Uudised GoodNews