1. Avaleht
  2. Sport
  3. Parimad talispordialad
Parimad talispordialad

Parimad talispordialad

Parimad talispordialad
Foto: Matti Paglant

Talvel kipume tihtipeale unustama regulaarse tervisespordi ning püsime suurema osa ajast toas. Kuid miks me tegelikult nii teeme? Kui selle üle järele mõtled, siis pole ühtegi head põhjust, miks talvel mitte aktiivne olla. Talv pakub tõesti palju huvitavaid sportlikke tegevusi ning me koostasime neist sinu jaoks väikse nimekirja. Naudi tänavust talve täiesti uuel aktiivsel moel!

Spordiala nr. 1: Jooksmine
Seda sa ei oodanud, eks ole? Kuid see on tõepoolest nii – jooksmine on üks parimaid talviseid spordialasid! Mis oleks lõõgastavam kui kaunis lumega kaetud looduses jooksmine ning värske õhu nautimine? Kui sul on head jooksujalanõud ning sobivad riided, pole tõesti ühtegi põhjust, miks sa ei võiks ka talvel jooksmas käia. Proovi ise järele!

Spordiala nr. 2: Suusatamine
Suusatamine on ilmselt esimene spordiala, mis talvest rääkides meenub. Miks? Sest see on väga populaarne, väga lõbus, väga värskendav ja väga lõõgastav. Järsust nõlvast laskumine võib anda sulle võrreldamatu adrenaliinivalangu, nii et peaksid kindlasti sel talvel suusatama minema. Pea vaid meeles soojalt riidesse panna!

Spordiala nr. 3: Kelgutamine
Kui sulle suusatada ei meeldi, võid proovida paremuselt teist tegevust – kelgutamist! Me ei räägi sellisest kelgutamisest, kuhu oma väikeste lastega läheksid, vaid hoopis kiire tempoga järsult nõlvalt laskumisest. Sul võib sedasorti kelgutamiseks veidi rohkem varustust vaja minna, kuid see on seda väärt, kui naudid külma tuult oma näol ülikiiret kelku mäest alla juhtides.

Spordiala nr. 4: Jäähoki
Kas oled kunagi kuulnud Wayne Gretskyst? Ta on kindla peale üks ajaloo parimaid jäähokimängijaid ning tänavune talv võib olla õige aeg, et sinagi selle spordiala järele prooviksid. Profihoki on muidugi väga nõudlik spordiala, mis sobib vaid väga tugevatele inimestele, kuid sina võid proovida selle vabaaja varianti. See on lõbus, see on kiire ja see on huvitav – kas sul on hokikepp juba olemas?

Spordiala nr. 5: Uisutamine
Kui naudid suvel rulluisutamist, siis kindlasti meeldib sulle ka talvine uisutamine. Ehk meeldib see sulle isegi rohkem kui rulluisutamine – see on nii lõbus! See võib olla  intensiivne kardiotrenn, graatsiline tants või lihtsalt lõõgastav vabaajategevus, valik on sinu! Ära vaid liiga ruttu alla anna – ilmselt läheb veidi aega, enne kui tasakaalu leiad. Kuid pärast seda naudid uisutamist täiel rinnal, seda me lubame!

Spordiala nr. 6: Curling
Mis asi see curling veel on, küsid sa. Kindlasti pole see väga levinud spordiala, kuid see ei tähenda, et see lõbus ei oleks. Curling ehk jääkeegel on eriline talvespordiala, mis ühendab füüsilise tegevuse vaimsete võimete ja taktikaliste oskustega. Tundub huvitav, eks ole? Niisiis, kui sul on Sherlock Holmesi mõistus ning Usain Bolti keha, oled kindlasti curling’u jaoks sündinud.

Spordiala nr. 7: Maastikusuusatamine
Kas oled märganud, et viimastel aastatel on üha rohkem inimesi, kes naudivad laugel maastikul suusatamist? Seda seetõttu, et vabaaja maastikusuusatamine on viimastel aastatel Euroopas väga populaarseks muutunud. Ja miks see nii on? Sest see on väga hea südameveresoonkonna treening, kuid ka väga tõhus käe-, selja- ja jalalihaseid tugevdav treening.

Spordiala nr. 8: Lumesõda
Lumesõda ei ole ehk ametlikult tunnustatud spordiala, kuid see võib siiski olla väga intensiivne füüsiline tegevus. Kas teadsid, et tund aega lumesõda võib põletada rohkem kui 300 kilokalorit? Nii et hakka lumevalli ehitama ning sõda võib alata! See on lõbus, tervislik ja suurepärane tegevus tervele perele.

Spordiala nr. 9: Talisuplemine
Ei, me ei ole külma tõttu aru kaotanud – talisuplemine on tegelikult väga populaarne spordiala, eriti maailma põhjapoolsemates piirkondades. Kui otsid selleks talveks midagi tõeliselt erilist, siis proovi peaaegu jääkülmas vees ujumist. Mitmed uuringud on näidanud, et kui seda õigesti teha, võid oma immuunsüsteemi tegelikult isegi tugevamaks muuta.Kas proovid sel aastal järele?

Allikas: Dormeo

Head Uudised GoodNews