1. Avaleht
  2. Sport
  3. Osaled Tallinna maratonil? 4 nõuannet, kuidas sooritada parim aeg
Osaled Tallinna maratonil? 4 nõuannet, kuidas sooritada parim aeg

Osaled Tallinna maratonil? 4 nõuannet, kuidas sooritada parim aeg

Tallinna maratoni programm saab homme avapaugu.

Selleks, et kogu jooksu vältel püsiks motivatsioon laes, on oluline seada eesmärk, milleni püüelda. Maratoni meeskond on pannud kirja neli lihtsat, kuid olulist nõuannet, kuidas saavutada elu parim aeg.

Ära treeni üle

Kui oled eelseisva jooksu jaoks piisavalt treeninud, siis ei tasu karta, et ühe puhkepäeva jooksul saavutatud jooksuvorm kaob. Pigem ongi mõistlik päev enne startiminekut võtta veidi rahulikumalt ja lõõgastuda. Kui aga tunned, et just jooksmine aitab muremõtted eemale viia, siis on mõistlik piirduda pigem rahulikuma ja tavapärasest lühema jooksuga. Kuula, mida organism ütleb.

Ole tuttav jooksuvarustusega

Vahetult enne jooksu pole hea aeg uuteks katsetusteks. Lükka edasi uue toitumiskavaga alustamine ja uute tossude või muu varustuse proovimine. Jätka kõigega, mis on juba läbiproovitud ja toimiv osa sinu igapäevarutiinist. Pole just kõige meeldivam, kui esimest korda jalga pandud tossud juba esimestel kilomeetritel hõõruma hakkavad.

Tarbi piisavalt vedelikku

Küllap oled juba tüdimuseni kuulnud veejoomise olulisusest, kuid ikka ja jälle kipub see oluline tegevus ära ununema. Vett tuleks tarbida regulaarselt ja pigem väiksemate koguste kaupa. Kui tekib janutunne, siis on veekaotus organismis juba ilmne ja on oht, et korraga juuakse liiga palju. Soovituslik on tarbida päevas 2 liitrit vett, kuid täpsem päevane kogus sõltub inimese individuaalsest eripärast, ilmastikutingimustest ja jooksudistantsist.

Püstita eesmärk

Parima aja tabamiseks on oluline püstitada eesmärk, mis on realistlik ja motiveerib pingutama. Kui jooksed esimest korda ja pole õrna aimugi, millist eesmärki sihtida, siis Sügisjooksu distantside põhjal tehtud analüüsist selgub, et 10 kilomeetrit läbitakse keskmiselt 50-59 minutiga. Lõpetamine alla tunni on suur motivaator. Eesmärgi seadmine on sel aastal veelgi olulisem, kuna oma aega ennustades saad teha head liikumispuudega laste heaks.

Head Uudised GoodNews