1. Avaleht
  2. Sport
  3. OSALEJA EMOTSIOONID ON OLULISED! Juubeli Ööjooks seab esikohale osaleja emotsioonid ja Rakvere linna
OSALEJA EMOTSIOONID ON OLULISED! Juubeli Ööjooks seab esikohale osaleja emotsioonid ja Rakvere linna

OSALEJA EMOTSIOONID ON OLULISED! Juubeli Ööjooks seab esikohale osaleja emotsioonid ja Rakvere linna

Juubeli Ööjooks seab esikohale osaleja emotsioonid ja Rakvere linna Foto: Ain Liiva
Juubeli Ööjooks seab esikohale osaleja emotsioonid ja Rakvere linna
Foto: Ain Liiva

Juba viies ehk esimest ümmargust juubelit pidav Eesti Ööjooks, toimumiskohaga Rakveres, tuleb selgi aastal augustis. Tumesinine taevas, tänavavalgustid, tulekeeled stardis ja ilutulestik on juba paljudele läänevirukatele saanud omaseks ja osavõtt Virumaa suurimast sündmusest vaata et kohustuslikuks.

Miks siis Ööjooks ikkagi sedavõrd populaarne on ja mida on selle aasta juubeli Ööjooksust oodata? Uurisime lisa selle erilise sündmuse loojalt, seniselt peakorraldajalt ja nüüdselt Lääne-Viru maavanemalt Marko Tormilt.

Ööjooks on nelja aastaga suutnud luua Rakveresse kogu maakonda tutvustava vapiürituse, mis paneb korraldajaid nii Baltikumist kui Skandinaaviast, osavõtunumbreid vaadates, kukalt kratsima. Kuidas see võimalik on olnud?

Kõige lihtsamini suudan meie tulemuse aluseks nimetata kolme faktorit. Esiteks, Lääne-Virumaa tervikuna ja piirkonna keskusena Rakvere linn. Siinsed inimesed. Kohalike tahe tulla välja, elada kaasa ja võtta sündmuse korraldamisest osa vabatahtlikena. Oli ju möödunudki aastal kaasatud üle 200 vabatahtliku inimese. Teenindajad, üliõpilased, pangatöötajad, kultuurinimesed, ettevõtjad, koguduste liikmed, tootmise inimesed – inimesi kõikidest eluvaldkondadest, kes tahtsid, et Rakveres midagi suurt toimuks.

Teiseks, ürituse atraktiivne pale ja osaleja veendumus sellest, et kogu korraldajate energia läheb tõepoolest tema esmaklassiliseks teenindamiseks nii rajal kui väljaspool seda.

Kolmandaks ja eelmistega vähemalt sama oluliseks tuleb pidada meie toetajate panust. Nemad on need, kes on piirkondlike ettevõtetena või maailmas tuntud brändidena tahtnud, et just siin, meie Rakveres, toimuks midagi erakordset. Ilma meie toetajateta ei oleks Ööjooks sellisel kujul mõeldav.

Marko, oled Ööjooksu arendanud valdavalt on tööde ja tegemiste korvalt, nö hobikorras. Kas see on jätkusuutlik ja kui palju nüüdseks maavanemana jääb liikumisürituste korraldamiseks aega?

Sa räägid õigust ja see on meie enda inimeste jaokski väga oluline küsimus. Oleme Ööjooksu, Rakvere liikumissarja ja teisi sündmusi korraldanud hobikorras. See on olnud meie meeskonna harrastus, mis pannud silma särama. Õnnelike ja tänulike finišeerujate nägemine on andnud alati jõudu järgmiseks hooajaks. Sündmuste arenedes ja kasvades näeme aga selgelt, et selliselt põlveotsas ja teiste tegemiste kõrvalt toimetades on keeruline kvaliteeti üleval hoida. Sestap olengi juba Rakvere Linnavolikogu esimehe ajast üldkorralduse juurest taandunud ja aitan nooremaid tegijaid veel vahel vaid nõuga Mulle meeldib olla kaasatud võistluspäeva läbiviimisesse – tassida metallpiirdeid, aidata logistika paika loksutamisel jne. Selle nimel olen ka iga-aastaselt sündmuse ajaks puhkusele siirdunud – realiseerin ennast puhkuse ajal aktiivselt.

Olen selgelt keskendunud Lääne-Virumaa kui terviku arendamisele ja usun, et ka Ööjooksu osas see tagasilööke ei too. Uued ja motiveeritud noored tegijad tahavad ennast tõestada ja oleme nendele selle võimaluse andnud.

Mida on oodata selle aasta juubeli Ööjooksult? Mis on tulemas uut?

Kõik see hea, mis Ööjooksu seni ilmestanud, jääb, ja tuleb ka sel korral. Tuleshow stardis, ilutulestik, ulatuslik meelelahutus rajal, kvaliteetsed ja ühtse värviga särgid ning korraliku värskenduse läbi teinud uued rajad. Oleme kaardistanud tänavavalgustitega hästi valgustatud uue trassi, millel osalemine saab olema tõeline nauding nii jalgadele kui silmadele. Tarva kuju, linnuse kontuurid, teatripark, ajalooline Pikk tänav, kaunis ja pimeduses müstiliselt mõjuv Kastani puiestee ja stardi ning finiši kohana loomulikult Keskväljaku äärne. 2015. aasta Ööjooks kulgeb 5 km ringil ning 10 km distantsi puhul läbitakse rada kahel ringil. See tagab topelt meelelahutuse, aitab koondada kaasaelajaid radade ääres ja loob esmakordselt meile korraldajatena võimaluse tagada kogu võistlustrassi raames autovaba tsoon.

Tugevate harrastajate jaoks on 10 km distants ka passistatud ja see vastab rahvusvahelistele standarditele. Sel aastal oleme teinud 21,1 km distantsil vaheaasta ning oleme kaardistamas uut poolmaratoni trassi. Loodame sellega olla tagasi juba 2016. aastal. Möödunud hooajal oli selgelt näha, et olemasolevat trassi uutes valgustingimustes (Ööjooks liikus juuni algusest augustisse) kasutada ei olnud võimalik. 2015. aastal on Ööjooksu põhidistantsiks raju 10 km.

Rääkisid särgist. Milline särk sel aastal tulemas on ja millist värvi värvite 15. augustil Rakvere tänavad?

Teeme sel aastal kummarduse Rakvere linnale, kus Ööjooks nüüdseks juba viiendat korda toimumas. 2015. aastal on nii 5 kui 10 km osalejate põhipaketis Rakvere lipuvärvides Nike´i niiskust kehast eemale juhtiv spordisärk ehk nn dri fit mudel. Väga kallis lahendus korraldajale, kuid olgu see siis meie juubeli kingitus osalejatele. Selles paketis sisalduv särk maksab poes reeglina 20-30 eur´i. 5 km registreerimine koos mainitud särgiga maksab aga osalejale viimases etapis kuni 7. augustini – 25 eur´i. Kaldun arvama, et sellist paketti, sellise osavõtutasuga mujalt maailmast ei leia (Eestist rääkimata). Tahame teha osalejatega üheskoos Rakvere ja Lääne-Virumaa suureks.

Head Uudised GoodNews