1. Avaleht
  2. Sport
  3. PAREMA ELU EEST I Personaaltreener Gert Koovit annab nõu: ole vapper ja pane end proovile
PAREMA ELU EEST I Personaaltreener Gert Koovit annab nõu: ole vapper ja pane end proovile

PAREMA ELU EEST I Personaaltreener Gert Koovit annab nõu: ole vapper ja pane end proovile

Eesti meister jõutõstmises ja 25 aastat personaaltreenerina tegutsenud Gert Kooviti sõnul pole kunagi hilja trenniga alustada. Tema kõige vanem klient on üle 70 aasta vana ja tõmbab siiani sama palju lõuga, kui ta ise ning ühe tema kliendi ema on 84-aastane proua, kes käib kolm korda nädalas spordisaalis.

Kunagi pole hilja trenniga alustada.

Kooviti sõnul tuleb mõista, mis toimub lihastes trenni tehes. Harjutusi tehes viiakse lihased suutlikkuse piirile. Kui treenida kogu aeg samade raskustega, siis lihased harjuvad koormusega ning selle tulemuseks on arengu puudumine. Seega soovitab Koovit olla vapper ja end proovile panna.

Ole vapper ja pane ennast proovile.

Gert Koovit. Foto: Terence Dee

Hommikuinimestel soovitab Koovit teha trenni hommikul või lõunal ja õhtuinimestel pärastlõunal või õhtul. Arvesse tuleks võtta ka biorütme ehk ajavahemikke päevas, mil ollakse kõige produktiivsemad.

Treenides võib tõusta söögiisu, sest mida suurem on füüsiline energiakulu, seda suurem on ka vajadus kulutatud energia tagasi saada. Kui söömisel pole aga valgud, süsivesikud ja rasvad optimaalses tasakaalus, on tagajärjeks suurenev kehakaal.

Põhjus, miks organism paaniliselt keharasvast kinni hoiab

Koovit on märganud, et mida sagedamini tehakse nädalas kõrge intensiivsusega aeroobseid treeninguid, seda raskem on säilitada stabiilset kehakaalu, sest toitumine on kohanenud ülisuure energiakuluga. “Kui treening jääb vahele, jääb 500-800 kcal energiat üle, mis salvestub keharasvana. Mida intensiivsem on treening, seda suurem on kortisooli produktsioon kehas. Naiste organism on kortisooli suhtes ülitundlik ning see võib väljenduda organismi paanilises soovis keharasvast kinni hoida,” hoiatab Koovit.

Tema sõnul sobib naistele väga hästi jõutreening, sest see on madala intensiivsusega ja pakub aeroobsele treeningule head vaheldust. Koovit usub ka, et jõusaal on üks tõhusamaid vahendeid kehakuju muutmiseks. Me ei saa muuta oma skeletti, küll aga saame muuta lihaste suurust, toonust ja reguleerida rasvamassi taset kehas.

Jõusaal on üks tõhusamaid vahendeid kehakuju muutmiseks.

Dieedist üksi ei piisa

Vaid dieeti pidades väheneb koos rasvamassiga ka lihaste osakaal, seega keha proportsioonid ei muutu. Kehakaal langeb ainult siis, kui me sööme vähem kui kulutame. “Läbi evolutsiooni on meie organism õppinud lisaenergiat tallele panema rasva näol. Varude kallale minnakse ainult siis kui tekib energiapuudus,” selgitab Koovit.

Tervisliku toitumise põhitõdedena toob Koovit välja järgmised punktid:

  • Hommikusööki söö võimalikult vara.
  • Lõunasöök peaks olema päeva kõige energiarikkam söögikord.
  • Õhtusöök peaks olema väiksem kui lõunasöök.
  • Kasuta suurte toidukordade vahel snäkke.
  • Ürita süüa samadel kellaaegadel.
  • Pärast trenni taasta esimesena vedelike tasakaal kehas.
Head Uudised GoodNews